Perníkové tartaletky Zdroj: Brachat Oliver

Perníkové tartaletky Zdroj: Brachat Oliver

Carpaccio z jahod a uzené panenky Zdroj: Brachat Oliver
Jahodová zmrzlina Zdroj: Brachat Oliver
Jahodová šarlotka Zdroj: Brachat Oliver
Kachní prsa s jahodovou omáčkou Zdroj: Brachat Oliver
6
Fotogalerie

Co udělat z čerstvých jahod? Vyzkoušejte skvělé recepty slané i sladké

Sezona jahod je aktuálně v plném proudu. Pokud nevíte, co s nimi, inspirujte se našimi recepty. Kachní prsa přelitá jahodovou omáčkou, jahodové vdolky, zmrzlina či perníkové tartaletky vám rozhodně zvednou náladu!

Carpaccio z jahod a uzené panenky

Příprava: 20 minut

4 porce:

  • 300 g uzené vepřové panenky
  • 200 g čerstvých jahod
  • 2 hrsti rukoly
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • parmazán
  • růžový pepř
  • čerstvě mletý černý pepř

Maso a jahody nakrájejte na tenké plátky. Rozložte na talíře a okořeňte směsí pepřů. Rukolu promíchejte s olejem a octem a položte na připravené carpaccio. Nakonec nastrouhejte na každou porci pár hoblinek sýra a podávejte s rozpečeným pečivem.

Pokračování 2 / 7

Kachní prsa s jahodovou omáčkou

Příprava: 50 minut

4 porce:

  • 4 kachní prsa s kůží
  • 1 lžíce másla
  • 200 g čerstvých jahod
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 větvička rozmarýnu
  • 100 ml portského vína
  • sůl a pepř

Maso zlehka opepřete a osolte. Opékejte nejdřív kůží dolů na rozehřátém másle, pak je obraťte. Opečená kachní prsa překryjte alobalem a nechte chvíli odpočinout.

Mezitím si připravte jahodovou omáčku. V menším hrnci zasypte jahody cukrem a pomalu vařte, aby jahody pustily šťávu. Přilijte balzamikový ocet, přidejte větvičku rozmarýnu a vařte ještě asi 5 minut. Zredukovanou omáčku podlijte portským vínem a vyvařte alkohol. Rozmarýn vyjměte.

Kachní prsíčka podávejte se šťouchanými bramborami, přelijte jahodovou omáčkou.

Pokračování 3 / 7

Jahodové vdolky

Příprava: 50 minut

6 porcí:

JAHODOVÁ OMÁČKA:

  • 500 g zralých jahod
  • 2 lžíce krystalového cukru

VDOLKY:

  • 80 g krystalového cukru
  • 2,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 velké vejce
  • 360 ml smetany ke šlehání
  • 60 ml podmáslí

V misce rozmačkejte třetinu jahod na pyré. Přidejte zbytek jahod, smíchejte s cukrem a nechte odstát při pokojové teplotě minimálně 30 minut. Troubu předehřejte na 200 °C.

Ve větší misce smíchejte cukr, prášek do pečiva, sůl a sodu. Přidejte na kousky nakrájené máslo a mouku a vypracujte těsto.

V další misce spolu smíchejte vejce a 60 ml smetany. Přilejte podmáslí. Smetanovou směs nalejte k vypracovanému těstu a společně hněťte. Pokud se vám těsto zdá být suché, přidejte víc smetany.

Hotové těsto přemístěte na pomoučněnou pracovní plochu, rozválejte jej na tloušťku asi 2 cm a vykrajujte z něj vdolky. Klaďte na plech vyložený pečicím papírem a jemně potřete smetanou. Pečte 10 až 15 minut dozlatova. Nechte vychladnout.

Náš tip: Jahody můžete v receptu nahradit lesními plody – malinami, ostružinami či borůvkami.

Ze zbylé smetany a cukru vyšlehejte šlehačku. Vdolky podélně rozpulte, na spodní část dejte jahody s cukrem, dozdobte šlehačkou a přikryjte horní částí vdolku. Jemně poprašte moučkovým cukrem.

Perníkové tartaletky

Příprava: 80 minut

4 porce:

TARTALETKY:

  • 115 g másla
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce melasy
  • 1 žloutek
  • 200 g hladké mouky
  • 3 lžičky mletého zázvoru
  • po 1 lžičce mleté skořice, mletého nového koření a soli

KRÉM:

  • 200 g mascarpone
  • citronová kůra a šťáva

TOPING:

  • 160 ml smetany
  • 155 g hnědého cukru
  • 50 g másla
  • 2 lžičky vanilkové esence

Na toping smíchejte na mírném ohni v kastrolu všechny suroviny, až se cukr a máslo rozpustí. Přiveďte k varu. Snižte teplotu a za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne. Odstavte a nechte vychladnout.

