Borůvky nechybí snad v žádné nutriční „hitparádě“ takzvaných superpotravin – a není se čemu divit! Malé kuličky, které si můžete v létě natrhat v českých lesích, mají naprosto unikátní složení.
Borůvka, přesněji brusnice borůvka, je vedle lesních hub neoblíbenějším tuzemským „plodem lesa“. Češi milují borůvkové knedlíky, koláče, borůvky rozmačkané s cukrem i lahodnou jihočeskou specialitu – borůvkovou omáčku zvanou „žahour“. Borůvky se samozřejmě i zavařují a dokonce (k léčebným účelům) i suší. Na borůvkách si však pochutnávají nejen Evropané, ale i obyvatele severní Asie a Ameriky.
Lahodná SUPERPOTRAVINA
Prestižní americká Mayo Clinic (lékařské výzkumné a vzdělávací centrum a komplex univerzitních nemocnic) zařadila borůvky mezi 10 nejzdravějších „superpotravin“ na světě. Kritéria proto, aby se potraviny do seznamu dostaly, byla zhruba následující: nadprůměrný obsah vitamínů a minerálních látek, vysoký obsah vlákniny a antioxidantů, které přirozeně chrání před onkologickými a kardiovaskulárními chorobami. Samozřejmostí byla i nízká kalorická hodnota. To vše borůvky bez problému splnily a měřitelnými výsledky předčily stovky dalších zdraví prospěšných potravin.
Nadprůměrný obsah vitamínů, vlákniny i minerálů
Fialové kuličky se pyšní vysokým obsahem vitamínu C, provitamínu A a početným zástupem vitamínů skupiny B. Z minerálních látek jsou zastoupeny především draslík, železo, hořčík, fosfor a síra. Přes nízkou kalorickou hodnotu jsou podobně jako další sladké ovoce lahodným a skvěle stravitelným zdrojem energie, neboť obsahují velké množství jednoduchých cukrů a minimum těžko stravitelného tuku. Přítomná vláknina napomáhá dobrému trávení a užitečné střevní mikroflóře.
Další specifické látky, především přírodní barviva s antioxidačními účinky, jsou již mnoho let vděčným předmětem vědeckých studií. V alternativní medicíně jsou sušené borůvky velmi oblíbeným a opravdu účinným prostředkem při úporných průjmech. Navíc v zažívacím traktu působí výrazně desinfekčně a protizánětlivě. Úžasné je, že vzhledem k lokalitám, kde borůvky přirozeně rostou, by často směle splňovaly i přísné nároky na BIO certifikaci.
6 borůvkových „NEJ“
1. Protirakovinné účinky – studie provedené na americké Ohio State University naznačují, že rostlinné pigmenty obsažené v borůvkách zpomalují růst rakovinných buněk. Zvláště antioxidant zvaný pterostilben (příbuzný proslulého resveratrolu z vinné révy) disponuje schopnostmi zpomalit patologické procesy ve střevech, které mohou vést k propuknutí zhoubného bujení.
2. Snižují cholestero l – jedna ze studií provedených ve výzkumném centru ARS Western Regional Research Center v Kalifornii naznačuje, že látky obsažené v borůvkách snižují hladinu LDL („zlého cholesterolu“) v krvi, což má přímý dopad v rámci prevence srdečně-cévních onemocnění. (V zahraničí se již pterostilben prodává jako doplněk stravy.)
3. Prevence diabetu 2. typu – hojně přítomný pterostilben dále přispívá k regulaci optimální hladiny krevního cukru. Podobné účinky mají i další látky (glukokininy), obsažené v listech borůvky. Ty jsou pak nedílnou součástí podpůrných komerčně dostupných diabetických čajů (např. Diabetanu).
4. Léčí střevních potíže – plody i listy brusnice borůvky obsahují velké množství tříslovin, ty pomáhají zastavit průjem, avšak zároveň léčí – desinfikují zažívací trakt (čajová směs Tormentan). Skvěle se osvědčují i sušené borůvky.
5. Léčí afty – čerstvé borůvky, domácí kompot i namočené sušené borůvky jsou skvělým podpůrným lékem při tomto velmi nepříjemném onemocnění.
6. Regenerace očního barviva – několik výzkumů potvrdilo, že rostlinné pigmenty obsažené v borůvkách mají schopnost regenerovat sítnici a posilovat oční kapiláry.