Nejlepší vánoční recepty: Originální silvestrovské chuťovky [Vánoce 2015]

21. 12. 2015
Zapomeňte na podávání tradičních chlebíčků a připravte na silvestrovskou oslavu něco netradičního. Určitě budete mít úspěch!

Závitky s játrovomandlovou nádivkou

12 kousků - příprava: 60 minut

  • 1 balení listového těsta
  • hladká mouka na vál
  • vejce na potření
  • 2 lžíce půlených nebo sekaných mandlí na posypání

NÁDIVKA:

  • 1 houska
  • 100 ml mléka
  • 1 malá cibule
  • oříšek másla
  • 100 g kuřecích jater
  • 1 lžíce nasekaných mandlí
  • 2 stroužky česneku
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 vejce
  • sůl a mletý pepř
  • 1 lžíce nasekaných zelených bylinek
  • strouhanka podle potřeby

Housku nakrájejte a namočte do mléka. Nasekanou cibulku orestujte na másle, přidejte nakrájená játra a opékejte je asi 5 minut. Smíchejte vyždímanou housku, opečená játra, prolisovaný česnek, vejce, koření a bylinky,můžete zahustit strouhankou.

Těsto rozválejte a nakrájejte na 12 pruhů. Ty potřete nádivkou, smotejte, přeneste na plech s pečicím papírem, potřete rozkvedlaným vejcem a posypejte mandlemi. Pečte v troubě při 180 °C asi 15 minut.


Pikantní sýrové tyčinky

40 kousků - příprava: 30 minut

  • 200 g hladké mouky + na vál
  • ½ prášku do pečiva
  • 120 g hery nebo másla
  • 150 g nastrouhaného tvrdého sýra
  • 1–2 lžíce plnotučného mléka
  • vejce na potření
  • 1 chilli paprička (nemusí být)
  • barevný pepř na ozdobení

Na vál prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte nakrájený tuk, sýr (asi 50 g nechte stranou na posypání) a rychle chladnýma rukama zpracujte hladké těsto. Pokud je příliš tuhé, můžete je rozředit trochou mléka. Na pomoučněném válu vyválejte z těsta placku asi 3 mm silnou a nakrájejte ji nožem nebo rádýlkem na proužky.

Ty přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte najemno nakrájenou chilli papričkou a barevným pepřem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut. Po 5 minutách tyčinky rovnoměrně posypte zbytkem sýra.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Žampionové kapsy

10 kousků - příprava: 60 minut

  • 1 balení listového těsta
  • hladká mouka na vál
  • vejce na potření

NÁPLŇ:

  • oříšek másla
  • 200 g žampionů
  • 50 ml bílého vína
  • 1–2 červené cibule
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a mletý pepř
  • 1 lžíce nasekané nati jarní cibulky
  • 2–3 lžíce hladké mouky
  • 100 ml smetany 12%

Nejprve si připravte náplň: na másle opečte na plátky nakrájené žampiony, podlijte je vínem a chvíli poduste. Přidejte na jemné proužky nakrájenou cibuli, osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a cibulku a nakonec zalijte smetanou, v níž jste rozkvedlali mouku. Nechte zhoustnout, odstavte a počkejte, až náplň důkladně vychladne.

Těsto rozdělte na půlky a každou polovinu rozválejte na tenký obdélník. Z něj vykrájejte 5 stejně velkých kruhů. Půlku každého potřete rovnoměrně náplní, přeložte a po obvodu důkladně přimáčkněte, přeneste na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozkvedlaným vejcem.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15–20 minut. Zhruba 5 minut před koncem pečení potřete kapsy ještě jednou rozšlehaným vejcem a dopečte.


Masové pirohy

16 kousků - příprava: 60 minut

  • 300 g hladké mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • 150 g hery
  • 150 g bílého jogurtu
  • 2 žloutky + na potírání
  • malý svazek hladkolisté petrželky

NÁPLŇ:

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 2 cibule
  • 300 g mletého masa
  • 1 lžička oregana
  • 1 chilli paprička (nemusí být)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce černých oliv
  • sůl a pepř
  • 2–3 lžíce hladké mouky

Na vál prosejte mouku s práškem do pečiva a přidejte nakrájenou heru. Zapracujte jogurt a žloutek a rychle vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a dejte do chladu.

Na oleji osmažte nakrájenou cibuli, přidejte mleté maso, orestujte je, přidejte nakrájenou papričku, oregano, prolisovaný česnek, nakrájené olivy, osolte a opepřete. V šálku rozkvedlejte mouku s trochou vody, vmíchejte ji do masové směsi a poduste za stálého míchání. Když náplň zhoustne, odstavte ji a nechte vychladnout.

Těsto rozválejte a nakrájejte z něj 16 pruhů. Ty potřete náplní, přeložte a na krajích pevně stiskněte. Pirohy přeneste na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozkvedlaným vejcem. Pečte je v troubě při 180 °C asi 15 minut. Nakonec je ještě jednou potřete vejcem, přimáčkněte snítku petrželky a pečte 5 minut.


Brynzové kytičky

50 kousků - příprava: 60 minut

  • 350 g hladké mouky + na vál
  • 100 g brynzy
  • 100 g másla
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 2 lžíce polotučného mléka
  • žloutek na potření
  • sůl, mák nebo jiné koření na posypání

Z prosáté mouky, brynzy, změklého másla, prášku do pečiva, soli, vajíčka a mléka vypracujte tužší, hladké těsto. Rozválejte ho na pomoučněném válu na plát asi 3 až 4 mm silný a vykrájejte různé tvary.

Ty přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem a posypejte mákem, kmínem, paprikou nebo hrubozrnnou solí. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10–15 minut.


Článek vyšel v příloze časopisu F.O.O.D. Vánoční cukroví.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Planety přejí všemu, v čem nyní potřebujete vytvořit něco úplně nového. Zaměřte se na to, co vás nejvíc baví. Pokud chcete vsadit na nejlepší dny, volte dnešek a pak také víkend. Docela…

Nejčtenější články