Nejlepší recepty z bedel: Ochutnejte je na víně, v omáčce, guláši nebo plněné! | Foto: iStock

Foto: iStock

Nejlepší recepty z bedel: Ochutnejte je na víně, v omáčce, guláši nebo plněné!

Bedly patří k nejoblíbenějším druhům hub. Můžete z nich připravit různá jídla, na nichž si výborně pochutnáte. Řízky z bedel a bedly na kmíně jsou vynikající klasika, zkusit ale musíte i bedly na víně, bedly plněné a v neposlední řadě i bedlový guláš a omáčku se smetanou.

Plněné bedly

Suroviny

mladší klobouky bedel
120 gramů tvrdého sýra
100 gramů šunky
2 vejce natvrdo
stroužek česneku
pažitka nebo petrželka
1 cibule
strouhanka
sůl a pepř
mletý kmín
další koření dle chuti
suroviny na trojobal
olej na smažení

Postup

Bedly nejprve důkladně očistíme a odstraníme nohy, jelikož pro přípravu tohoto receptu budeme potřebovat pouze kloboučky. Tak vevnitř vznikne dostatečný prostor pro nádivku. Poté si uděláme náplň. Do připravené mísy najemno nastrouháme tvrdý sýr a vejce uvařená natvrdo. Přidáme šunku a cibuli nasekané na drobné kousky a rozetřený česnek. Do náplně na závěr nasypeme pažitku či petrželku, osolíme ji, opepříme a pro chuť přidáme také mletý kmín nebo další koření (majoránku, oregano). Vše pak důkladně promícháme a zahustíme strouhankou, aby se nádivka dala dobře vkládat do připravených kloboučků. Jakmile bedly naplníme, obalíme je v mouce, vejci a strouhance. Poté je dozlatova osmažíme na oleji a podáváme třeba s bramborem nebo s čerstvou zeleninou.

NÁŠ TIP: Na jaké bedly si dát pozor? Podívejte se na video!

Pokračování 2 / 6

Bedly na víně

Suroviny

1 kg bedly jedlé
1 dl bílého vína
1 lžíce rostlinného oleje
50 g anglické slaniny
citronová šťáva z půlky citronu
pepř mletý
sůl
máslo

Postup

Hlavičky bedel oloupeme a osmahneme z obou stran prudce na oleji. Pak je zarovnáme do zapékací misky vymazané máslem. Bedly pěkně osolíme a opepříme. Nožičky bedel a anglickou slaninu nakrájíme na malé kousky a osmahneme na zbylém oleji. Potom podlijeme deckou bílého vína a povaříme. Tuto směs ochucenou ještě citronovou šťávou přelijeme přes hlavičky bedel. To všechno pečeme ve středně vyhřáté troubě asi půl hodiny.

Pokračování 3 / 6

Řízky z bedel

Suroviny

bedly
hladká mouka
rozšlehané vejce
strouhanka
bylinky čerstvé nebo sušené
červená paprika sladká či pálivá
česneková pasta
koření dle chuti: houbové, grilovací…
olej na smažení
sůl

Postup

Bedly očistíme, odkrájíme nohy. Vybíráme si nejlépe ploché kloboučky, které se budou dobře obalovat a smažit. Před obalením kloboučků v trojobalu (mouka, vejce a strouhanka) můžeme houby ještě podle chuti okořenit například paprikou, mletým kmínem, česnekovou pastou, kořením či bylinkami. Poté obalíme ve zmiňovaném trojobalu a v rozpáleném oleji smažíme z obou stran dozlatova. Po osmažení klademe řízky na ubrousek, aby okapal přebytečný tuk, a osolíme je. Podáváme je s bramborovou kaší, vařeným bramborem nebo salátem.

Pokračování 4 / 6

Omáčka z bedel

Suroviny

400 gramů čerstvých bedel
1 kelímek smetany ke šlehání
0,5 litru vývaru z kostí
1 cibule
máslo
hladká mouka
muškátový oříšek
citronová šťáva
sůl a pepř

Postup

Stejně jako u předchozích receptů bedly nejprve očistíme, odstraníme z nich nohy, které nebudeme potřebovat, a poté je nakrájíme na menší kousky. Nadrobno si nasekáme také cibuli, kterou necháme zpěnit na másle v připraveném hrnci. Jakmile bude hotovo, přidáme bedly, orestujeme je a podlijeme vývarem takovým způsobem, aby houby částečně vykukovaly nad hladinou. Hrnec pak přikryjeme poklicí a necháme směs na slabém stupni zhruba čtvrt hodiny dusit.

V misce rozkvedláme smetanu ke šlehání spolu se dvěma lžícemi hladké mouky. Obsah hrnce přivedeme opět k varu, za stálého míchání postupně přiléváme zahuštěnou smetanu a necháme vše zhruba 5 až 10 minut povařit. Mezitím dochutíme omáčku solí, pepřem, muškátovým oříškem, kapkou citronové šťávy a případně i dalším kořením, které nám přijde k chuti. Poté omáčku odstavíme a můžeme rovnou podávat.

Pokračování 5 / 6

Bedly na kmíně

Suroviny

bedly
drcený kmín
sůl
sádlo

Postup

Bedly očistíme a nakrájíme na kousky 3 x 3 cm (nebo jak kdo má rád). Pro jednu porci na pánev dáme 1 polévkovou lžíci sádla, rozehřejeme, přidáme bedly, kmín, osolíme a necháme restovat na mírném ohni, dokud se neodpaří všechna voda, kterou bedly pustí. Bedly na kmíně podáváme s pečivem.

Pokračování 6 / 6

Bedlový guláš

Suroviny

600 g masitých bedel (s uzavřenými nebo polozavřenými klobouky)
100 g uzené slaniny
1 lžíce sádla
2 cibule
3–4 stroužky česneku
1 vrchovatá lžíce sladké papriky
2 lžíce rajského protlaku
drcený kmín
majoránka
voda nebo vývar
trocha hladké mouky na zahuštění
sůl
pepř
pálivá paprika
uzená paprika

Postup

Bedly očistíme, nožičky odkrojíme, necháme z nich jen cca dva centimetry, mladé klobouky rozkrojíme na čtvrtiny, maximálně na osminy. Pokud použijeme už rozevřené bedly, nakrájíme je na silnější plátky. Uzenou slaninu nakrájíme na malé kostičky a dáme ji do většího hrnce škvařit. Cibuli nakrájíme nadrobno a přidáme ke škvařící se slanině. Orestujeme ji dozlatova. Přidáme lžíci sádla, drcený kmín a část najemno nasekaného česneku. Krátce zarestujeme. Základ na guláš zaprášíme sladkou paprikou a opět krátce zarestujeme. Pozor, když to přeženeme, pokrm zhořkne.

Přidáme protlak, mouku, zamícháme a zalijeme trochou vody nebo vývaru. Pak přisypeme pokrájené bedly, osolíme je a krátce podusíme. Obsah hrnce zalijeme vodou či vývarem jen tak, aby špičky hub lehce koukaly ven, a za občasného míchání vaříme asi 15–20 minut. Ve finále guláš dochutíme zbytkem česneku, čerstvě mletým černým pepřem a majoránkou. Nakonec přidáme pro barvu trochu červené papriky rozetřené v másle nebo rozmíchané v oleji, guláš pak bude mít nádherně červenou barvu. Servírujeme s čerstvým chlebem, kynutým houskovým knedlíkem nebo s těstovinami.

Doporučujeme

Články odjinud