Omrzel vás smažený květák, ale přesto chcete tuto zeleninu s mnoha zdravotními benefity v jídelníčku zachovat? Existuje řada receptů, v nichž si květák můžete vychutnat. Vynikající jsou květákové placičky, kari polévka, květáková rýže, zapečený květák se šunkou a sýrem nebo květáková pizza.
Květákové placičky
Suroviny
1 ks květáku, rozděleného na růžičky
2 ks vajec
1 hrst strouhanky
sůl
pepř
kmín
majoránka (drhnutá)
česnek
olej na smažení – lze nahradit sádlem
tatarská omáčka
Postup
Květák vařte v mírně osolené vodě do změknutí, asi 10 minut. Nechte důkladně okapat a rozmačkejte šťouchadlem na brambory.
Přidejte vejce, sůl, pepř, kmín, majoránku, česnek a strouhanku tak, aby směs byla kompaktní a daly se z ní tvarovat malé placičky (o velikosti asi 4 cm). Placičky smažte na oleji nebo sádle z obou stran dozlatova. Osušte na papírové utěrce.
Podávejte s tatarskou omáčkou a s bramborami, čerstvým chlebem nebo jen tak, třeba se zeleninovým salátem.
Jak na rychlou květákovou polévku? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 5
Květáková rýže
Suroviny
1 ks květáku, rozděleného na růžičky
3 PL oleje
1 ks cibule, nadrobno nakrájené
1 ČL sůl
2 PL petrželky, nasekané nadrobno
citronová šťáva z půlky citronu
Postup
Růžičky květáku vložte do robotu a mixujte, až směs bude připomínat kuskus. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a osmahněte dozlatova. Přisypte květák a promíchejte. Osolte a opékejte, až květák změkne, trvá to 3–5 minut. Odstavte a květákovou rýži přesuňte do mísy. Vmíchejte petrželku, ochuťte citronovou šťávou, případně dosolte. Podávat můžete jako přílohu stejně jako klasickou rýži.
Pokračování 3 / 5
Květáková kari polévka
Suroviny
1 ks menšího květáku, rozděleného na růžičky
2–3 lžíce kari koření
1 stroužek česneku, rozdrcený
1/2 lžičky římského kmínu
1/2 lžičky mleté papriky
2–3 lžíce olivového oleje
1 ks červené cibule, nakrájené
2 lžičky olivového oleje
1 hrst listů špenátu, nakrájeného
3 ks mrkve, nakrájené
1 litr vývaru
250 ml mandlového nebo kokosového mléka
1/2 lžičky drceného chilli
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C. Růžičky květáku promíchejte s kari kořením, drceným česnekem, římským kmínem, paprikou, solí a 3 lžícemi oleje. Rozestřete je na plech a pečte 20 až 22 minut, až změknou. Dejte stranou.
Zbylou zeleninu nakrájejte. Upečené růžičky květáku rozmixujte krátkými pulzy, aby připomínaly rýži.
V hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli. Vlijte vývar, mléko, vsypte zeleninu, květákovou rýži, chilli koření a opepřete. Rychle uveďte do varu, snižte příkon a polévku mírným varem vařte asi 20 minut, až zelenina změkne. Chcete-li, podávejte polévku posypanou rozdrobenými krekry a/nebo nasekanými ořechy.
Pokračování 4 / 5
Zapečený květák se šunkou a sýrem
Suroviny
1 ks většího květáku
200 g tvrdého sýra
300g šunky
4 ks vejce
250 ml zakysané smetany
100 g nastrouhaného tvrdého sýra
máslo na vymazání pekáče
sůl, pepř
Postup
Květák omyjte a rozeberte na růžičky. Dejte ho povařit do osolené vody do poloměkka. Pekáč vymažte máslem.
Sýr a šunku nakrájejte na kostičky. Dvě vajíčka uvařte natvrdo a také nakrájejte na kostky, osolte opepřete. Smíchejte s květákem a dejte do pekáče. Ve smetaně rozmíchejte vajíčka, zalijte jimi květák.
Ve vyhřáté troubě pečte. Když je květák upečený, posypte ho nahrubo nastrouhaným sýrem a ještě chvilku pečte, aby se sýr dobře zapekl.
Markéta Žídková
16. září 2024
Pokračování 5 / 5
Květáková pizza
Suroviny
Těsto
1 ks středního květáku
3 ks vajec
1 lžíce olivového oleje
1 lžička sušeného oregana
špetka soli
2 lžíce lněného semínka
Omáčka
1 lžíce olivového oleje
1/2 ks bílé cibule
400 g (1 plechovka) konzervovaných rajčat
1 lžíce rajčatového protlaku
sůl a čerstvě namletý pepř
1/2 lžičky sušeného oregana
Postup
Troubu předehřejte na 190 °C. Květák umyjte, rozdělte na růžičky a uvařte doměkka v hrnci s vodou. Vodu slijte, květák nechte okapat, přemístěte do mixéru a rozmixujte. Následně přidejte všechny ostatní ingredience na těsto a mixujte, dokud se směs nespojí.
Směs klaďte pomocí lžičky na plech vyložený pečicím papírem. Ze směsi budou asi 4 menší pizzy. Na lžíci olivového oleje zpěňte najemno nakrájenou cibulku. Poté přidejte protlak a opékejte 2 minuty. Přidejte rajčata nakrájená na menší kousky a nechte omáčku 5 minut provařit. Potom ji dochuťte solí, pepřem a oreganem.
Omáčku rovnoměrně natřete na pizzy a pečte při 180–190 °C asi 20 minut. Pizzy vyndejte z trouby a navrstvěte na ně libovolné suroviny a poté dejte na dalších 10 minut do trouby.