Nezatracujte kuřecí játra: Lahodně chutnají na cibulce, na víně i v paštice | Foto: iStock

Foto: iStock

Nezatracujte kuřecí játra: Lahodně chutnají na cibulce, na víně i v paštice

Řada lidí má k játrům na talíři z nejrůznějších důvodů odpor, ačkoli se při správné přípravě může jednat o lahůdku. Jak na to? Připravte kuřecí játra na cibulce či červeném víně, těstoviny s kuřecími játry a houbami a rozhodně vyzkoušejte salát s flambovanými játry s brandy nebo paštiku z nich. Uvidíte, že si pochutná celá rodina.

Kuřecí játra na cibulce

Suroviny

600 g kuřecích jater
300 g oloupané cibule
60 g anglické slaniny
40 g studeného másla
500 ml kuřecího vývaru
1 lžíce sádla
1 lžíce nakrájených lístků plocholisté petržele
hladká mouka na obalení jater
pepř
sůl

Postup

Slaninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Cibuli nakrájíme najemno. Játra očistíme, zbavíme blanek, pečlivě osušíme na kuchyňském papíru a obalíme v mouce. Přebytečnou mouku oklepeme.

V kastrolu na vyšším ohni rozpálíme sádlo, přidáme játra a orestujeme je dozlatova z obou stran. Děrovanou naběračkou vyndáme játra z hrnce na talíř, stáhneme oheň na polovinu, přidáme cibuli a orestujeme ji za častého míchání dozlatova. Přidáme slaninu a za častého míchání ji 2 minuty restujeme.

Játra vrátíme zpět do kastrolu, zvýšíme oheň na maximum, vše promícháme, zalijeme vývarem a necháme vařit 5 minut nebo než se tekutina svaří na polovinu objemu.

Stáhneme z ohně a vmícháme po částech studené máslo, které omáčku lehce zahustí a zjemní. Už nevaříme. Dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a nakrájenými lístky petržele. Podáváme s rýží, těstovinami či bramborami.

A co takhle drůbeží jatýrka s fíky? Podívejte se na recept ve videu:

Pokračování 2 / 5

Salát z flambovaných jater s brandy

Suroviny

1 polévková lžíce olivového oleje
2 plátky bílého toastového chleba
8 plátků anglické slaniny
400 g kuřecích jater
50 ml brandy
50 ml smetany
50 g cukrového hrachu
1 lžíce sherry octa
2 hrsti čerstvé rukoly
sůl podle chuti
špetka mletého černého pepře

Postup

Játra očistíme a důkladně propláchneme, poté necháme okapat. Cukrový hrách opláchneme a nakrájíme na plátky. Připravíme si stolní gril a nahřejeme jej na střední teplotu. Chléb z jedné strany pokapeme olejem a opečeme na grilu z obou stran do zlatohněda. Opečený chleba zatím odložíme.

Na středním ohni si rozehřejeme pánev a vložíme do ní plátky slaniny. Opečeme je do zlatohnědé barvy, aby byly dokonale křupavé. Kleštěmi je vyndáme na talíř a zakryjeme alobalem, aby byly v teple. Pomocí toastového chleba nasajeme tuk ze slaniny, co zůstal v pánvi, a dáme jej rovněž stranou.

Pánev vrátíme zpět na plotnu a na středním ohni zahřejeme. Přidáme očištěná játra a smažíme zhruba 3 minuty ze všech stran, dokud nezhnědnou a nezkaramelizují. Jakmile toho dosáhneme, zvýšíme teplotu na maximum a přelijeme přes játra brandy. Vařečkou odlepíme všechna játra od pánve a dáváme pozor, aby byl náš obličej a vlasy mimo pánev, protože se mohou objevit i vyšší plameny, zvlášť když pokrm připravujeme na plynové plotně.

Zhruba po minutě teplotu snížíme a necháme ještě chvilku vařit. Poté přilijeme smetanu, přihodíme nakrájený hrášek a zakapeme sherry octem. Zamícháme a vaříme tak 2 minuty. Osolíme, opepříme, promícháme a odstavíme z plotny.

