Štědrovečerní klasiku všichni dobře známe. Šéfkuchař Honza Matějka z restaurace Lví dvůr pro vás připravil dvě variace méně tradičních vánočních polévek a kapřích řízků.
TRADIČNÍ MENU
Sváteční hrachová polévka
4 porce - příprava: 30 minut + namáčení
- 250 g zeleného či žlutého loupaného hrachu
- drůbeží nebo zeleninový vývar
- 200 ml smetany ke šlehání 33%
- 2 stroužky česneku
- sůl
- bílý pepř
- 4 plátky anglické slaniny
- majoránka
1. Hrách propláchněte, zalijte vodou a nechte aspoň hodinu (nejlépe ale přes noc) máčet.
2. V téže vodě jej vařte úplně doměkka (asi v půlce varu osolte), rozmixujte a vraťte na plotnu. Nechte projít varem, podle potřeby přilijte vývar.
3. Vmíchejte smetanu, rozetřený česnek, sůl a pepř. Ještě zlehka povařte. Polévku ozdobte plátkem vyškvařené slaniny a rozemnutou majoránkou, podávejte s chlebovými krutony. Můžete také zakápnout trochou olivového oleje.
Smažené kapří řízky
4 porce - příprava: 30 minut
- 600 g kapřího filetu
- sůl
- hrubá mouka
- 3 vejce
- strouhanka
- rostlinný olej nebo sádlo na smažení
1. Filet pokrájejte na jednotlivé porce. Osušte je a dobře osolte.
2. Rybu obalte nejdřív v mouce, poté v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance (vláčná a zároveň křupavá je z čerstvého pečiva).
3. Obalené porce kapra vkládejte do rozehřátého tuku (měla by ho být vyšší vrstva, ryba v něm musí opravdu plavat – pak ho tolik nenasákne) a zvolna smažte. Přebytečný tuk pak odsajte papírovými kuchyňskými utěrkami. Podávejte s bramborovým salátem.
Bramborový salát
4 porce - příprava: 20 minut
- 1 kg lojovitých brambor typu A, uvařených ve slupce
- 2 mrkve
- 2 petržele
- ¼ celeru
- 6 nakládaných okurek
- ocet
- sůl a pepř
- cukr
- 300 g mraženého hrášku
- majonéza a čerstvá petrželka
1. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo plátky.
2. Kořenovou zeleninu uvařte ve vodě s trochou octa, cukru a soli doměkka. Vychladlou zeleninu pak také pokrájejte na malé kostičky, stejně jako nakládané okurky. Smíchejte vše v misce, přidejte hrášek, přilijte lák a ochuťte.
3. Ve větší míse vše promíchejte s majonézou (salát také lze odlehčit jogurtem nebo zakysanou smetanou), dochuťte a nechte aspoň hodinu (ideálně však přes noc) uležet, aby se všechny chutě krásně prolnuly.



