Klasické vanilkové rohlíčky
Suroviny
240 g hladké mouky + na pomoučnění pracovní plochy
100 g mletých vlašských ořechů
200 g másla
60 g moučkového cukru
10 g vanilkového cukru
moučkový cukr smíchaný s vanilkou na obalení
Postup
Do mísy robotu nasypeme odváženou mouku, moučkový a vanilkový cukr, mleté vlašské ořechy a na kousky nakrájené změklé máslo. Uhněteme hladké těsto. Připravené těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet ideálně přes noc v chladničce.
Na pomoučněné pracovní ploše postupně odebíráme z odpočinutého těsta menší kousky. Nejprve je zformujeme do kuliček, následně z nich připravíme válečky, které nakonec přes prst ohneme do tvaru rohlíčku. Připravené cukroví klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 8–9 minut dozlatova.
Upečené rohlíčky necháme vychladnout a obalíme je v moučkovém cukru smíchaném s vanilkou. Rohlíčky můžeme obalit v cukru také ještě teplé, tehdy ho na cukroví ulpí větší množství a pečivo bude ještě o něco sladší.
Pokračování 2 / 5
Kokosové vanilkové rohlíčky
Suroviny
250 g hladké mouky
200 g másla
100 g kokosu
50 g moučkového cukru
2 PL rumu
moučkový a vanilkový cukr na obalení
Postup
Hladkou mouku prosejeme přes síto, přidáme na kostičky nakrájené máslo, kokos, rum, moučkový cukr a vypracujeme kuličku těsta. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a odložíme minimálně na hodinu do chladničky.
Po hodince těsto vyjmeme a na pomoučněné pracovní desce vytvarujeme váleček, který nakrájíme na stejné kousky a vytvarujeme rohlíčky. Rohlíčky ukládáme na plech vyložený papírem na pečení a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 10 minut.
Rohlíčky by měly po upečení získat zlatou barvu. Nepečte je příliš dlouho, aby neztvrdly. Po upečení je obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru a konce namočíme do čokolády.
Pokračování 3 / 5
Vanilkové rohlíčky s kakaem
Suroviny
240 g hladké mouky
200 g másla
120 g mandlí
140 g moučkového cukru
20 g kakaa
90 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
Postup
Vypracujeme těsto z mouky, másla, strouhaných mandlí, 90 g cukru, vanilkového cukru a kakaa. Pomocí stříkačky s hvězdičkou děláme na suchý plech rohlíčky, necháme půl hodiny ztuhnout a potom v dobře vyhřáté troubě 10–15 minut dožluta upečeme. Upečené obalíme ve vanilkovém a práškovém cukru.
Pokračování 4 / 5
Pudinkové vanilkové rohlíčky s čokoládou
Suroviny
220 g hladké mouky
120 g másla pokojové teploty
100 g krystalového cukru
1 balíček vanilkového pudinku
2 žloutky
2 PL mléka
čokoládová poleva
Postup
Mouku prosejeme do misky, přidáme krupicový cukr, vanilkový pudink, máslo pokojové teploty, žloutky a vypracujeme hladké těsto. Pokud je těsto příliš husté, přidáme pár lžic mléka.
Z těsta odebíráme menší kousky, které vytvarujeme do rohlíčku a ukládáme na plech. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů asi 12 minut. Upečené rohlíčky namočíme do čokoládové polevy.
Pokračování 5 / 5
Vanilkové rohlíčky s mákem
Suroviny
210 g hrubé mouky
100 g másla
75 g moučkového cukru
70 g mletého máku
špetka soli
1 malé vejce
moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na obalování
Postup
Všechny suroviny rychle smícháme rukama v misce (máslo i vejce musejí být zcela studené z lednice). Těsto přeložíme na pomoučněný vál, vytvoříme bochník a uděláme si váleček, nakrájíme ho na stejné kousky a z každého rukama vytvarujeme rohlíček. Toto těsto nedáváme zchladit, protože pak se drolí pod rukama (hrubá mouka a mák dělají své).
S těstem se trochu hůře pracuje, pokud byste ho měli opravdu velmi měkké, zkuste ho přece jen dát na chvilku zchladit. Rohlíčky ukládáme na plech vyložený papírem na pečení. Nedávejte je velmi nahusto, při pečení ještě trochu narostou. Já mám plech 40 x 30 cm a nikdy nedávám péct více než 20 rohlíčků (5 řad po 4 ks). Pekla jsem na 200 °C asi 9–10 minut (řiďte se svou troubou – každá trouba peče jinak).
Rohlíčky by i po upečení měly zůstat bledé. Těsně po upečení jsou velmi křehké, proto je necháme na plechu trochu vychladnout a pak je (ještě horké) obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.