[NEJLEPŠÍ RECEPTY] Bleskové, nepečené, bezlepkové, bezvaječné cukroví

15. 12. 2015
Jsou hotové, než byste řekli švec. K jejich výrobě nepotřebujete troubu a hodí se i pro bezlepkovou nebo bezvaječnou dietu. Nápady na poslední chvíli se vám budou líbit!

Čokodortíčky s lentilkami

12–15 kousků - příprava: 20 minut + tuhnutí

  • 2 hrnky pekanových ořechů
  • ¼ hrnku kakaa
  • 2 lžíce javorového sirupu

POLEVA:

  • 80 g hořké čokolády 70%
  • 30 g smetany ke šlehání
  • 20 g másla
  • hrst lentilek

Ořechy rozmixujte a smíchejte s kakaem a javorovým sirupem. Vypracujte těsto, dejte do hranaté formy vyložené fólií a nechte ztuhnout v ledničce. Hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a vmíchejte do ní trochu smetany a kousek másla. Vzniklou polevou potírejte dortíčky (nakrájené tyčinky) ze všech stran. Posypte lentilkami.


Kuličky ze zbytků cukroví

asi 20 kousků - příprava: 20 minut + tuhnutí

  • 100 g rozlámaného cukroví
  • 100 g ořechů a sušeného ovoce
  • 2–3 lžíce kakaa
  • 50 g moučkového cukru
  • 5 cl amaretta
  • 60 g zbylého krému (nebo másla)
  • kokos a čokoládové hoblinky na obalení

Máte přebytky z pečení cukroví? Zpracujte je všechny! Smíchejte rozlámané cukroví, nasekané ořechy a ovoce, kakao a moučkový cukr. Zalijte amarettem a nechte chvíli odstát. Nakonec vmíchejte zbylý krém z plnění cukroví nebo kousek měkkého másla. Uložte na 20 minut do ledničky. Rukama tvořte kuličky a obalujte je ve směsi kokosu a čokoládových hoblinek.


Vánoční minišarlotky

4 porce - příprava: 45 minut + tuhnutí

  • 6 plátků želatiny
  • 1 čokoládový pudink
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 100 g mletých mandlí
  • 2 lžíce griotky
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g hořké čokolády
  • 400 ml smetany ke šlehání 33%
  • 1 balíček cukrářských piškotů

Plátky želatiny dejte nabobtnat do studené vody. Pudink rozmíchejte v asi třetině mléka a zašlehejte do něj i žloutky. Za stálého míchání přiveďte k mírnému varu a asi 2 minuty vařte. Odstavte z plotny, vmíchejte mleté mandle, griotku, namočenou želatinu a instantní kávu. Zbytek mléka přiveďte k varu a rozpusťte v něm oba cukry a čokoládu. Vmíchejte k pudinkové směsi a nechte vychladnout. Nakonec opatrně přidejte našlehanou smetanu. Kulaté formičky vyložte seříznutými piškoty a doprostřed nalijte zchladlou směs. Nechte ztuhnout v ledničce. Minišarlotky podávejte ozdobně převázané stužkou.


Žebrácké knoflíčky

15–20 kousků - příprava: 30 minut + tuhnutí

  • 100 g hořké čokolády 50%
  • různé druhy ořechů a sušeného ovoce
  • mořská sůl

Připravte si kuchyňský teploměr a pusťte se do temperování čokolády. To využijete i při výrobě pralinek – jedině temperovaná čokoláda je totiž lesklá a netvoří se na ní našedlé skvrny jako na té „jen“ rozpuštěné. Pracovní desku podchlaďte ledem. Čokoládu rozpusťte v páře a ohřívejte, dokud nedosáhne teploty 45 °C. Pak dvě třetiny nalijte na studenou plochu a špachtlí promíchejte, až bude mít 27 °C. Pak ji vmíchejte zpět ke zbylé třetině – výsledná teplota by měla být 32 °C. Z takto vytemperované čokolády tvořte na pečicím papíře kolečka, zamáčkněte do nich nasekané ořechy a kousky sušeného ovoce, případně trochu mořské soli. Nechte ztuhnout.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Čokoládová lízátka s pistáciemi

15–20 kousků - příprava: 30 minut + tuhnutí

  • 35 g smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 100 g hořké čokolády 70%
  • 1 lžíce růžové vody
  • 50 g nesolených pistácií
  • 50 g lískových oříšků

Smetanu zahřejte v kastrůlku a rozpusťte v ní máslo a cukr. Zalijte jí nalámanou čokoládu, nechte odstát, aby se rozpustila, a metličkou vyšlehejte tuhý krém. Vmíchejte růžovou vodu. Nalijte do misky a nechte ztuhnout v ledničce – ideálně přes noc. Hmotu vyndejte z ledničky a nechte trochu povolit. Pistácie a oříšky nasekejte najemno. Rukama tvořte kuličky, obalte je v oříškové drtia napíchněte na lízátkové tyčky (nebo ozdobné špejle). Skladujte v ledničce.


Sušenkové kostky s kokosem

15–20 kousků - příprava: 35 minut + tuhnutí

  • 150 g máslových sušenek
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 100 g sušeného mléka
  • 1 plechovka salka
  • 200 g mléčné čokolády
  • 50 g mandlí
  • moučkový cukr

Máslové sušenky nadrťte skoro na prach. Smíchejte je s kokosem, sušeným mlékem a salkem a vypracujte tuhé těsto. Podle potřeby přidejte ještě kokos nebo sušenky. Formu vyložte potravinovou fólií, do ní rozetřete těsto do výšky asi 1 cm. Nechte ztuhnout v ledničce, ideálně přes noc. Čokoládu rozpusťte. Ztuhlé těsto nakrájejte na kostky, máčejte je v čokoládě, poprašte mletými mandlemi a moučkovým cukrem a nechte ztuhnout na mřížce.

Náš TIP: Místo klasického salka použijte karamelizované. Stejně tak můžete máslové sušenky vyměnit za skořicové, karamelové nebo ovesné. Použít můžete i rozlámané cukroví!


Čokoládovokaramelové řezy

12–16 kousků - příprava: 20 minut + tuhnutí

  • 75 g rozinek
  • 100 g mléčné čokolády
  • 200 g hořké čokolády
  • 90 g másla
  • 150 g „golden syrupu“ nebo medu
  • 125 g karamelek
  • 125 g loupaných lískových oříšků
  • 100 g loupaných mandlí
  • 70 g pekanových ořechů

Formu o rozměrech 20 x 20 cm vyložte potravinovou fólií. Rozinky zalijte horkou vodou. Obě čokolády rozpusťte ve vodní lázni a vmíchejte k nim máslo a „golden syrup“ (ten seženete v obchodech s britskými potravinami – oproti medu má tu výhodu, že tolik neztuhne a neztvrdne). Do čokolády vmíchejte nasekané karamelky, ořechy a scezené rozinky. Nalijte do formy, uhlaďte a nechte ztuhnout – hodinu až dvě. Krájejte na kostičky.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - vánoční speciál.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Vypadá to, že se nyní můžete dostat do situace, na kterou jste si zadělali už minulý týden. Přitom by stačilo málo, abyste se tomu obloukem vyhnuli. Pomůže vám, když se budete orientovat…

Nejčtenější články