Nejlevnější zdroj vitamínu C? Kysané zelí. Zkuste recepty na lasagne či placky

14. 11. 2018
Tahle báječná surovina je doslova narvaná zdravím. Zelí je to pravé proti chřipce, únavě, spraví vám žaludek a navíc je šťavnaté, křupavé a jídla z něj budou zárukou úspěchu. Vyzkoušejte kysané zelí v tradičních i moderních receptech!

Bramborové šišky se zelím

POTŘEBUJETE (NA 4 PORCE):

NA ŠIŠKY:
600 g brambor typu C
30 g másla
2 žloutky
50 g bramborového škrobu
mouku na vál
sůl

NA ZELÍ:
2–3 cibule
1 mrkev
3 lžíce másla
3 lžíce cukru
200 ml bílého vína
3 bobkové listy
300 ml vývaru

POSTUP:

Omyté a neloupané brambory pečte volně na plechu při 160 °C po dobu 60 až 70 minut. Pak je ještě horké oloupejte, prolisujte, smíchejte s máslem, žloutky, škrobem a solí. Na pomoučené ploše udělejte z těsta váleček a z něj odkrajujte kousky, které budou po vyválení silné jako prst. Pak je vařte asi 5 minut ve vroucí osolené vodě. Vyjměte je, ihned zchlaďte ve studené vodě a zase vyjměte děrovanou naběračkou.

Zelí propláchněte na cedníku a nechte ho okapat. V hrnci zahřejte máslo a zvolna na něm opečte na kostičky nakrájenou cibuli. Posypte ji cukrem a ten nechte zkaramelizovat. Zalijte ho vínem, přidejte bobkový list, vývar, nastrouhanou mrkev a prohřejte. Zelí a obsah pánve přesuňte do pekáčku a nechte ho při 180 °C dusit a karamelizovat asi 80 minut, občas promíchejte. Před podáváním opečte šišky na másle a podávejte je s lahodným zelím.

TIP: Takové jídlo si vystačí samo o sobě, ale můžete ho podávat i k uzenému masu.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Víkend se nese v duchu veselí a času stráveného s rodinou. Váhy mohou pomýšlet i na větší nákupy. Jejich finanční konto je báječné a nakupování dárků je na prvním místě. Atmosféra v…

Nejčtenější články

Doporučujeme