Nejlepší recepty z hovězího: Pochutnejte si na guláši, ragú, polévce i těstovinách

Nejlepší recepty z hovězího: Pochutnejte si na guláši, ragú, polévce i těstovinách

Podzim je tu a obzvlášť teď, když jsou dny čím dál chladnější, naše tělo čas od času vydatné jídlo uvítá. Hovězí maso se dá připravit na mnoho způsobů a nemusíte zůstat jen u české kuchyně. Jaké recepty zvládnete snadno doma?

Hovězí guláš na černém pivu

Suroviny

hovězí kližka 800 g
žlutá cibule 800 g
mletá sladká paprika 80 g
rajský protlak 80 g
česnek 6 stroužků
kmín drcený 20 g
hovězí nebo zeleninový vývar 1 litr
černé pivo 300 ml
majoránka sušená 10 g
olej na smažení
sůl

Postup

Cibuli nakrájejte najemno a orestujte dohněda. Přidejte nakrájené maso na kostky a orestujte. Dále přidejte mletou papriku a rajský protlak a znovu krátce orestujte. Nyní zalijte vývarem, černým pivem a přidejte prolisovaný česnek, kmín a sůl.

Guláš duste přikrytý poklicí na mírném plameni za občasného míchání a dolévání vody. Vodu přilévejte pouze tehdy, když se guláš začíná přichytávat ke dnu hrnce, a vždy jen trošku. Nikdy ale nesmí plavat ve vodě! Takto duste guláš do změknutí masa. Nakonec přidejte majoránku a znovu krátce provařte.

Jak na maďarský guláš? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Těstoviny s hovězí svíčkovou a hříbky

Suroviny

olivový olej
hovězí svíčková
šalotka
špagety
hříbky
červené víno
česnek
hladkolistá petržel
sůl

Postup

Maso ze svíčkové nakrájejte na co nejtenčí plátky a orestujte je na olivovém oleji v předem rozpálené pánvi. Následně přisypte najemno nakrájenou šalotku a restujte dosklovata. Do většího hrnce s osolenou vodou dejte vařit špagety.

Ke svíčkové přidejte pokrájené houby, česnek a petržel. Osolte a opepřete. Podlijte červeným vínem, které nechte odpařit. Vodu ze špaget použijte místo vývaru a část (cca 100 ml) vlijte do pánve. Špagety sceďte asi tak 2 minuty předtím, než budou hotové, a také je přidejte do pánve, kde je současně s masem dovařte, díky čemuž krásně nasáknou chuť omáčky. Špagety ještě lehce zalijte olivovým olejem – už nepromíchávejte. Nakonec dochuťte solí a pepřem.

Pokračování 3 / 5

Hovězí po burgundsku

Suroviny

hovězí maso 1 kg
rostlinný olej 3 PL
sůl
pepř čerstvě mletý
slanina 100 g na nudličky
mrkev 1 ks větší, na kostky
řapíkatý celer 1 ks na plátky
celer 100 g na kostičky
cibule 1 ks nahrubo
česnek 1 stroužek velký, na plátky
rajčatový protlak 1 PL
víno červené 1 lahev kvalitního burgundského
vývar hovězí 500 ml
tymián 1 snítka + na ozdobení
rozmarýn 1 snítka + na ozdobení
bobkový list 2 ks
máslo 60 g

Na dokončení

slanina 100 g na kostičky
máslo 1 PL
mrkev 1 ks na šikmá kolečka
řapíkatý celer 1 ks nakrájený našikmo
žampiony 100 g překrájené
petrželka 1 hrst

Postup

Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a zprudka orestujte na oleji. Vyjměte z hrnce a dejte stranou. Do hrnce vsypte slaninu a orestujte ji. Přidejte mrkev, oba druhy celeru, cibuli a česnek, vše orestujte a vmíchejte rajčatový protlak a ještě chvíli opékejte.

Přilijte víno a nechte svařit na polovinu. Vlijte vývar, vložte zpět do hrnce maso a přidejte bylinky a bobkový list. Hrnec s masem dejte do trouby vyhřáté na 160–180 °C a pomalu zakryté duste 2–3 hodiny. Průběžně kontrolujte.