Do servírovacích misek dáme rukolu, přidáme na kostičky nakrájený opečený toastový chléb a nakonec přidáme kuřecí játra. Ozdobíme nasekanou slaninou a můžeme podávat.

Pokračování 3 / 5

Paštika z kuřecích jater

Suroviny

500 g kuřecích jater
1/2 ks cibule
125 g másla (pokojové teploty) + cca 50 g na zalití paštiky, aby neoschla
2 stroužky česneku
hrstka šalvějových lístků
50 ml portského vína
50 ml smetany
sůl a pepř
růžový pepř na ozdobení

Postup

Na pánvi rozehřejeme asi 20 g másla a dozlatova na něm osmahneme najemno nakrájenou cibulku. Po chvíli přidáme šalvějové lístky a česnek (nepřidáváme hned s cibulí, česnek se rychleji připaluje a zhořkne). Po chvilce přidáme odblaněná jatýrka.

Osmahneme a zalejeme portským. Počkáme pár minut, než se vypaří většina tekutiny. Přendáme do mixéru a přidáme smetanu a máslo. Rozmixujeme. Osolíme a opepříme dle chuti.

Naplníme do skleniček nebo do mističek a necháme vychladit.

Mezitím si připravíme přepuštěné máslo. Máslo rozpustíme v rendlíku a počkáme, až se nám oddělí bílá pěna (bílkoviny). Tu sesbíráme, až nám zůstane téměř čirá žlutá tekutina. Ještě do horkého másla hodíme pár lístků šalvěje a pár kuliček růžového pepře. Navoněným máslem přelijeme paštiku ve vrstvě asi 3 mm. Necháme opět vychladit.

Pokračování 4 / 5

Kuřecí jatýrka na červeném víně

Suroviny

8 plátků nakrájené slaniny
1 nasekaná středně velká cibule
500 g očištěných a propláchnutých jater
500 ml suchého červeného vína (nejlépe burgundské)
4 polévkové lžíce nasekaných zelených oliv

Postup

Do pánve dáme slaninu a opečeme ji, aby byla křupavá. Poté ji vyjmeme a dáme na talíř vyložený papírovými utěrkami. Tuk, který zůstal v pánvi po slanině, nevyléváme, ale orestujeme na něm cibuli.

Na středním ohni ji necháme zesklovatět a přidáme játra. Za stálého míchání vaříme asi 5 minut, aby získala světle hnědou barvu. Přilijeme víno, přihodíme olivy a necháme 20 minut vařit za občasného míchání. Před servírováním vmícháme slaninu a můžeme podávat.

Pokračování 5 / 5

Těstoviny s kuřecími játry a houbami

Suroviny

500 g kolínek (např. Panzani) 
400 g kuřecích jater
30 g sušených hub (sušené hříbky) 
1 lžíce rajského protlaku (rajčatový protlak) 
1 cibule (střední cibule) 
50 g másla
50 ml sladkého dezertního vína
1 lžička lanýžového oleje 
30 g parmazánu (strouhaný parmazán) 
čerstvá petrželka

Postup

Cibuli oloupeme a pokrájíme najemno. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme pokrájenou cibuli a necháme ji na mírném ohni zezlátnout. Sušené houby zalijeme teplou vodou a necháme je aspoň 20 minut namáčet.

Játra očistíme od blan a pokrájíme je na kousky. Poté je přidáme k osmahnuté cibulce a opékáme 3–4 minuty. Pak přidáme namočené sušené houby, z kterých jsme vymačkali přebytečnou vodu. Vodu z hub nevyléváme – necháme ji stranou, budeme ji ještě potřebovat.

Následně přidáme rajčatové pyré a dezertní víno, promícháme a 1–2 minuty povaříme. Poté přilijeme vodu z hub (zhruba 150 ml) a vše ještě povaříme zhruba 10 minut.

Mezitím uvaříme kolínka v osolené vodě podle návodu. Těstoviny smícháme s omáčkou, přidáme lžičku lanýžového oleje a posypeme parmazánem a nasekanou čerstvou petrželkou.

Doporučujeme

Články odjinud