Štóla je výborná nejen jako dezert, ale i na snídani. Foto: iStockphoto.com

Štóla je výborná nejen jako dezert, ale i na snídani. Foto: iStockphoto.com

Štóly mají původ v Německu. Foto: iStockphoto.com
Svým tvarem má štóla připomínat Ježíška zabaleného v plenkách. Foto: iStockphoto.com
Na moučkovém cukru nešetřete! Foto: iStockphoto.com
Těsto je třeba řádně propracovat. Foto: iStockphoto.com
7
Fotogalerie

Nejlepší vánoční štóla: Kynutá, tvarohová, máslová, vídeňská, drážďanská či podle Maršálka

Mezi tradiční vánoční dobroty, které je třeba péct s předstihem, patří i štóla. Může být například kynutá, z tvarohu, máslová, vídeňská s marcipánem, nejznámější je drážďanská vánoční štóla. Určitě vás zaujme i kynutá štóla s brusinkami a pistáciemi od cukráře Josefa Maršálka. Recepty na všechny uvedené štóly najdete v článku; zbývá se jen rozhodnout, do které z nich se letos pustíte.

Odkud je štóla?

Toto jemné pečivo má svůj původ v Německu. Svým tvarem připomíná Ježíška zabaleného v plenkách a podobně jako u jiných tradičních jídel existuje mnoho variant receptů. Každý rok tak můžete vyzkoušet některý z nich a postupně zjistit, který bude mít ve vaší rodině největší úspěch. Kynutá a tvarohová vánoční štóla potřebují více času k odležení. Pokud ho nemáte, zachrání vás máslová, vídeňská s marcipánem či drážďanská štóla.

Kynutá vánoční štóla

Co budete potřebovat:

  • 600 g rozinek
  • 100 g mandlí
  • 75 g pomerančové kůry
  • 75 g citronové kůry
  • kůru z bio citronu
  • 120 ml rumu
  • 80 g kvasnic
  • 5 lžic vlažného mléka
  • trochu cukru na kvásek
  • 1 kg mouky
  • 500 g másla
  • 150 g cukru
  • 1 lžičku soli

Postup:

Nejdříve si naložte rozinky, mandle (již předem nasekané, uvařené a vysušené) a citrusové kůry do rumu. Z čerstvých kvasnic, vlažného mléka a cukru připravte kvasnicovou směs – kvásek a nechte 30 minut. Mezitím si prosejte mouku na pracovní vál a uprostřed vytvořte důlek, do kterého kvásek vlijte. Přidejte máslo, cukr a sůl.

Celou směs začněte zpracovávat – při hnětení postupně přidávejte asi 100 mililitrů mléka. Těsto musí být hladké a nesmí se lepit. Posléze vmíchejte i ingredience naložené v rumu. Těsto zakryjte a nechte ho 30 minut odpočinout.

Poté těsto znovu krátce uhněťte a rozdělte ho na několik částí. Vzniklé části vytvarujte do bochníku – těsto můžete vyválet do čtverce a jeho konce přes sebe překrýt. Nachystejte si plech, vyložte ho pečicím papírem a hliníkovou fólií, aby se štóla nepřipálila. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte asi po dobu 40 minut – dokud štóla nezhnědne. Vánoční štólu okamžitě po upečení potřete rozpuštěným máslem.

Nechte zcela vychladnout a znovu ji potřete máslem. Smíchejte cukr s vanilkovým cukrem, posypte štólu cukrovou směsí a nakonec moučkovým cukrem. Pevně ji ​​zabalte do hliníkové fólie. Pečte nejméně tři týdny před konzumací a štólu skladujte v chladu.

Pokračování 2 / 6

Drážďanská vánoční štóla

Co budete potřebovat:

  • 1,2 kg hladké mouky
  • 80 g droždí
  • 400 ml mléka
  • 600 g rozpuštěného másla + na potření
  • nastrouhanou kůru z 1 (bio) citronu
  • 3 špetky soli
  • 600 g rozinek den předem namočených v rumu
  • 100 g sladkých mandlí
  • 10 g hořkých mandlí (nebo několik kapek extraktu)
  • 150 g kandované citronové kůry
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • 10 g kořenicí směsi na štólu
  • moučkový cukr na poprášení

Postup:

V mírně ohřátém mléce nechte vzejít rozdrobené droždí, trvá to asi 15 minut. V míse promíchejte všechny přísady na těsto. Do těsta zapracujte rozinky, mandle a koření. Mísu přikryjte a těsto nechte asi hodinu kynout. Troubu předehřejte na 180 °C.

Těsto rozdělte na dva díly a z každého vytvarujte vysokou obdélníkovou placku. Válečkem na nudle vytlačte asi v polovině po délce důlek a jednu delší stranu těsta do něj přehrňte. Položte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečte asi hodinu do světle zlaté barvy. Upečené štóly ještě zatepla potřete rozpuštěným máslem a hojně posypte moučkovým cukrem.

