Plněné bedly
Suroviny
- mladší klobouky bedel
- 120 gramů tvrdého sýra
- 100 gramů šunky
- 2 vejce natvrdo
- stroužek česneku
- pažitka nebo petrželka
- 1 cibule
- strouhanka
- sůl a pepř
- mletý kmín
- další koření dle chuti
- suroviny na trojobal
- olej na smažení
Postup
Bedly nejprve důkladně očistíme a odstraníme nohy, jelikož pro přípravu tohoto receptu budeme potřebovat pouze kloboučky. Tak vevnitř vznikne dostatečný prostor pro nádivku. Poté si uděláme náplň. Do připravené mísy najemno nastrouháme tvrdý sýr a vejce uvařená natvrdo. Přidáme šunku a cibuli, nasekané na drobné kousky, a rozetřený česnek. Do náplně na závěr nasypeme pažitku či petrželku, osolíme ji, opepříme a pro chuť přidáme také mletý kmín nebo další koření (majoránku, oregano). Vše pak důkladně promícháme a zahustíme strouhankou, aby se nádivka dala dobře vkládat do připravených kloboučků. Jakmile bedly naplníme, obalíme je v mouce, vejci a strouhance. Poté je dozlatova osmažíme na oleji a podáváme třeba s bramborem nebo s čerstvou zeleninou.
NÁŠ TIP: Na jaké bedly si dát pozor? Podívejte se na video!
Pokračování 2 / 6
Bedly na víně
Suroviny
- 1 kg bedly jedlé
- 1 dl bílého vína
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 50 g anglické slaniny
- citronová šťáva z půlky citronu
- pepř mletý
- sůl
- máslo
Postup
Hlavičky bedel oloupeme a osmahneme z obou stran prudce na oleji. Pak je zarovnáme do zapékací misky vymazané máslem. Bedly osolíme a opepříme. Nožičky bedel a anglickou slaninu nakrájíme na malé kousky a osmahneme na zbylém oleji. Potom podlijeme trochou bílého vína a povaříme. Tuto směs ochucenou ještě citronovou šťávou přelijeme přes hlavičky bedel. To všechno pečeme ve středně vyhřáté troubě asi půl hodiny.
Pokračování 3 / 6
Řízky z bedel
Suroviny
- bedly
- hladká mouka
- rozšlehané vejce
- strouhanka
- bylinky čerstvé nebo sušené
- červená paprika sladká či pálivá
- česneková pasta
- koření dle chuti: houbové, grilovací…
- olej na smažení
- sůl
Postup
Bedly očistíme, odkrájíme nohy. Vybíráme si nejlépe ploché kloboučky, které se budou dobře obalovat a smažit. Před obalením kloboučků v trojobalu (mouka, vejce a strouhanka) můžeme houby ještě podle chuti okořenit například paprikou, mletým kmínem, česnekovou pastou, kořením či bylinkami. Poté obalíme ve zmiňovaném trojobalu a v rozpáleném oleji smažíme z obou stran dozlatova. Po osmažení klademe řízky na ubrousek, aby okapal přebytečný tuk, a osolíme je. Podáváme je s bramborovou kaší, vařeným bramborem nebo salátem.
Pokračování 4 / 6
Omáčka z bedel
Suroviny
- 400 gramů čerstvých bedel
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 0,5 litru vývaru z kostí
- 1 cibule
- máslo
- hladká mouka
- muškátový oříšek
- citronová šťáva
- sůl a pepř
Postup
Stejně jako u předchozích receptů bedly nejprve očistíme, odstraníme z nich nohy, které nebudeme potřebovat, a poté je nakrájíme na menší kousky. Nadrobno si nasekáme také cibuli, kterou necháme zpěnit na másle v připraveném hrnci. Jakmile bude hotovo, přidáme bedly, orestujeme je a podlijeme vývarem tak, aby houby částečně vykukovaly nad hladinu. Hrnec pak přikryjeme poklicí a necháme směs na mírném zhruba čtvrt hodiny dusit.
V misce rozkvedláme smetanu ke šlehání spolu se dvěma lžícemi hladké mouky. Obsah hrnce přivedeme opět k varu, za stálého míchání postupně přiléváme zahuštěnou smetanu a necháme vše zhruba 5 až 10 minut povařit. Mezitím dochutíme omáčku solí, pepřem, muškátovým oříškem, kapkou citronové šťávy a případně i dalším kořením, které nám přijde k chuti. Poté omáčku odstavíme a můžeme rovnou podávat.
Markéta Žídková
22. srpna 2023
Pokračování 5 / 6
Bedly na kmíně
Suroviny
- bedly
- drcený kmín
- sůl
- sádlo
Postup
Bedly očistíme a nakrájíme na kousky 3 x 3 cm (nebo jak kdo má rád). Na jednu porci na pánev dáme 1 polévkovou lžíci sádla, rozehřejeme, přidáme bedly, kmín, osolíme a necháme restovat na mírném ohni, dokud se neodpaří všechna voda, kterou bedly pustí. Bedly na kmíně podáváme s pečivem.
Pokračování 6 / 6
Bedlový guláš
Suroviny
- 600 g masitých bedel (s uzavřenými nebo polozavřenými klobouky)
- 100 g uzené slaniny
- 1 lžíce sádla
- 2 cibule
- 3–4 stroužky česneku
- 1 vrchovatá lžíce sladké papriky
- 2 lžíce rajského protlaku
- drcený kmín
- majoránka
- voda nebo vývar
- trochu hladké mouky na zahuštění
- sůl
- pepř
- pálivá paprika
- uzená paprika
Postup
Bedly očistíme, nožičky odkrojíme, necháme z nich jen asi dva centimetry, mladé klobouky rozkrojíme na čtvrtiny, maximálně na osminy. Pokud použijeme už rozevřené bedly, nakrájíme je na silnější plátky. Uzenou slaninu nakrájíme na malé kostičky a dáme ji do většího hrnce škvařit. Cibuli nakrájíme nadrobno a přidáme ke škvařící se slanině. Orestujeme ji dozlatova. Přidáme lžíci sádla, drcený kmín a část najemno nasekaného česneku. Krátce orestujeme. Základ na guláš zaprášíme sladkou paprikou a opět krátce orestujeme. Pozor, když to přeženeme, pokrm zhořkne.
Přidáme protlak, mouku, zamícháme a zalijeme trochou vody nebo vývaru. Pak přisypeme pokrájené bedly, osolíme je a krátce podusíme. Obsah hrnce zalijeme vodou či vývarem jen tak, aby špičky hub lehce koukaly ven, a za občasného míchání vaříme asi 15–20 minut. Ve finále guláš dochutíme zbytkem česneku, čerstvě mletým černým pepřem a majoránkou. Nakonec přidáme pro barvu trochu červené papriky rozetřené v másle nebo rozmíchané v oleji, guláš pak bude mít nádherně červenou barvu. Servírujeme s čerstvým chlebem, kynutým houskovým knedlíkem nebo těstovinami.
Anita Kutíková
28. září 2024