Nejlepší výživový styl: Jezme jednoduše

Nejlepší výživový styl: Jezme jednoduše

Vitariánství, veganství, makrobiotika či stravování dle krevních skupin či ajurvédy? Zdá se, že žít zdravě je velká věda. Ale kdeže, milé dámy, právě naopak! Heslo „v jednoduchosti je síla“ platí i o stravování!

Samozřejmě bychom vám rádi poskytli zaručený návod na trvalé zdraví, úžasnou kondici a věčné mládí. Ideálně v několika stručných bodech s ukázkou supereceptů a seznamem superpotravin. Jenže lze s naprostou jistotou a čistým svědomím něco takového vůbec poskytnout? Vždyť potřeby každého jedince ovlivňuje tolik faktorů! Kupříkladu pohlaví, věk, charakter práce, míra sportovních aktivit, zdravotní stav, rodinná anamnéza. Je tedy něco, na čem se lze z hlediska výživy spolehlivě shodnout?

Pojďme se zamyslet, co máme v nákupním košíku

I přesto, že se snažíme nad výběrem potravin přemýšlet, velká většina balíčků v našem nákupním košíku nás při bližším ohledání udiví „telefonním seznamem“ ingrediencí, které byly pro výrobu jejich obsahu použité. Můžeme být velmi překvapeni, co všechno daná potravina obsahuje, a často nás i udiví, že základní surovinou uvedenou ve „složení“ je něco naprosto jiného, než bychom čekali. U některých ingrediencí dokonce ani netušíme, jak vypadají.

Další zvláštní strategií moderního potravinářského průmyslu je vzít zdravou a nutričně hodnotnou potravinu v přirozeném stavu (např. obilniny, brambory), technologickým postupem zpracování ji zbavit všech cenných látek, a poté ji použít k výrobě dalších potravin. Abychom však tyto potraviny mohli opět považovat za zdravé, je nutné je opět obohatit o syntetické vitamíny, minerály a vlákninu.

Naprosto učebnicovým příkladem jsou různé druhy obilnin, které se nejprve zbaví svrchní vrstvy bohaté na zdraví prospěšné látky a škrobnatý zbytek s nulovým obsahem vitamínů, minerálů a vlákniny je pak výchozí surovinou pro výrobu bílé mouky. Ano, té, ze které se vyrábějí například zdravě se tvářící snídaňové cereálie a sušenky apod.

Samozřejmě se do nich musí přidat „bonus“ v podobě otrub a syntetických vitamínů, minerálů a ingrediencí zaručujících trvanlivost, křupavost, vůni… A podobně je na tom spousta dalších potravin!

Omezte nákup „mrtvých potravin“

Ne všechny „složité potraviny“ musí být vyloženě nezdravé. Proč ale tělu raději nedopřávat jednoduchá zdravá jídla, která si přirozeně zachovávají značnou část přírodních vitamínů a dalších cenných látek?

Kupříkladu nejobyčejnější domácí chleba snadno upečete z pěti ingrediencí; celozrnné žitné a pšeničné, vody, kvasnic a soli. Na chleba namažete místo taveného sýra tvaroh s bylinkami, k tomu nakrájíte jablka a máte nutričně velmi hodnotnou svačinu, nebo klidně večeři. Jednoduchý teplý pokrm může reprezentovat třeba i úžasná a jednoduchá španělská omeleta „tortilla española”; tu připravíte z obyčejných brambor, cibule, vajec, soli a zelených bylinek (petrželky). Ale to jsou jen příklady, ve vaší kuchyni koneckonců kralujete vy sami a navíc máme každý jiné chutě a potřeby.

Svému tělu ale jistě prospějete tehdy, budete-li vařit jídla jednoduchá z pokud možno kvalitních surovin – ovoce, zeleniny, obilovin, luštěnin, mléka, tvarohu, jogurtu, ryb, kvalitního masa, brambor i vajec atd. Vaše tělo ocení minimální přísun složitě vyrobených potravin, mnohokrát různě upravených, dochucených a náležitě hygienicky zabalených. Zkrátka mrtvých.

Ať už bude inklinovat k vegetariánské stravě, zamilujete se do makrobiotiky, stravování dle ajurvédy či krevních skupin, nebo budete zkrátka jíst, jak vás doma naučili, svému jídelníčku vždy prospějete jednoduchými zdravými jídly a minimem „mrtvých potravin“ neidenfikovatelného původu.

Doporučujeme

Články odjinud