Nejmenší kůň na světě měří 43 centimetrů

Klisnička Thumbelina, což se dá přeložit jako Paleček, nikdy nebude skákat přes překážky jako šampión. Je tak malá, že by stěží přeskočila kbelík. Jí ani jejím majitelům to ale nevadí, protože Thumbelina se právě zapsala do Guinnessovy knihy rekordů jako nejmenší kůň na světě.

"Když se narodila, mysleli jsme si, že nepřežije. Byla tak maličká!" říká Michael Goessling, syn majitelů Thumbeliny. "Když byla ještě hříbě, našla si cestu ke psím boudám a rozhodla se, že bude spát radši tam, než mezi koňmi. Asi se jich bála, protože byli o tolik větší. Většinu času tráví tím, že si hraje s našimi kokršpaněly. Občas na ni ale musíme dát pozor, když se pase. Nesmí se totiž moc přežírat."

Thumbelina sahá ostatním koním na farmě jen ke kolenům. Její denní strava se skládá z hrsti obroku a náruče sena podávané dvakrát denně. Ostatní chovanci majitelů stájí, kteří se na miniaturní koníky specializují, obvykle váží kolem 115 kg a v kohoutku měří tak 90 cm. U Thumbeliny ale bylo už od narození jasné, že ani tak velká nikdy nebude. Vážila totiž jen 4 kg a po pěti letech sice vyrostla, ale pořád váží jen 27 kg. Miniaturní vzrůst ji však v rozletu nezastavil - svou vůli prý vnucuje většině obyvatel farmy, včetně koní několikanásobně větších, než je ona sama.

"Nikdy bychom ji neprodali, ačkoliv už jsme měli dost nabídek," tvrdí Goesslingovi. A není divu, když mají doma světovou šampiónku, přestože trochu rozmazlenou. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud