Urodilo se vám letos opět velké množství třešní a nevíte co s nimi? Zkuste babiččiny kuličky. Jsou vynikající!
Babiččiny třešňové kuličky
4 porce - příprava: 15 minut
- 250 g hladké mouky + na vál
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 1 lžíce oleje
- 400 g čerstvých nebo kompotovaných třešní s peckami
- sůl
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- máslo na přelití
- 1 vanilkový cukr
- moučkový cukr na posypání
Smíchejte oba druhy mouky, přidejte vejce, olej a asi 150 ml vody. Vypracujte měkké těsto a podle potřeby po troškách přidávejte vodu (maximálně 250 ml).
Těsto rozdělte na dvě části a postupně je na pomoučněné pracovní ploše vyválejte na plát silný asi 3 mm. Ten rozkrájejte na čtverečky velké asi 5 x 5 cm.
Na každý z nich položte třešeň a zabalte do kuličky. V třešních nechávejte pecky, jinak by ztratily tvar.
Přiveďte k varu větší množství mírně osolené vody a kuličky v ní uvařte. Trvá to jen chvilku, hotové vyplavou na povrch.
Rozpusťte kousek másla. Kuličky po vyjmutí z hrnce polijte máslem, aby se neslepily k sobě. Podávejte je posypané tvarohem a směsí vanilkového a moučkového cukru a přelité trochou másla.
Recept vyšel v časopise F.O.O.D. Autorkou receptu je Eva Hmissi Vacvalová.