Nejlepší recepty z třešní: Babiččiny třešňové kuličky | Zdroj: Ondřej Košík

Zdroj: Ondřej Košík

Nejlepší recepty z třešní: Babiččiny třešňové kuličky

Urodilo se vám letos opět velké množství třešní a nevíte co s nimi? Zkuste babiččiny kuličky. Jsou vynikající!

Babiččiny třešňové kuličky

4 porce - příprava: 15 minut

  • 250 g hladké mouky + na vál
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce oleje
  • 400 g čerstvých nebo kompotovaných třešní s peckami
  • sůl
  • 250 g hrudkovitého tvarohu
  • máslo na přelití
  • 1 vanilkový cukr
  • moučkový cukr na posypání

Smíchejte oba druhy mouky, přidejte vejce, olej a asi 150 ml vody. Vypracujte měkké těsto a podle potřeby po troškách přidávejte vodu (maximálně 250 ml).

Těsto rozdělte na dvě části a postupně je na pomoučněné pracovní ploše vyválejte na plát silný asi 3 mm. Ten rozkrájejte na čtverečky velké asi 5 x 5 cm.

Na každý z nich položte třešeň a zabalte do kuličky. V třešních nechávejte pecky, jinak by ztratily tvar.

Přiveďte k varu větší množství mírně osolené vody a kuličky v ní uvařte. Trvá to jen chvilku, hotové vyplavou na povrch.

Rozpusťte kousek másla. Kuličky po vyjmutí z hrnce polijte máslem, aby se neslepily k sobě. Podávejte je posypané tvarohem a směsí vanilkového a moučkového cukru a přelité trochou másla.


Recept vyšel v časopise F.O.O.D. Autorkou receptu je Eva Hmissi Vacvalová.

Doporučujeme

Články odjinud