Na Vánoce mlsejte zdravě, jde to: Zkuste marokánky, medovníčky nebo sušenky | Foto: iStock

Foto: iStock

Na Vánoce mlsejte zdravě, jde to: Zkuste marokánky, medovníčky nebo sušenky

Ať už vás k potřebě mlsat zdravě vede redukční dieta, potravinová alergie, nebo životní styl, máme pro vás čtyři tipy, jak si pochutnat i bez klasického cukroví od maminky.

Slunečnicové sušenky

  • asi 40 kousků, příprava: 40 minut + tuhnutí

1 banán, 1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek slunečnicových semínek, 1 hrst rozinek, 1 hrst sušených brusinek, 1 hrnek jemně nasekaných ořechů, 100 ml jablečné přesnídávky

Banán vidličkou rozmačkejte, přidejte všechny ostatní suroviny a vypracujte těsto. Nechte ho chvíli odležet. Troubu zapněte na 180 °C. Těsto lžičkou nanášejte do vykrajovátek, zarovnejte a vykrajovátko sejměte. Pečte asi 20 minut. Vychladlé můžete máčet v čokoládě nebo karobové polevě.

Tady na videu najdete návod na báječné rumové kuličky: 

Pokračování 2 / 4

Jáhlové cukroví s kokosem

  • 1 plech, příprava: 40 minut

100 g jáhel, 50 g pohankových vloček, 1 lžička mleté skořice, 1 hvězdička badyánu, 30 g kokosu, 50 g javorového sirupu, 30 g měkkého másla

Jáhly dvakrát až třikrát spařte vroucí vodou. Přidejte vločky a koření, podlijte dostatečným množstvím vody a vařte asi 30 minut doměkka. Slijte a nechte vychladnout. Troubu zapněte na 180 °C. Směs smíchejte s kokosem, sirupem a měkkým máslem. Podle potřeby zahustěte trochou kokosu. Těsto klasicky rozválejte a vykrajujte z něj tvary nebo jím naplňte menší formičky na pracny. Pečte asi 15 minut dorůžova.

Místo kokosu můžete přidat nasekané ořechy či rozinky. Pokud máslo vyměníte za palmový tuk, bude cukroví vhodné i pro bezmléčnou dietu a vegany.

Pokračování 3 / 4

Celozrnné medovníčky

  • asi 20 kousků, příprava: 45 minut + tuhnutí

140 g celozrnné pšeničné mouky, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička perníkového koření, 1 lžíce másla, 1 žloutek, 2 lžíce medu, semínka nebo ořechy na ozdobu,1 lžíce krupicového cukru

NÁPLŇ: 100 g měkkého másla, 50 g horké čokolády 50%, 2 lžíce moučkového cukru

Všechny sypké suroviny smíchejte a zapracujte do nich máslo, žloutek a med. Tuhé těsto zabalte do fólie a nechte 2 až 3 hodiny odpočinout v ledničce. Troubu zapněte na 180 °C. Těsto rozválejte na plát silný přibližně 2 až 3 mm a vykrajujte z něj sušenkové tvary.

Krupicový cukr rozpusťte v troše vody a vzniklým sirupem potřete povrch medovníčku. Na vlhký povrch poloviny sušenek nasypte semínka (sezam, slunečnice, loupanou dýni) či zamáčkněte ořech. Pečte asi 10 až 12 minut dozlatova. Nechte vychladnout. Máslo vyšlehejte s rozpuštěnou čokoládou nebo 2 lžícemi karobu a moučkovým cukrem. Neozdobenou polovinu sušenek naplňte krémem, přiklopte a nechte ztuhnout.

Pokračování 4 / 4

Celozrnné marokánky

  • 10–15 kousků, příprava: 40 minut + tuhnutí

125 g celozrnné pšeničné mouky, 50 g třtinového cukru, 100 g mandlí, nebo jiných ořechů, 100 g zlatých rozinek apod., 2 lžíce ořechového oleje, 150 g karobové polevy

Mouku nasucho opražte na pánvi, zalijte 250 ml vody a asi 10 minut povařte i s cukrem. Přidejte nahrubo nasekané mandle a rozinky. Vmíchejte olej (použít můžete takový, který koresponduje se zvolenými ořechy) a nechte ztuhnout. Troubu zapněte na 200 °C. Z těsta uždibujte kousky a z nich tvarujte placičky. Pečte asi 15 minut. Zchladlé máčejte v karobové nebo čokoládové polevě.

Doporučujeme

Články odjinud