Vánoční cukroví nemusejí představovat jen vosí hnízda, linecká kolečka a vanilkové rohlíčky. Vyzkoušejte nové druhy a potěšte mlsné jazýčky svých ratolestí. Můžete se vsadit, že s těmito recepty budete letos za hvězdu i u tchyně.
Pomerančové pusinky
25–30 kousků – příprava: 50 minut + chlazení
- 175 g změklého másla
- 30 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 150 g hladké mouky
- 25 g kukuřičného škrobu
NA NÁPLŇ:
- 60 g změklého másla
- 125 g moučkového cukru
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- jemně nastrouhaná kůra z 1/2 bio pomeranče
Máslo a oba cukry vyšlehejte v misce dohladka, do směsi zapracujte mouku a škrob a ještě důkladně prošlehejte. Těsto přemístěte do zdobicího sáčku s velkou hubičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte pusinky velké 2 až 2,5 cm v průměru. Pusinky pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 8 minut a pak je nechte zcela vychladnout. Všechny ingredience na náplň smíchejte a důkladně prošlehejte do hladkého krému, který dejte vychladit do ledničky alespoň na 2 hodiny. Potom jím slepujte pusinky vždy po dvou k sobě. Cukroví uchovejte v chladu a suchu.
Na videu najdete recept na klasiku. Linecké cukroví:
Pokračování 2 / 9
Čokoládové placičky
40–50 kousků – příprava: 50 minut
- 350 g mouky
- 70 g kakaa
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 250 g změklého másla
- 225 g krupicového cukru
- 125 g hnědého cukru
- 2 vejce
- 50 g tmavé čokolády nasekané na malé kousky
- 50 g bílé čokolády nasekané na malé kousky
- 250 g sušených třešní nebo jiného sušeného ovoce
Mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl promíchejte. Máslo a oba cukry důkladně utřete dohladka, přidejte vejce a nakonec do másla zapracujte kakaovou směs. Přidejte kousky čokolády a sušené ovoce a zlehka promíchejte. Na plechu vyloženém pečicím papírem tvořte z těsta placičky a pečte je 10 až 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Hotové cukroví uchovejte v chladu a suchu.
redakce
15. prosince 2021
Pokračování 3 / 9
Marcipánové hrudky
30–40 kousků – příprava: 55 minut
- 170 g jemně nastrouhaného marcipánu
- 10 g smetany 33%
- 1 vejce
- špetka soli
- 60 g tmavé čokolády na vaření
- 50 g změklého másla
- 60 g hladké mouky
- 50 g mletých oříšků
- 5 bílků
NA POLEVU:
- 100 g moučkového cukru
- 1 bílek
Z marcipánu, smetany, vejce a soli umíchejte hladkou hmotu. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Máslo vyšlehejte do pěny, vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a zapracujte do marcipánové hmoty. Přidejte mouku a oříšky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a velmi zlehka ho po částech vmíchejte do těsta.
Z něj tvarujte hrudky na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte dorůžova asi 8–10 minut. Z bílku a prosátého cukru utřete hustou polevu, přendejte ji do igelitového sáčku, kterému ustřihněte růžek tak, aby vznikl jen malý otvor. Vychladlé hrudky ozdobte polevou, nechte ji zaschnout a hotové cukroví uchovejte v chladu a suchu.
redakce
10. prosince 2024
Pokračování 4 / 9
Piniové kuličky
40 kousků – příprava: 40 minut
- 100 g mletých piniových oříšků
- 150 g moučkového cukru
- 50 g marcipánu
- 1/2 lžičky vanilkové esence
- 1 vejce
- 100 g hladké mouky
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1 špetka soli
Na ozdobu 100 g piniových oříšků
Mleté oříšky, moučkový cukr, marcipán a vanilkovou esenci zpracujte v elektrickém hnětači. Do těsta vmíchejte vejce, mouku a sůl s práškem do pečiva. Důkladně propracujte, dokud nevznikne hladké těsto. Z něj vlhkýma rukama tvarujte kuličky, které obalte piniovými oříšky.
Hotové kuličky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 až 12 minut. Hotové kuličky uchovejte v chladu a suchu.
F.O.O.D.
