Salát z dýně a červené řepy
Suroviny
- 500 g červené řepy
- 500 g dýně Hokkaidó
- 4 lžíce olivového oleje
- 100 g granátového jablka
- šťáva z citronu
- dijonská hořčice
- hrst rukolových listů
- hladkolistá petržel
- 100 g ovčího sýra
- sůl
- pepř
Postup
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Řepu oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Dýni očistíme od semínek a neoloupanou ji nakrájíme na kostky. Na plech vyložený pečicím papírem vyskládáme řepu a dýni, zakápneme olivovým olejem a podle chuti osolíme. Pečeme v troubě asi 45 minut, dokud zelenina nezměkne. Mezitím v misce vyšleháme citronovou šťávu, olivový olej a hořčici. Dochutíme solí a pepřem. Do velké mísy vložíme omyté a usušené rukolové listy a polovinu nasekané petržele. K salátové směsi přisypeme ještě teplou pečenou zeleninu, posypeme na kostky nakrájeným ovčím sýrem, granátovým jablkem, polijeme zálivkou, promícháme a podáváme.
Pokračování 2 / 5
Vydatný fazolový salát
Suroviny
- 2 jarní cibulky
- 5 větších rajčat
- 1 červená paprika
- 400g konzerva bílých fazolí
- 400g konzerva červených fazolí
- 100 g černých oliv
- čerstvé bylinky dle chuti a dostupnosti
Na zálivku:
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového krému
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
Jarní cibulky očistíme a nakrájíme. Rajčata omyjeme a nakrájíme na osminky. Papriku omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na nudličky. Ingredience na zálivku prošleháme v misce metličkou. Bylinky nasekáme najemno (můžeme použít i sušené).
Marta Pušová
3. listopadu 2023
Fazole slijeme a propláchneme studenou vodou. Pak je vložíme do kastrůlku, zalijeme trochou vody a prohřejeme. Neměly by se vařit. Slijeme a přendáme je do mísy. Přidáme k nim nakrájenou zeleninu, olivy a bylinky, rychle promícháme a naaranžujeme na talíře. Přelijeme zálivkou a ihned podáváme.
Pokračování 3 / 5
Salát z pečeného lilku a rajčat
Suroviny
- lilek
- 150 g rajčat
- hladkolistá petržel
- 3 stroužky česneku
- hrst salátových listů
- 100 g měkkého sýra
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- šťáva z citronu
- lžíce třtinového cukru
- 150 g bílého jogurtu
Postup
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Lilek omyjeme, propícháme vidličkou, položíme na plech a pečeme asi 40 minut. Rajčata opláchneme a nakrájíme na čtvrtiny. Petržel a salátové listy omyjeme, necháme okapat a petržel nasekáme najemno.
Markéta Žídková
24. září 2021
Upečený lilek podélně rozkrojíme, necháme vychladnout a pak ho i se slupkou nakrájíme na kostky. Poté si připravíme zálivku. Smícháme jogurt, česnek, olivový olej, citronovou šťávu a cukr. Lilek přidáme k salátovým listům s petrželkou, zakápneme zálivkou, přidáme na kostičky nakrájený sýr, dochutíme solí, pepřem a podáváme.
Pokračování 4 / 5
Teplý salát z růžičkové kapusty
Suroviny
- 400 g růžičkové kapusty
- 2 lžíce másla
- 200 g tyrolské sušené šunky
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce medu
- balzamikový krém
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
Růžičkovou kapustu očistíme a dáme vařit do osolené vody asi na 5 minut. Pak slijeme a propláchneme ledovou vodou, aby si kapustičky zachovaly krásně zelenou barvu. Na pánvi rozehřejeme máslo a na něm opečeme nakrájenou tyrolskou šunku a na plátky nakrájený česnek.
Dáme stranou a ve výpeku rychle orestujeme kapustičky (můžeme je předtím překrájet na poloviny). Ke konci opékání přidáme med, lehce promícháme a nakonec ke kapustičkám vsypeme orestovanou šunku s česnekem. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Nakonec můžeme zakápnout ještě balzamikem.
Kapustičky můžete před podáváním ještě smíchat s bramborami, které jste předtím i se slupkou nakrájeli na osminky, pokapali olejem a pekli na plechu vyloženém pečicím papírem v rozpálené troubě dozlatova.
Pokračování 5 / 5
Salát z mrkve, červené řepy a jablek
Suroviny
- 3 jablka
- 3 mrkve
- červená řepa
- šťáva z citronu
- lžíce medu
- 2 lžíce sezamového oleje
- 50 g granátového jablka
Postup
Červenou řepu a mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Jablka omyjeme, odstraníme jádřince a také nakrájíme na nudličky. Ovoce a zeleninu vložíme do mísy, přidáme granátové jablko, med, citronovou šťávu a sezamový olej. Salát dobře promícháme a podáváme jako rychlou svačinku nebo lehkou večeři.