NETRADIČNÍ MENU I.
Krémová polévka z kapra
4 porce - příprava: 60 minut
- dřeň z 1 vanilkového lusku
- 200 ml olivového oleje
- 1 větší skelet z kapra s hlavou
- 3 mrkve
- 1 malý celer
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček pepře
- 1-2 lžíce oleje
- 1/2 kelímku smetany 33%
- kůra a šťáva z 1/2 citronu
- 6 plátků toastového chleba
- 1 jablko Granny Smith
- sůl a čerstvě mletý pepř
Semínka vanilky dejte na noc do 150 ml olivového oleje. Skelet i hlavu pečte na 200 °C 12 minut. Do hrnce se 2 litry vody vložte skelet, 1 mrkev, půlku celeru, oloupanou cibuli, koření, osolte a přiveďte k varu. Zmírněte a vařte asi půl hodiny. Sceďte.
Zbytek zeleniny orestujte na oleji, přidejte do vývaru a vařte doměkka. Přidejte smetanu a rozmixujte. Dochušte solí, pepřem a citronovou šťávou.
Toastový chléb nakrájejte, pokapejte olejem a upečte. Jablko nakrájejte na nudličky. Polévku na talířích pokapejte vanilkovým olejem a přidejte jablko a krutonky.
Smažený marinovaný kapr se salátem a řepou
4 porce - příprava: 3,5 hodiny
- filety z 1 kapra
- 4 lžíce dijonské hořčice
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce nasekaného kopru
- 1 větší červená řepa
- sůl
- 5 lžic hladké mouky
- 1 vejce
- 1 hrnek strouhanky
- olej na smažení
- rukola na ozdobení
SALÁT:
- 3 větší mrkve
- 1 menší celer (nebo půlka většího)
- 3 polévkové lžíce zakysané smetany
- šťáva z 1/2 citronu
- cukr podle potřeby
Filety rozkrájejte na jednotlivé porce a naložte je asi na 3 hodiny do marinády z hořčice, prolisovaného česneku a nasekaného kopru.
Řepu oloupejte, osolte, zabalte do alobalu a pečte v předehřáté troubě na 185 °C asi 3 hodiny.
Z kapra před obalováním oškrábejte marinádu, obalte ho v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance a usmažte na oleji dozlatova.
Upečenou řepu nechte vychladit, nakrájejte ji na kostičky a orestujte na oleji na pánvi.
Očištěnou mrkev a celer nastrouhejte nahrubo, přidejte zakysanou smetanu, trochu citronové šťávy a dochuťte solí a pepřem, případně lehce doslaďte cukrem. Na talíře skládejte kousky ryby, trochu salátku, zdobte řepou a listy rukoly.


NETRADIČNÍ MENU II.
Polévka s fenyklem a rybími nočky
4 porce - příprava: 80 minut
- 1 větší skelet z kapra s hlavou
- 3 mrkve
- 1 malý celer
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček pepře
- 1 puk fenyklu
NOČKY:
- 150 g syrového lososa
- 2 plátky toastového chleba
- 1 vejce
- 1 lžíce nasekaného kopru nebo fenyklové natě
- sůl a čerstvě mletý pepř
Skelet i s hlavou dejte do předehřáté trouby na 200 °C na 10 až 12 minut. Na sporák postavte hrnec se 2 litry studené vody a vložte do ní skelet, jednu očištěnou mrkev, půlku celeru, oloupanou cibuli, koření, osolte a přiveďte k varu.
Potom plamen ztlumte, vařte asi půl hodiny a pak vývar sceďte. Zbytek mrkve a celeru nakrájejte na kostičky, fenykl na slabé proužky a dejte vařit doměkka. Vývar dochuťte solí a pepřem.
Na nočky: maso z lososa dejte do mixéru, přidejte toastový chléb, vejce, sůl, kopr a rozmixujte. Potom lžící tvořte malé noky a vařte je samostatně v osolené vodě asi 3 minuty. Polévku servírujte s noky a fenyklovou natí.
Filátko a pyré s kaštany
4 porce - příprava: 70 minut
- filety z 1 kapra
- olej na pečení
- 200 g růžičkové kapusty
- 200 g upečených jedlých kaštanů (nemusejí být)
- 1 lžíce másla
PYRÉ:
- 1 kg brambor typu B, C
- 300 ml plnotučného mléka
- 3 oříšky másla
- strouhaná kůra z 1 citronu
OMÁČKA:
- 500 ml rybího vývaru
- 200 ml bílého vína
- 200 ml smetany 33%
- cukr podle chuti
- sůl a mletý pepř
Filety nakrájejte na porce.
Brambory oloupejte a uvařte doměkka. Slijte je, přidejte mléko a máslo a vyšlehejte. Do teplého pyré vmíchejte citronovou kůru. Očistěte růžičky kapusty, rozpulte je, dejte na 7 minut do vroucí vody a pak je na lžíci másla společně s rozpůlenými kaštany orestujte a osolte.
Maso osolte a na rozpálené pánvi na oleji opečte nejprve kůží dolů, po 3 až 4 minutách otočte a dopečte z druhé strany.
Rybí vývar spolu s vínem zredukujte na polovinu, přidejte smetanu a svařte. Dochuťte solí a pepřem a zašlehejte dvě lžíce másla. Na talíře rozdělte filátka, přidejte pyré, kapustu a kaštany a přelijte omáčkou.


Články vyšly v časopise F.O.O.D. a v jeho vánoční příloze.