13. prosince 2024
Pokračování 5 / 9
Citronové kroužky
25–30 kousků – příprava: 60 minut + chlazení
- 125 g hladké mouky
- 50 g mletých lískových oříšků
- 30 g moučkového cukru
- 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
- 90 g změklého másla
- 1 žloutek
NA POLEVU:
- 60 g moučkového cukru
- 3–4 lžičky citronové šťávy
Do mísy prosejte mouku, promíchejte ji s ořechy, cukrem a citronovou kůrou, přidejte žloutek a kousky másla, všechno promačkejte vidličkou a potom rukama zpracujte vláčné těsto, které zabalte do fólie a nechte aspoň hodinu v ledničce. Odleželé těsto rozdělte na 4 stejné díly, vyválejte z nich válečky a z těch odkrajujte stejně velké kousky, které v prstech ještě rozválejte na tenčí válečky a spojte do kroužků. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 175 °C dorůžova přibližně 5 až 8 minut.
Po upečení je nechte vychladnout. Připravte si polevu: Do menší misky prosejte cukr, přilijte k němu citronovou šťávu a 2 lžičky horké vody a třete, dokud nebude poleva hladká. Potom jí potírejte kroužky a před uskladněním je nechte důkladně zaschnout. Cukroví uchovávejte v chladu a suchu.
Pokračování 6 / 9
Voňavé sušenky
příprava: 30 minut + odležení
- 250 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
- 170 g změklého másla
- 1 vejce
Mouku smíchejte s oběma druhy cukru, citronovou kůrou, změklým máslem a vejcem, vypracujte vláčné těsto a nechte je v ledničce hodinu odpočinout. Těsto dejte do strojku na cukroví a vytlačujte proužky. Vytlačené sušenky narovnejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, asi 5 minut.
F.O.O.D.
4. listopadu 2016
Pokračování 7 / 9
Pomerančové kostky
35–40 kousků – příprava: 70 minut + odležení
- 200 g hladké mouky
- 100 g mletých mandlí
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
- 100 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 100 g změklého másla
- 100 g Hery
- tuk a hrubá mouka na vymazání
NA NÁPLŇ:
- 1 sklenička pomerančové marmelády
- 1 lžíce pomerančového likéru (pokud nemáte, nahraďte tuzemákem)
NA POLEVU:
- 200 g moučkového cukru
- 3 lžíce pomerančového likéru (pokud nemáte, nahraďte tuzemákem)
NA OZDOBU:
Smíchejte mouku s mandlemi, skořicí, kůrou a oběma cukry. Přidejte máslo i tuk a vypracujte hladké těsto. Rozetřete je na vymazaný a vysypaný plech do vrstvy silné asi 1,5 cm a pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 20 minut. Upečený plát nechte vychladnout, překrojte ho na poloviny, které k sobě slepte pomerančovou marmeládou rozmíchanou s likérem (tuzemákem).
Pláty zabalte do fólie, zatěžkejte a nechte 2 dny odležet. Z cukru, alkoholu a 2 lžiček horké vody utřete vařečkou polevu, potřete jí odleželý korpus a nechte důkladně zaschnout. Potom ostrým nožem krájejte na řezy a každý ozdobte kouskem želé.
Lenka Chvostová
6. ledna 2018
Pokračování 8 / 9
Čokoládové makronky
30–40 kousků – příprava: 40 minut
- 200 g tmavé čokolády na vaření
- 100 g mletých mandlí
- 2 bílky
- špetka soli
- 100 g moučkového cukru
Čokoládu jemně nastrouhejte a smíchejte ji s namletými oříšky. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh, zapracujte do něj po lžících moučkový cukr a směs čokolády a mandlí a vzniklou hmotu dávejte lžičkou na plech vyložený pečicím papírem do tvaru malých plochých hromádek. Plech vložte do trouby předehřáté na 140 °C a pečte 13 až 15 minut. Hotové makronky uchovejte v chladu a suchu.
Kristina Hamplová
14. března 2018
Pokračování 9 / 9
Oříškové makronky
30–40 kousků – příprava: 40 minut
- 150 g lískových ořechů
- 100 g mletých lískových ořechů
- 2 bílky
- špetka soli
- 100 g moučkového cukru
- 30–40 kulatých oplatek nebo sušenek
Lísková jádra jemně nasekejte a smíchejte je s namletými oříšky. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh, zapracujte do něj po lžících moučkový cukr a smíchané ořechy a vzniklou hmotu dávejte lžičkou na oplatky (sušenky) do tvaru malých plochých hromádek. Pečte je na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě předehřáté na 140 °C asi 13 až 15 minut. Hotové makronky uchovejte v chladu a suchu.
Irena Forejtová
13. prosince 2024