Pokračování 3 / 6

Kynutá štóla s brusinkami a pistáciemi od Josefa Maršálka

Co budete potřebovat:

  • 125 g hladké mouky
  • 125 g hladké špaldové mouky
  • 110 g plnotučného mléka
  • 45 g cukru krupice
  • 10 g vanilkového cukru
  • 20 g rumu
  • 50 g másla
  • 3 žloutky (M)
  • 6 g droždí
  • 2 g mletého anýzu
  • 1 g mletého zázvoru
  • 4 g soli
  • 1 citron (kůru)
  • 50 g zlatých rozinek
  • 60 g brusinek
  • 50 g pistácií
  • 120 g cukru moučka
  • 40 g sekaných pistácií
  • 30 g citronové šťávy
  • 10 g olivového oleje

Postup:

Na začátku smíchejte pouze hladkou mouku, droždí a mléko. Krátce zamíchejte a nechte v dobře zakryté míse alespoň hodinu kynout. Následně přidejte všechny zbylé suroviny kromě másla a důkladně promíchejte. Dále přidejte máslo a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Hněťte alespoň 10–15 minut. Na závěr do těsta opatrně „zabalte“ sušené plody. Těsto nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

Po nakynutí ho opatrně přendejte na lehce pomoučenou pracovní plochu a vytvarujte obdélník o velikosti 25 × 20 cm. Po delší straně ho pak přehněte zhruba napůl. Štólu přemístěte na plech vyložený pečicím papírem, potřete vodou a nechte znovu zdvojnásobit objem.

Předehřejte si troubu v programu horký vzduch na 160 °C a pečte asi 25–30 minut. Před vyndáním z trouby špejlí vyzkoušejte, jestli je štóla upečená i vevnitř. Pokud je po vytažení špejle suchá a nelepí, můžete vyndat. Venku nechte štólu asi 10 minut odpočinout a poté ji potřete polevou smíchanou z cukru, citronové šťávy, sekaných pistácií a oleje. Nechte dobře vychladnout a krájejte ostrým pilkovým nožem na tenké plátky.

Pokračování 4 / 6

Tvarohová vánoční štóla

Co budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 250 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml rumu
  • 130 g mandlí
  • 250 g rozinek
  • 100 g kandovaného ovoce nebo citrusové kůry
  • špetku soli

Postup:

Mandle spařte horkou vodou a nechte několik minut odstát. Slupka změkne a půjde z mandlí dobře odstranit. Mandle zbavte slupek a nechte je uschnout. Když jsou mandle suché, nakrájejte nebo posekejte je na hrubší kousky a i s rozinkami namočte na 12 hodin do rumu.

Smíchejte suroviny na těsto, přisypte k nim ingredience, které byly naložené v rumu, a vytvořte vláčné těsto (těsto se vám bude lepit na ruce, to je u tohoto typu těsta normální). Předehřejte troubu na 160–180 °C a vložte do ní štólu na plechu vyloženém pečicím papírem. Pečte asi 40 minut – dokud nezezlátne.

Ihned po upečení štólu potřete rozpuštěným máslem. Nechte ji trochu vychladnout a máslo pořádně vsáknout. Postup s potřením opakujte až do spotřebování másla. Nakonec ji posypte vrstvou moučkového cukru smíchaného s cukrem vanilkovým, dokud se do másla nepřestane vsakovat a nevytvoří na povrchu suchou vrstvu. Poté štólu nechte vychladnout úplně, pevně ji zabalte do hliníkové fólie a nechte tři týdny v chladu odležet.

Pokračování 5 / 6

Máslová vánoční štóla

Co budete potřebovat:

  • 500 g mouky
  • 1 kostku droždí
  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • 175 ml mléka
  • 250 g másla
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1 lžičku kardamomu
  • 150 g rozinek
  • 70 ml rumu
  • 50 g kandované citronové kůry
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 50 g másla – na konečnou úpravu
  • 50 g cukru moučka – na posypání

Postup:

Den před pečením si namočte rozinky, mandle a ovocné kůry do rumu. Nejdříve si připravte kvásek z kvasnic, mléka a trochy mouky. Kvásek postavte na teplé místo. Jakmile vzejde, smíchejte ho s ostatními surovinami – zbytkem mouky, vejcem, máslem, kořením a cukrem.

Vymíchejte těsto, do kterého přimícháte ovoce naložené v rumu. Těsto znovu zpracujte a nechte ho na teplém místě hodinu odležet. Tvořte bochníky těsta, které umístěte na plech a další čtyři hodiny nechte odpočívat. Pečte na 180 stupňů asi 75 minut.

Ihned po vytažení štólu přelijte rozpuštěným máslem a zasypte moučkovým cukrem. Jakmile štóla vychladne, zasypte ji moučkovým cukrem znovu.

Pokračování 6 / 6

Vídeňská vánoční štóla

Co budete potřebovat:

  • 600 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 300 g měkkého másla
  • 2 žloutky
  • 40 g kvasnic
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g glukózového sirupu
  • 1 lžičku kardamomu
  • 1 lžíci vanilkového cukru
  • 2 cl rumu
  • ½ citronu (nejlépe bio)
  • špetku soli
  • cukr moučku
  • 300 g rozinek
  • 100 g marcipánu (doma vyrobeného nebo koupeného)
  • 150 g citronové kůry
  • 40 g mandlí
  • 1 lžíce zázvoru
  • drobenku z moučkového cukru a rostlinného tuku

Postup:

Nechte vzejít kvásek. Smíchejte moučkový a vanilkový cukr, žloutky, glukózu, rum, citronovou kůru a kardamom a nad párou vyšlehejte do pěny. Postupně přidávejte mouku s máslem a těsto dobře prohněťte. Oloupejte, opečte a nasekejte mandle.

Do těsta přimíchejte rozinky, mandle, ovocnou kůru, zázvor, marcipán a dobře promíchejte. Těsto nechte 30 minut odležet. Předehřejte troubu na 160 °C. Těsto přes sebe přehněte nebo vytvarujte štólu tak, že přes sebe přeložíte její rohy, aby vypadala jako zabalený Ježíšek.

Štólu vložte do trouby na plechu vyloženém pečicím papírem a pečte asi 50 minut, dokud štóla nezezlátne. Hotovou štólu potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem nebo drobenkou, nechte vychladnout a postup opakujte.

Doporučujeme

Články odjinud