Nejničivější psi? Ohromná německá doga a malinká čivava, tvrdí pojišťovna

Nejničivější psi? Ohromná německá doga a malinká čivava, tvrdí pojišťovna

Když dojde na čistou sílu destrukce, kterou různá psí plemena působí svým majitelům, prťavou čivavu předstihne jen německá doga, a to jen o kousek. Na velkosti prostě nezáleží - jde o přístup. Vyplývá to z podrobné analýzy jedné anglické pojišťovny, specializující se na pojištění psů.

Během života způsobí průměrná čivava škodu na majetku ve výši 638 liber (bezmála 20 000 Kč), čímž zaostává jen o 30 liber (zhruba 900 Kč) za německou dogou. Od počůraných koberců až po rozkousané pohovky, poškrábané dveře a rozbité bytové doplňky, zkáza, kterou za sebou tato plemena zanechávají je těžkou zkouškou i pro nejupřímnější milovníky psů.

Jak uvádí list Daily Mail, dalším překvapivým ničitelem je jezevčík. Průměrný salámek za život poničí zařízení v ceně 444 liber (přes 13 000 Kč). Na opačném konci tabulky se překvapivě umístili bernardýni a angličtí buldoci jako nejméně rušivé elementy. Dají se prý snáze vychovat a mají vyrovnanější, krotší povahu.

V rámci průzkumu se pojišťovna vyptávala 3 000 majitelů, z nichž skoro dvě třetiny už dříve žádaly tuto společnost o náhradu nějaké škody, kterou jejich pes způsobil. Většinu ničivé síly rozpoutávala štěňátka, ale 15 procent majitelů psů tvrdí, že jejich psi v ničení pokračují během celého života.

"Není překvapivé, že německá doga je na prvním místě. Je jasné, že už velikost a váha tohoto plemena ji k nehodám v domácnosti předurčuje. Velkým překvapením však je, že malinká čivava hned na druhém místě. Je neuvěřitelné, že nejmenší psí plemeno dokáže napáchat tolik škody," říká Mike Pickard, který výzkum prováděl.

Doporučujeme

Články odjinud