Dopřejte tělu vitamínovou bombu: Vyzkoušejte 5 podzimních salátů s řepou, dýní, mrkví i jablky | Foto: iStock

Foto: iStock

Dopřejte tělu vitamínovou bombu: Vyzkoušejte 5 podzimních salátů s řepou, dýní, mrkví i jablky

Barevné saláty jsou pro mnohé z nás spojeny zejména s obdobím léta. To je ale velká škoda především proto, že i v trochu chladnějších měsících máme na výběr ze širokého množství sezónních druhů ovoce a zeleniny, jako je například řepa či dýně. Inspirujte se těmito recepty a uvidíte, že vykouzlíte pokrmy, které budou lahodit nejen oku!

Salát z dýně a červené řepy

Suroviny

  • 500 g červené řepy
  • 500 g dýně Hokkaidó
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 100 g granátového jablka
  • šťáva z citronu
  • dijonská hořčice
  • hrst rukolových listů
  • hladkolistá petržel
  • 100 g ovčího sýra
  • sůl
  • pepř

Postup

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Řepu oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Dýni očistíme od semínek a neoloupanou ji nakrájíme na kostky. Na plech vyložený pečicím papírem vyskládáme řepu a dýni, zakápneme olivovým olejem a podle chuti osolíme. Pečeme v troubě asi 45 minut, dokud zelenina nezměkne. Mezitím v misce vyšleháme citronovou šťávu, olivový olej a hořčici. Dochutíme solí a pepřem. Do velké mísy vložíme omyté a usušené rukolové listy a polovinu nasekané petržele. K salátové směsi přisypeme ještě teplou pečenou zeleninu, posypeme na kostky nakrájeným ovčím sýrem, granátovým jablkem, polijeme zálivkou, promícháme a podáváme.

Pokračování 2 / 5

Vydatný fazolový salát

Suroviny

  • 2 jarní cibulky
  • 5 větších rajčat
  • 1 červená paprika
  • 400g konzerva bílých fazolí
  • 400g konzerva červených fazolí
  • 100 g černých oliv
  • čerstvé bylinky dle chuti a dostupnosti

Na zálivku:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového krému
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup

Jarní cibulky očistíme a nakrájíme. Rajčata omyjeme a nakrájíme na osminky. Papriku omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na nudličky. Ingredience na zálivku prošleháme v misce metličkou. Bylinky nasekáme najemno (můžeme použít i sušené).

Fazole slijeme a propláchneme studenou vodou. Pak je vložíme do kastrůlku, zalijeme trochou vody a prohřejeme. Neměly by se vařit. Slijeme a přendáme je do mísy. Přidáme k nim nakrájenou zeleninu, olivy a bylinky, rychle promícháme a naaranžujeme na talíře. Přelijeme zálivkou a ihned podáváme.

Pokračování 3 / 5

Salát z pečeného lilku a rajčat

Suroviny

  • lilek
  • 150 g rajčat
  • hladkolistá petržel
  • 3 stroužky česneku
  • hrst salátových listů
  • 100 g měkkého sýra
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • šťáva z citronu
  • lžíce třtinového cukru
  • 150 g bílého jogurtu

Postup

Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Lilek omyjeme, propícháme vidličkou, položíme na plech a pečeme asi 40 minut. Rajčata opláchneme a nakrájíme na čtvrtiny. Petržel a salátové listy omyjeme, necháme okapat a petržel nasekáme najemno.

Upečený lilek podélně rozkrojíme, necháme vychladnout a pak ho i se slupkou nakrájíme na kostky. Poté si připravíme zálivku. Smícháme jogurt, česnek, olivový olej, citronovou šťávu a cukr. Lilek přidáme k salátovým listům s petrželkou, zakápneme zálivkou, přidáme na kostičky nakrájený sýr, dochutíme solí, pepřem a podáváme. 

Pokračování 4 / 5

Teplý salát z růžičkové kapusty

Suroviny

  • 400 g růžičkové kapusty
  • 2 lžíce másla
  • 200 g tyrolské sušené šunky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce medu
  • balzamikový krém
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup

Růžičkovou kapustu očistíme a dáme vařit do osolené vody asi na 5 minut. Pak slijeme a propláchneme ledovou vodou, aby si kapustičky zachovaly krásně zelenou barvu. Na pánvi rozehřejeme máslo a na něm opečeme nakrájenou tyrolskou šunku a na plátky nakrájený česnek.

Dáme stranou a ve výpeku rychle orestujeme kapustičky (můžeme je předtím překrájet na poloviny). Ke konci opékání přidáme med, lehce promícháme a nakonec ke kapustičkám vsypeme orestovanou šunku s česnekem. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Nakonec můžeme zakápnout ještě balzamikem.

Kapustičky můžete před podáváním ještě smíchat s bramborami, které jste předtím i se slupkou nakrájeli na osminky, pokapali olejem a pekli na plechu vyloženém pečicím papírem v rozpálené troubě dozlatova.

Pokračování 5 / 5

Salát z mrkve, červené řepy a jablek

Suroviny

  • 3 jablka
  • 3 mrkve
  • červená řepa
  • šťáva z citronu
  • lžíce medu
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 50 g granátového jablka

Postup

Červenou řepu a mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Jablka omyjeme, odstraníme jádřince a také nakrájíme na nudličky. Ovoce a zeleninu vložíme do mísy, přidáme granátové jablko, med, citronovou šťávu a sezamový olej. Salát dobře promícháme a podáváme jako rychlou svačinku nebo lehkou večeři.

Doporučujeme

Články odjinud