Nejlepší přílohy z brambor? Vyzkoušejte placky, muffiny nebo pyré!

Nejlepší přílohy z brambor? Vyzkoušejte placky, muffiny nebo pyré!

Superhrdiny podzimního hodování jsou brambory. Říká se o nich, že jsou největším zdrojem vitamínu C v naší zemi. Ani chuťově nemají konkurenci.

Bramborové placky s posypem

4 porce příprava: 60 minut

800 g brambor typu B, 70 g másla, 1 vejce, 200 g polohrubé mouky + podle potřeby, 50 g bramborového škrobu, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička soli

POSYP: máslo na potření, 2 lžíce máku, 2 lžíce sezamového semínka, 1 lžička sušeného česneku, hrubozrnná sůl, pepř

Brambory uvařené ve slupce oloupejte a najemno nastrouhejte. Smíchejte je spolu s rozehřátým máslem, vejcem, moukou, škrobem, práškem do pečiva a solí. Vypracujte těsto. Podle potřeby přidejte ještě mouku. Těsto nechte v chladu odpočívat asi 5 minut. Poté jej rozdělte na 8 částí, vyválejte placky a ty přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je máslem, posypte směsí z máku, sezamu, sušeného česneku, soli a pepře. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 15 minut.

NÁŠ TIP: Do náplně dejte trochu nakrájeného kysaného zelí a místo parmazánu posypejte brynzou.

Další recepty najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní jídlo, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 5

Bramborové muffiny

8 muffinů příprava: 40 minut 800 g brambor typu B, 30 g másla + na vymazání formiček, 1 cibule, 100 g anglické slaniny, 2 vejce, 100 ml plnotučného mléka, 2 lžíce nasekané pažitky, strouhanka na vysypání formiček, 40 g parmazánu

Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Na másle orestujte nasekanou cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu. Brambory rozšťouchejte, přidejte žloutky, mléko, pažitku, osolte a opepřete. Na závěr vmíchejte vyšlehané bílky. Formičky na muffiny vymažte máslem, vysypte strouhankou a naplňte bramborovou směsí. Nahoru rozdělte směs z cibulky a slaniny. Zasypte strouhaným parmazánem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 15 minut.

Pokračování 3 / 5

Avokádovobramborové pyré

4 porce příprava: 25 minut 600 g brambor typu B, 2 avokáda, 40 g másla, 200 ml polotučného mléka, sůl a pepř, 1 lžičky sušeného česneku, kůra z 1 limetky, hrst zeleného koriandru, 1 žloutek

Oloupané brambory nakrájejte na malé kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Rozšťouchejte je spolu s oloupanými a nadrobno nakrájenými avokády, promíchejte s rozpuštěným máslem. Poté vmíchejte teplé mléko, dochuťte solí, pepřem, česnekem, kůrou z limetky a nasekaným koriandrem. Rozšlehejte a do pyré zašlehejte žloutek.

Pokračování 4 / 5

Bramborové pyré s mrkví a majoránkou

4 porce příprava: 30 minut 600 g brambor typu B, 300 g mrkve, sůl a pepř, 1 lžička drceného kmínu, 2 lžičky sušené majoránky, 40 g másla, 200 ml polotučného mléka, 1 žloutek

Brambory a mrkev oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte, rozšťouchejte a důkladně promíchejte s rozpuštěným máslem. Poté přidejte teplé mléko, kmín a majoránku a vše rozšlehejte ručně nebo mixérem dohladka. Nakonec zašlehejte žloutek.

Pokračování 5 / 5

Pyré z brambor a červené řepy

4 porce příprava: 25 minut 600 g brambor typu B, 300 g předvařené červené řepy, 40 g másla, 200 ml polotučného mléka, 1 lžičky citronové kůry, 1 lžičky sušeného česneku, sůl a pepř, 1 žloutek

Oloupané brambory nakrájejte na kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Rozmixujte spolu s červenou řepou, přidejte rozpuštěné máslo a dobře promíchejte. Poté přidejte teplé mléko, citronovou kůru a česnek, dochuťte solí a pepřem a vyšlehejte dohladka. Pyré zjemněte žloutkem.

Doporučujeme

Články odjinud