Nejlepší recepty na asijské kari: Zkuste ho s kuřecím, rybou i červenou čočkou

Nejlepší recepty na asijské kari: Zkuste ho s kuřecím, rybou i červenou čočkou

Asijská kuchyně je lehká, svěží a hlavně chutná. Mezi nejrozšířenější pokrmy tohoto kontinentu patří kari na mnoho způsobů. A jelikož nejde o pokrm náročný na přípravu, můžete si lahodný oběd připravit i doma. Vyzkoušejte thajské kuřecí kari, rybí kari, kuře na kari, kari s ananasem nebo kari z červené čočky.

Thajské kuřecí kari

Suroviny:

2 lžíce rostlinného oleje
3 lžíce žluté kari pasty
1 cibule (na tenké půlměsíčky)
500 g kuřecího stehenní řízku (bez kůže, nakrájeného na proužky)
2 stroužky česneku (rozdrcené)
1 chilli paprička (nakrájená na plátky)
1 červená paprika (nakrájená na tenké proužky)
zázvor (oloupaný a nadrobno nakrájený)
3 cukety (rozkrojené po délce na čtvrtky a pak rozkrájené napříč)
300 ml kokosového mléka
koriandr
2 lžíce limetové šťávy
sůl
pepř
arašídy (opražené)
rýže

Postup:

V silnostěnném kastrolu nebo velké hluboké pánvi rozehřejte olej na středním plameni. Přidejte kari pastu, cibuli a smažte, až cibule zprůsvitní, asi 5 minut. Přidejte kousky kuřete, česnek, papričku, papriku, zázvor a smažte dál, až bude kuře křehké, asi 5 minut.

Podle chuti osolte a opepřete. Vmíchejte cuketu, kokosové mléko, koriandr a limetovou šťávu. Uveďte do varu a krátce povařte, jen aby cuketa zvláčněla. Je-li třeba, osolte a opepřete. Podávejte s rýží, posypané opraženými arašídy.

Jak na květákové kari? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Rybí kari

Suroviny:

550 g tilápie nilské (filety bez kůže)
50 g kvalitní červené kari pasty
1 červená paprika
4 menší mrkve (asi 160 g)
180 g cukrového hrášku
1 lžíce oleje
asi 3cm kousek zázvoru + na ozdobu
3 stroužky česneku
2 plechovky (800 ml) kvalitního kokosového mléka
3 lžíce rybí omáčky
1 lžíce třtinového cukru
šťáva z 1 limety
čerstvý koriandr na ozdobu
½ lžičky kajenské papričky (volitelně)
thajská bazalka na ozdobu
rýže basmati (nebo jasmínová) k servírování

Postup:

Filety osušte papírovými utěrkami a nakrájejte na menší kousky (asi 5 cm dlouhé). Rybu dejte do misky, vmíchejte k ní lžičku kari pasty (dbejte na to, aby se pasta dostala na každý kousek ryby) a nechte prozatím stranou.

Zeleninu očistěte, papriku nakrájejte na proužky, část mrkve na proužky, část na kolečka a hrášek pouze očistěte (ten nekrájejte).

V hluboké pánvi rozehřejte lžíci oleje a osmahněte na něm nadrobno nasekaný zázvor s česnekem. Poté vmíchejte zbylou kari pastu (budou jí asi 2 lžíce) a následně asi 200 ml kokosového mléka. Nechte zhruba 5 minut společně probublat.

Přilijte zbylé kokosové mléko, rybí omáčku a přisypte cukr. Nechte společně chvilku provařit a vložte připravenou zeleninu. Povařte ji jen pár minut, měla by zůstat křupavá. Nakonec vmíchejte kousky ryby, snižte plamen a pánev přikryjte. Rybu povařte asi 5 minut, v průběhu ještě jednou promíchejte.

Nyní je čas doladit chutě. Začněte limetovou šťávou a je-li potřeba, dosolte ještě rybí omáčkou nebo doslaďte třtinovým cukrem. Jakmile budete s výslednou chutí spokojeni, stáhněte pánev z plamene.

