Nejlepší zeleninové saláty tohoto léta

18. 8. 2014
Hledáte inspiraci na originální salát, který vás v létě osvěží i zasytí? Tady máte čtyři nápady, které vám nepřidají na váze.

Hovězí steak s kukuřičným salátem a tortillou

1 porce - příprava: 20 minut

  • 100 g hovězí svíčkové
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 3 g olivového oleje + 5 g na zálivku
  • 50 g čekankových listů
  • 50 g salátu frisée
  • 20 g červené cibule
  • 50 g sterilované kukuřice
  • 100 g salátové okurky
  • limetková šťáva
  • 1 plátek tortilly

Troubu zapněte na 220 °C. Osolený a opepřený steak potřete olivovým olejema na grilu či grilovací pánvi z obou stran zprudka opečte. Pak ho dejte asi na 5 minut dojít do trouby, vyjměte a nechte odpočinout.

Čekanku smíchejte s frisée, jemně nakrájenou červenou cibulí, kukuřicí a pokrájenou okurkou. Podle chuti přidejte i kapku oleje a limetkovou šťávu. Salát podávejte se steakem pokrájeným na jemné plátky a opečenou tortillou.

Grilovaná zelenina ve filo těstě s jogurtovým dipem

1 porce - příprava: 20 minut

  • 40 g filo těsta
  • 3 g olivového oleje na těsto
  • 150 g cukety
  • 100 g červené papriky
  • 100 g žluté papriky
  • 150 g lilku
  • 5 g olivového oleje
  • 2,5 g balzamikového octa
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • provensálské koření

JOGURTOVÝ DIP:

  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • 15 g bylinek podle chuti

Troubu předehřejte na 180 °C. Formičky na muffi ny vymažte olejem. Filo těsto rozkrájejte na čtverce 8 x 8 cm a po čtyřech je klaďte přes sebe do tvaru hvězdy. Ty pak urovnejte do formiček. Pečte asi 7 minut, aby špičky těsta byly upečené dozlatova.

Zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky. Smíchejte balzamikový ocet, olivový olej, prolisovaný česnek, sůl, pepř a provensálské koření. Zeleninu promíchejte se vzniklou marinádou a ogrilujte doměkka. Pak ji naskládejte do košíčků z filo těsta a podávejte s jogurtovým dipem (ten vznikne smícháním všech uvedených ingrediencí).

Krevetový špíz s asijským okurkovým salátem

1 porce - příprava: 30 minut

  • 8 vyloupaných krevet
  • strouhaný zázvor
  • 5 g olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • limetková šťáva
  • sůl a pepř
  • 70 g salátové okurky
  • 50 g římského salátu
  • 5 g sezamového oleje
  • 2,5 g rýžového octa
  • 2 g rybí omáčky
  • kousek chilli papričky
  • koriandr
  • 4 g třtinového cukru
  • 65 g rýžových nudlí

Krevety smíchejte se zázvorem, olejem, česnekem a limetkovou šťávou,dochuťte a nechte marinovat. Okurku nakrájejte na tenké plátky, salát natrhejte. Smíchejte ho se zálivkou ze sezamového oleje, octa, rybí omáčky, chilli papričky, koriandru a cukru. Podávejte se salátem a rýžovými nudlemi.

NÁŠ TIP: Uvařené rýžové nudle můžete vmíchat přímo do salátu, jídlo se pak bude lépe servírovat. S poměry surovin v zálivce experimentujte podle chuti!

Salát z grilovaných nektarinek a broskví s ricottou

1 porce - příprava: 15 minut

  • 145 g nektarinek
  • 145 g broskví
  • 5 g olivového oleje
  • 7 g medu
  • 5 g balzamika
  • citronová šťáva a kůra
  • 100 g ricotty
  • čerstvá bazalka a máta

Ovoce nakrájejte na osminky a naložte je asi na 30 minut do marinády z oleje, medu, balzamika a citronové šťávy i kůry. Pak je opečte ze všech stran na rozpáleném grilu. Podávejte v pohárech promíchané s ricottou a ozdobené nasekanou bazalkou a mátou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

POŘIĎTE SI I VY! Tyto a další recepty najdete v nové knize z edice časopisu Dieta Velký dietní plán III. www.kniha.cz


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Díky planetárním příznivcům se vám teď povede výborně. Po většinu dne budete mít spoustu energie, kterou navíc dokážete stoprocentně využít ve prospěch lidí, na kterých vám záleží.…

Nejčtenější články

Články odjinud