Zapomeňte na podávání tradičních chlebíčků a připravte na silvestrovskou oslavu něco netradičního. Určitě budete mít úspěch!
Závitky s játrovomandlovou nádivkou
12 kousků - příprava: 60 minut
- 1 balení listového těsta
- hladká mouka na vál
- vejce na potření
- 2 lžíce půlených nebo sekaných mandlí na posypání
NÁDIVKA:
- 1 houska
- 100 ml mléka
- 1 malá cibule
- oříšek másla
- 100 g kuřecích jater
- 1 lžíce nasekaných mandlí
- 2 stroužky česneku
- špetka muškátového oříšku
- 1 vejce
- sůl a mletý pepř
- 1 lžíce nasekaných zelených bylinek
- strouhanka podle potřeby
Housku nakrájejte a namočte do mléka. Nasekanou cibulku orestujte na másle, přidejte nakrájená játra a opékejte je asi 5 minut. Smíchejte vyždímanou housku, opečená játra, prolisovaný česnek, vejce, koření a bylinky,můžete zahustit strouhankou.
Těsto rozválejte a nakrájejte na 12 pruhů. Ty potřete nádivkou, smotejte, přeneste na plech s pečicím papírem, potřete rozkvedlaným vejcem a posypejte mandlemi. Pečte v troubě při 180 °C asi 15 minut.
Pikantní sýrové tyčinky
40 kousků - příprava: 30 minut
- 200 g hladké mouky + na vál
- ½ prášku do pečiva
- 120 g hery nebo másla
- 150 g nastrouhaného tvrdého sýra
- 1–2 lžíce plnotučného mléka
- vejce na potření
- 1 chilli paprička (nemusí být)
- barevný pepř na ozdobení
Na vál prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte nakrájený tuk, sýr (asi 50 g nechte stranou na posypání) a rychle chladnýma rukama zpracujte hladké těsto. Pokud je příliš tuhé, můžete je rozředit trochou mléka. Na pomoučněném válu vyválejte z těsta placku asi 3 mm silnou a nakrájejte ji nožem nebo rádýlkem na proužky.
Ty přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte najemno nakrájenou chilli papričkou a barevným pepřem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut. Po 5 minutách tyčinky rovnoměrně posypte zbytkem sýra.



Žampionové kapsy
10 kousků - příprava: 60 minut
- 1 balení listového těsta
- hladká mouka na vál
- vejce na potření
NÁPLŇ:
- oříšek másla
- 200 g žampionů
- 50 ml bílého vína
- 1–2 červené cibule
- špetka muškátového oříšku
- sůl a mletý pepř
- 1 lžíce nasekané nati jarní cibulky
- 2–3 lžíce hladké mouky
- 100 ml smetany 12%
Nejprve si připravte náplň: na másle opečte na plátky nakrájené žampiony, podlijte je vínem a chvíli poduste. Přidejte na jemné proužky nakrájenou cibuli, osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a cibulku a nakonec zalijte smetanou, v níž jste rozkvedlali mouku. Nechte zhoustnout, odstavte a počkejte, až náplň důkladně vychladne.
Těsto rozdělte na půlky a každou polovinu rozválejte na tenký obdélník. Z něj vykrájejte 5 stejně velkých kruhů. Půlku každého potřete rovnoměrně náplní, přeložte a po obvodu důkladně přimáčkněte, přeneste na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozkvedlaným vejcem.
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15–20 minut. Zhruba 5 minut před koncem pečení potřete kapsy ještě jednou rozšlehaným vejcem a dopečte.
Masové pirohy
16 kousků - příprava: 60 minut
- 300 g hladké mouky
- ½ prášku do pečiva
- 150 g hery
- 150 g bílého jogurtu
- 2 žloutky + na potírání
- malý svazek hladkolisté petrželky
NÁPLŇ:
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 2 cibule
- 300 g mletého masa
- 1 lžička oregana
- 1 chilli paprička (nemusí být)
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce černých oliv
- sůl a pepř
- 2–3 lžíce hladké mouky
Na vál prosejte mouku s práškem do pečiva a přidejte nakrájenou heru. Zapracujte jogurt a žloutek a rychle vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a dejte do chladu.
Na oleji osmažte nakrájenou cibuli, přidejte mleté maso, orestujte je, přidejte nakrájenou papričku, oregano, prolisovaný česnek, nakrájené olivy, osolte a opepřete. V šálku rozkvedlejte mouku s trochou vody, vmíchejte ji do masové směsi a poduste za stálého míchání. Když náplň zhoustne, odstavte ji a nechte vychladnout.
Těsto rozválejte a nakrájejte z něj 16 pruhů. Ty potřete náplní, přeložte a na krajích pevně stiskněte. Pirohy přeneste na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozkvedlaným vejcem. Pečte je v troubě při 180 °C asi 15 minut. Nakonec je ještě jednou potřete vejcem, přimáčkněte snítku petrželky a pečte 5 minut.
Brynzové kytičky
50 kousků - příprava: 60 minut
- 350 g hladké mouky + na vál
- 100 g brynzy
- 100 g másla
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 2 lžíce polotučného mléka
- žloutek na potření
- sůl, mák nebo jiné koření na posypání
Z prosáté mouky, brynzy, změklého másla, prášku do pečiva, soli, vajíčka a mléka vypracujte tužší, hladké těsto. Rozválejte ho na pomoučněném válu na plát asi 3 až 4 mm silný a vykrájejte různé tvary.
Ty přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem a posypejte mákem, kmínem, paprikou nebo hrubozrnnou solí. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10–15 minut.
Článek vyšel v příloze časopisu F.O.O.D. Vánoční cukroví.