Rybí kari zasypte nasekaným koriandrem, zázvorem a na tenká kolečka pokrájenou papričkou. Nakonec přidejte lístky thajské bazalky a podávejte s rýží.

Pokračování 3 / 5

Kuře na kari bez smetany

Suroviny:

500 g kuřecích prsou
1–2 cibule
250 g rajčat
1 lžička sušeného česneku
1/2 lžíce mletého zázvoru
3 lžíce kari
1/2 lžičky mleté skořice
1 lžička kurkumy
2 hrnky kuřecího vývaru (můžete nahradit bujonem rozmíchaným ve vodě)
sůl, pepř
olivový olej/kokosový olej

Postup:

Nejdříve si pokrájejte rajčata a cibuli. Poté nakrájejte kuře na nudličky. Nudličky vložte do misky, zasypte je kurkumou, solí, zázvorem a česnekem. Vše dobře promíchejte a dejte marinovat na 30 minut.

Na pánvi zahřejte olej, přidejte cibuli a zpěňte ji. Po 2 minutách přidejte skořici a smažte, dokud cibule nezezlátne. Přidejte rajčata a vařte asi 2 minuty, občas promíchejte.

Nyní přidejte marinované kuřecí nudličky, zakryjte pokličkou a duste 5 minut. Jemně promíchejte, opět zakryjte a duste dalších 10 minut, dokud se voda neodpaří. Přidejte kari s kuřecím vývarem, promíchejte a opět pod pokličkou vařte 3–4 minuty. Omáčku osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s rýží či s jakoukoli přílohou podle vašich preferencí.

Pokračování 4 / 5

Kari s ananasem

Suroviny:

400–500 g kuřecích prsou, nakrájených na kostičky
1 cibule
1 červená paprika, nakrájená na kousky
3 stroužky česneku
1 hrnek kuřecího vývaru
čerstvý ananas, množství podle chuti
1 lžíce olivového oleje
1,5 lžíce thajské červené kari pasty
1 lžíce kari
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/2 lžíce sójové omáčky
1 lžička třtinového cukru
1 plechovka kokosového mléka
1/2 lžičky limetové šťávy
sůl, pepř

Postup:

Ve velké pánvi/hrnci zahřejte olej, přidejte cibuli a nechte ji zpěnit, asi 5 minut. Přidejte nakrájenou papriku a restujte 2–3 minuty. Poté přidejte prolisovaný česnek a restujte za stálého míchání ještě 1 minutu, pak dejte stranou.

Na mělkou pánev nalijte trochu více oleje, nechte zahřát a pak přidejte kuřecí kousky. Kuře posypte kari práškem. Smažte ze všech stran zhruba 1,5 minuty, poté dejte stranou. Snižte teplotu na středně nízkou teplotu a nechte opět zahřát paprikovou směs. Přidejte nakrájený ananas a povařte 1 minutu.

Na pánev přidejte kari pastu, promíchejte a přilijte kokosové mléko a kuřecí vývar. Nechte dusit asi 10–15 minut, dokud omáčka nezhoustne. Ochutnejte omáčku, přidejte mletý zázvor, sůl a pepř podle chuti.

Do směsi přidejte třtinový cukr, sójovou omáčku, limetovou šťávu a nasekanou bazalku. Vařte dalších několik minut, poté ochutnejte a případně dosolte či více okořeňte. Nakonec do omáčky vložte orestované kuře a nechte ještě asi 2 minuty povařit. Podávejte s rýží.

Pokračování 5 / 5

Kari z červené čočky

Suroviny:

2 cibule
červená čočka (1 větší hrnek)
1 plechovka rajčat
kari
kurkuma
římský kmín
chilli
zázvor
sůl
pepř

Postup:

Hrnek červené čočky promyjte vodou a 10–15 minut povařte. Červenou čočku není třeba předem namáčet, proto je na přípravu velmi rychlá. Na pánvi osmažte nakrájenou cibuli, přilijte plechovku krájených rajčat, přisypte uvařenou červenou čočku, přilijte cibulové pyré a okořeňte. Servírujte s basmati rýží nebo s chapati.

Doporučujeme

Články odjinud