Když je maso měkké, vyjměte ho z hrnce. Omáčku přeceďte (zeleninu vyhoďte) a vmíchejte do ní metličkou studené máslo – omáčka se zjemní a zhoustne. Vraťte do ní maso. Slaninu orestujte na lžíci másla, přidejte mrkev a celer a nakonec i žampiony. Hotové maso podávejte se šťouchanými bramborami a opečenou zeleninou, ozdobené bylinkami, případně petrželkou.

Pokračování 4 / 5

Gulášová polévka s hovězím masem

Suroviny

hovězí maso (kližka, zadní, krk…) 500 g
hovězí vývar nebo voda 1,5–2 l
sádlo nebo olej 3 lžíce
cibule velká 3 ks
červená paprika 1 ks
brambory 3 ks
rajský protlak (rajčatový protlak) cca 2 vrchovaté lžíce
červené víno 100 ml
česnek 3 velké stroužky
bobkový list 4 ks
mletá sladká červená paprika 2 lžíce
kmín drcený 1 lžička
pálivá paprika nebo chilli dle chuti
majoránka 1 lžíce
černý pepř čerstvě mletý
vejce
sůl
hladká mouka na zahuštění

Postup

Maso nakrájejte na drobnější kousky, cibuli nadrobno. Na sádle pozvolna restujte cibuli dohněda, trvá to sice déle, ale ve výsledku bude pěkná tmavá barva polévky. Pak přidejte maso, osolte a restujte ze všech stran. Zvyšte teplotu a přilijte víno. Nechte ho úplně odpařit. Poté přidejte koření, bobkové listy, kmín, sladkou papriku (případně i pálivou nebo chilli), posekaný česnek a promíchejte s rajčatovým protlakem.

Přilijte cca 0,5 l vývaru nebo vody. A duste maso, pozvolna, skoro doměkka. Pokud je potřeba, přilévejte po malých částech vývar. Cibule se během té doby rozdusí a polévku následně zahustí, stejně jako guláš.

Když je maso skoro měkké, přidejte zbytek vývaru, na kostičky nakrájené brambory a vařte dalších 10 minut. Nakonec přihoďte na kostičky nakrájenou papriku, majoránku a vařte do změknutí brambor. Dochuťte případně solí a hlavně čerstvě drceným pepřem. Pokud byste měli polévku příliš řídkou, rozmíchejte lžíci mouky v trošce vody, vlijte do polévky před přidáním kostiček papriky a provařte.

Pokračování 5 / 5

Hovězí ragú

Suroviny

olivový olej 2 PL
slanina 12 plátků prorostlá, uzená, na nudličky
cibule 3 ks velká, nadrobno
řapíkatý celer 4 nadrobno
česnek 6 stroužků drcený
bobkový list 4 ks
hovězí maso mleté 2 kg libové
rajčatová passata – pyré 4 PL
bylinky 2 ČL směs, sušené, italské, provensálské apod.
víno červené 400 ml suché
vývar hovězí 600 ml
konzervovaná rajčata krájená 2 bal
sůl mořská
pepř

Postup

Všechny přísady rozdělte na dvě poloviny a připravujte zvlášť ve dvou velkých pánvích. Je to proto, aby se maso opékalo, nikoli dusilo. Na oleji asi 3–4 minuty zprudka opékejte slaninu dozlatova. Přidejte cibuli, řapíkatý celer, česnek a bobkový list, ztlumte oheň a za občasného míchání opékejte dalších 5 minut. Vyjměte zeleninu děrovanou lžící a dejte stranou. Pánve vraťte na oheň a v každé opékejte kilo mletého masa 6–8 minut dohněda. Během opékání míchejte a drťte vařečkou maso, aby se rozdrobilo.

Do pánve vraťte směs slaniny se zeleninou, přidejte bylinky a promíchejte. Vmíchejte rajčatové pyré, víno a poduste, aby se víno zredukovalo na polovinu. Pak přidejte horký hovězí vývar a do každé pánve vlijte plechovku krájených rajčat. Osolte, opepřete a zvolna vařte 45 minut do zhoustnutí. Nechte vychladnout a odstraňte bobkový list.

Doporučujeme

Články odjinud