Na krém smíchejte mascarpone, citronovou kůru a šťávu a dejte chladit.

V mixéru utřete máslo, cukr a melasu. Za stálého šlehání přidejte žloutek. Pomalu přisypte mouku a koření. Přemístěte na pracovní plochu a ručně zpracujte v těsto. Zabalte do plastové fólie a dejte asi na půl hodiny do ledničky. Pak vyválejte mezi pečicím papírem na tloušťku asi 4 mm. Přemístěte do formiček, propíchejte vidličkou a nechte asi 15 minut chladit.

Troubu předehřejte na 180 °C. Tartaletky zakryjte pečicím papírem a zasypte fazolkami. Pečte 8 až 10 minut. Odstraňte fazole a vyndejte z forem. Dejte péct na dalších 8 až 10 minut, aby se plně propekly. Vystydlé naplňte krémem, přidejte čerstvé jahody a polijte topingem.

Pokračování 4 / 7

Jahodová šarlotka

Příprava: 30 minut + chlazení

4 porce:

  • 350 g čerstvých jahod + na ozdobu
  • 130 g moučkového cukru
  • šťáva z jednoho citronu
  • 3 plátky želatiny
  • 200 ml smetany
  • cukrářské piškoty na vyložení formy

Smíchejte rozmačkané jahody, 50 g cukru a citronovou šťávu. Ve studené vodě rozpusťte želatinu. Dvě třetiny jahodového pyré přiveďte k varu, přidejte 80 g cukru a želatinu a míchejte, až vznikne hladká hmota. Směs zchlaďte. Přilijte smetanu a zlehka promíchejte.

Dno dortové formy vystlané fólií vyložte piškoty. Pokryjte asi polovinou krému. Stěny formy také obložte piškoty a doplňte zbylým krémem.Dejte minimálně na 2 hodiny zchladit do ledničky.

Před podáváním převažte dekorační stužkou a ozdobte čerstvými jahodami.

Náš tip: Před tím, než vyložíte formu piškoty, namočte je z vnější strany v citronové polevě ochucené troškou pikantního džemu.

Pokračování 5 / 7

Jahodová zmrzlina

Příprava: 30 minut + mrazení

8 porcí:

  • 450 ml smetany ke šlehání
  • 1 kondenzované mléko Salko
  • 350 g moučkového cukru
  • 500 g jahod
  • 2 dortové oplatky

Kovovou misku a metličky šlehače dejte alespoň na 10 minut vychladit do mrazničky. Do misky nalijte smetanu a vyšlehejte ji. Přidejte kondenzované mléko, cukr a vše opět krátce šlehejte. Nakonec zlehka vmíchejte rozmačkané jahody.

Formu vyložte alobalem, dolů dejte oplatku, nalijte připravenou směs a překryjte druhou oplatkou. Zakryjte alobalem a zmrazte.

Pokračování 6 / 7

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Pokračování 7 / 7

Jahody jsou chutné a zdravé. Na co je použít a jak je zpracovat

  • Jahody se velmi dobře kombinují s rebarborou, lesními plody a vanilkou. Hodí se na přípravu šťáv, sirupu, marmelád a zavařenin. Svou sladkokyselou chutí výborně doplňují tvarohové a sýrové koláče a také saláty.
  • Plody se mohou mrazit, zavařovat, také konzervovat. Ke konzumaci, ale i ke konzervaci používejte jen zralé plody bez oděrek a otlačení. Takové plody rychle podléhají hnilobě.
  • Před konzumací je šetrně omyjte a stopky oddělte až těsně před jídlem, aby vám jahody nezvadly.
  • Jahody jsou velmi bohaté na vitamin C. Již 8 plodů čerstvých jahod pokryje denní dávku vitaminu C pro dospělého člověka.
  • Kromě vitaminů obsahují jahody také vápník, hořčík, selen, fosfor a přírodní barviva.
  • Konzumací jahod podpoříte prevenci rakoviny a obnovu kožních buněk.
  • Čerstvé jahody dlouho nevydrží a je potřeba je zpracovat co nejrychleji, případně je skladovat v chladu.

Doporučujeme

Články odjinud