[NEJLEPŠÍ RECEPTY] Bleskové, nepečené, bezlepkové, bezvaječné cukroví

15. 12. 2015
Jsou hotové, než byste řekli švec. K jejich výrobě nepotřebujete troubu a hodí se i pro bezlepkovou nebo bezvaječnou dietu. Nápady na poslední chvíli se vám budou líbit!

Čokodortíčky s lentilkami

12–15 kousků - příprava: 20 minut + tuhnutí

  • 2 hrnky pekanových ořechů
  • ¼ hrnku kakaa
  • 2 lžíce javorového sirupu

POLEVA:

  • 80 g hořké čokolády 70%
  • 30 g smetany ke šlehání
  • 20 g másla
  • hrst lentilek

Ořechy rozmixujte a smíchejte s kakaem a javorovým sirupem. Vypracujte těsto, dejte do hranaté formy vyložené fólií a nechte ztuhnout v ledničce. Hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a vmíchejte do ní trochu smetany a kousek másla. Vzniklou polevou potírejte dortíčky (nakrájené tyčinky) ze všech stran. Posypte lentilkami.


Kuličky ze zbytků cukroví

asi 20 kousků - příprava: 20 minut + tuhnutí

  • 100 g rozlámaného cukroví
  • 100 g ořechů a sušeného ovoce
  • 2–3 lžíce kakaa
  • 50 g moučkového cukru
  • 5 cl amaretta
  • 60 g zbylého krému (nebo másla)
  • kokos a čokoládové hoblinky na obalení

Máte přebytky z pečení cukroví? Zpracujte je všechny! Smíchejte rozlámané cukroví, nasekané ořechy a ovoce, kakao a moučkový cukr. Zalijte amarettem a nechte chvíli odstát. Nakonec vmíchejte zbylý krém z plnění cukroví nebo kousek měkkého másla. Uložte na 20 minut do ledničky. Rukama tvořte kuličky a obalujte je ve směsi kokosu a čokoládových hoblinek.


Vánoční minišarlotky

4 porce - příprava: 45 minut + tuhnutí

  • 6 plátků želatiny
  • 1 čokoládový pudink
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 100 g mletých mandlí
  • 2 lžíce griotky
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g hořké čokolády
  • 400 ml smetany ke šlehání 33%
  • 1 balíček cukrářských piškotů

Plátky želatiny dejte nabobtnat do studené vody. Pudink rozmíchejte v asi třetině mléka a zašlehejte do něj i žloutky. Za stálého míchání přiveďte k mírnému varu a asi 2 minuty vařte. Odstavte z plotny, vmíchejte mleté mandle, griotku, namočenou želatinu a instantní kávu. Zbytek mléka přiveďte k varu a rozpusťte v něm oba cukry a čokoládu. Vmíchejte k pudinkové směsi a nechte vychladnout. Nakonec opatrně přidejte našlehanou smetanu. Kulaté formičky vyložte seříznutými piškoty a doprostřed nalijte zchladlou směs. Nechte ztuhnout v ledničce. Minišarlotky podávejte ozdobně převázané stužkou.


Žebrácké knoflíčky

15–20 kousků - příprava: 30 minut + tuhnutí

  • 100 g hořké čokolády 50%
  • různé druhy ořechů a sušeného ovoce
  • mořská sůl

Připravte si kuchyňský teploměr a pusťte se do temperování čokolády. To využijete i při výrobě pralinek – jedině temperovaná čokoláda je totiž lesklá a netvoří se na ní našedlé skvrny jako na té „jen“ rozpuštěné. Pracovní desku podchlaďte ledem. Čokoládu rozpusťte v páře a ohřívejte, dokud nedosáhne teploty 45 °C. Pak dvě třetiny nalijte na studenou plochu a špachtlí promíchejte, až bude mít 27 °C. Pak ji vmíchejte zpět ke zbylé třetině – výsledná teplota by měla být 32 °C. Z takto vytemperované čokolády tvořte na pečicím papíře kolečka, zamáčkněte do nich nasekané ořechy a kousky sušeného ovoce, případně trochu mořské soli. Nechte ztuhnout.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Čokoládová lízátka s pistáciemi

15–20 kousků - příprava: 30 minut + tuhnutí

  • 35 g smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 100 g hořké čokolády 70%
  • 1 lžíce růžové vody
  • 50 g nesolených pistácií
  • 50 g lískových oříšků

Smetanu zahřejte v kastrůlku a rozpusťte v ní máslo a cukr. Zalijte jí nalámanou čokoládu, nechte odstát, aby se rozpustila, a metličkou vyšlehejte tuhý krém. Vmíchejte růžovou vodu. Nalijte do misky a nechte ztuhnout v ledničce – ideálně přes noc. Hmotu vyndejte z ledničky a nechte trochu povolit. Pistácie a oříšky nasekejte najemno. Rukama tvořte kuličky, obalte je v oříškové drtia napíchněte na lízátkové tyčky (nebo ozdobné špejle). Skladujte v ledničce.


Sušenkové kostky s kokosem

15–20 kousků - příprava: 35 minut + tuhnutí

  • 150 g máslových sušenek
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 100 g sušeného mléka
  • 1 plechovka salka
  • 200 g mléčné čokolády
  • 50 g mandlí
  • moučkový cukr

Máslové sušenky nadrťte skoro na prach. Smíchejte je s kokosem, sušeným mlékem a salkem a vypracujte tuhé těsto. Podle potřeby přidejte ještě kokos nebo sušenky. Formu vyložte potravinovou fólií, do ní rozetřete těsto do výšky asi 1 cm. Nechte ztuhnout v ledničce, ideálně přes noc. Čokoládu rozpusťte. Ztuhlé těsto nakrájejte na kostky, máčejte je v čokoládě, poprašte mletými mandlemi a moučkovým cukrem a nechte ztuhnout na mřížce.

Náš TIP: Místo klasického salka použijte karamelizované. Stejně tak můžete máslové sušenky vyměnit za skořicové, karamelové nebo ovesné. Použít můžete i rozlámané cukroví!


Čokoládovokaramelové řezy

12–16 kousků - příprava: 20 minut + tuhnutí

  • 75 g rozinek
  • 100 g mléčné čokolády
  • 200 g hořké čokolády
  • 90 g másla
  • 150 g „golden syrupu“ nebo medu
  • 125 g karamelek
  • 125 g loupaných lískových oříšků
  • 100 g loupaných mandlí
  • 70 g pekanových ořechů

Formu o rozměrech 20 x 20 cm vyložte potravinovou fólií. Rozinky zalijte horkou vodou. Obě čokolády rozpusťte ve vodní lázni a vmíchejte k nim máslo a „golden syrup“ (ten seženete v obchodech s britskými potravinami – oproti medu má tu výhodu, že tolik neztuhne a neztvrdne). Do čokolády vmíchejte nasekané karamelky, ořechy a scezené rozinky. Nalijte do formy, uhlaďte a nechte ztuhnout – hodinu až dvě. Krájejte na kostičky.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - vánoční speciál.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Nelámejte nic přes koleno a postupujte vždycky opatrně a uvážlivě. V práci bude vše klapat, ale se svým zdravím byste měli rychle začít něco dělat. Je už nejvyšší čas. Všude vás rádi…

Nejčtenější články