Nejoblíbenější a nejšílenější diety! Po kterých zhubnete a kterým se vyhnout?

Nejoblíbenější a nejšílenější diety! Po kterých zhubnete a kterým se vyhnout?

Kolikrát jste už vyzkoušeli nějakou novou dietu, která slibovala zázračný úbytek hmotnosti, třeba do tří dnů? Možná to raději ani nepočítáte. Těch „zaručeně“ nejlepších diet je spousta a vyznat se v nich je někdy opravdu těžké. Která je nejlepší, která nejšílenější a kterou odborníci nedoporučují vůbec držet, protože je pro vaše zdraví nebezpečná?

Hollywoodská dieta

Jde o přísnou dietu, kterou často používaly herečky a modelky. Tahle redukční dieta drasticky omezuje složité sacharidy a tuky. Je vhodná pro nárazové dietní řešení, pokud chcete shodit několik kilogramů během pár dnů. Za tři dny můžete zhubnout až tři kilogramy. Během nich jíte jen ovoce – ananas, kiwi, hroznové víno a banán.

Proč hollywoodskou dietu raději nedržet? Protože vám budou chybět bílkoviny i komplexní sacharidy a rozhodíte si hladinu krevního cukru, takže po ní dojde k jojo efektu. Tuhle dietu držte jedině v případě, že potřebujete překlenout stav, kdy se během jiné diety zastavila redukce váhy, tedy jako metabolický šok.

TIP NA VIDEO: Podívejte se na video, jak vypadala Hollywoodská dieta.

Pokračování 2 / 11

Atkinsova dieta

Dieta, kterou sestavil americký kardiolog Atkins, patří k nejznámějším a nejpopulárnějším. Říká se jí taky tukožroutská, protože při ní požírá tělo vlastní tuky. Principem je drastické omezení sacharidů a naopak zvýšená konzumace bílkovin a tuků. Dieta zakazuje všechny cukry a sacharidy. První týden je Atkinsova dieta nejpřísnější,  jíte pouze 20 gramů sacharidů denně. Omezení sacharidů na minimum způsobuje, že si tělo vytváří místo nich ketolátky z tuků, kterými nahradí chybějící sacharidy.

Nedostatečná hladina cukru v krvi nevyvolává produkci inzulínu, takže se tuky neukládají do zásob. Dieta se obvykle dobře snáší, protože při ní nemáte hlad. Nebezpečí ovšem hrozí v tom, když po skončení začnete opět konzumovat sacharidy, může dojít k jojo efektu.

Pokračování 3 / 11

DASH dieta

Původně byla vyvinutá Národním institutem zdraví pro osoby s vysokým krevním tlakem. Hodí se i v případě, že máte vysokou hladinu cholesterolu, protože snižuje riziko srdečních onemocnění, cukrovky a mrtvice. Denní strava se skládá ze tří celozrnných výrobků, 4–6 porcí zeleniny a ovoce, 2–4 porcí mléčných výrobků a několika porcí libového masa, ořechů, semínek či luštěnin. Na rozdíl od jiných striktních diet tahle nezakazuje ani extrémně neomezuje žádné potraviny, takže DASH dietu doporučují i odborníci.

Pokračování 4 / 11

Limonádová dieta Master Clean

Tuhle trochu bláznivou dietu vymysleli v 70. letech minulého století jako lék pro lidi, kteří mají potíže se žaludkem. Její princip spočívá v tom, že popíjíte speciální limonádu z javorového sirupu, citronů a kajenského pepře (neboli chilli). Nic jiného nejíte! Energie by vám prý neměla chybět, protože v limonádě je dost cukrů. Vypít jí musíte ale minimálně 12 sklenic za den.

Proč limonádovou dietu Master Clean raději nezkoušet? Určitě po ní dojde k jojo efektu, protože budete vyhladovělí a na konci si uložíte do tukových zásob všechno, co pak sníte. Může vás při ní taky bolet hlava, protože si rozhodíte hladinu krevního cukru.

Pokračování 5 / 11

Rajčatová dieta (okurková, melounová…)

Tuhle dietu si oblíbily mnohé hollywoodské celebrity, například herec Jim Carrey, který díky ní shodil za tři dny břicho. Tři dny totiž snídáte rajčata, obědváte zeleninové smoothie s převahou rajčat a večeříte rajčatový salát. V podobném duchu se nesou diety okurkové, melounové nebo ananasové. Rozhodně to ale není dieta, kterou byste si měli oblíbit. Hrozí při ní hlad, zhoršená nálada (protože máte hlad), horší kvalita pleti i vlasů. Tyhle monotónní diety jsou populární, ale nevyvážené. Odborníci je nedoporučují, pokud ano, jen jako přechodnou fázi, když dojde k zástavě hubnutí u jiné diety a potřebujete nastartovat metabolismus.

Pokračování 6 / 11

Očistná dieta filmových hvězd

Co všechno filmové hvězdy nevyzkouší. Tahle dieta je populární, protože se skládá z ovocných a zeleninových šťáv. Mimo ovocné a zeleninové dny jíte jen kuřecí maso, nízkotučné bílé jogurty, luštěniny, lososa a tuňáka. K zobání jsou povoleny oříšky, snídáte vaječné bílky a pijete zelený čaj. Káva je zakázaná. Jako měsíční očistná kúra je přijatelná, ale moc při ní nezhubnete. Určitě se ale budete cítit lépe.

Pokračování 7 / 11

Dieta Weigh Watchers neboli bodová

Takzvaná dieta na body. Je výhodná v jednoduchosti, jak sestavit jídelníček, protože není postavená na počítání kalorií, ale bodů, které jsou přiřazeny ke každé potravině, jídlu či surovině. Bodový počet vychází z množství kalorií obsažených v jídle a poměrů tuků a vlákniny. Smíte jíst v podstatě všechno, na co máte chuť, ale musíte dodržet stanovenou bodovou hranici. Ta je určená pro každý konkrétní den. Moc si tedy nepochutnáte, protože pořád myslíte na body a jejich množství. Strava je navíc nevyvážená, takže moc nezhubnete.

Pokračování 8 / 11

Dieta 5:2

Ideální dieta pro lidi, kterým se nedaří držet dietu celý týden. Umožňuje totiž, abyste se stravovali „normálně“ po dobu pěti dnů v týdnu a zbylé dva dny drželi dietu. Během těchto dvou dnů ale nesmíte zkonzumovat více než 2500 kJ denně! To je tedy hodně málo, takže jen málokdo skutečně vydrží. Navíc omezení na 2500 kJ může být nebezpečné, protože trpíte nedostatkem energie, úzkostmi a podrážděností.

Pokračování 9 / 11

Volumetrická dieta

Při téhle dietě konzumujte potraviny, které mají velký objem a velký obsah vody, ale málo kalorií. Patří sem například meloun, dýně, okurka nebo paprika. Ty vás zasytí, ale nepřiberete po nich. Není totiž stejné sníst 100 gramů chleba nebo 100 gramů melounu. Je to dieta vhodná pro ty, kteří rádi a hodně jedí a neradi se omezují v množství. Nevýhodou je nedostatečný přísun energie, bílkovin a tuků, poměr živin je nevyrovnaný a omezený. Rozhodně to není dieta, kterou byste mohli držet dlouhodobě.

Pokračování 10 / 11

Dieta podle krevních skupin

S touhle dietou přišel v 80. letech minulého století americký lékař James D´Adamo a vychází v ní z konkrétního typu krevní skupiny. Podle toho, k jaké krevní skupině patříme, totiž naše tělo údajně zpracovává potravu. Základní princip je v tom, že z jídelníčku vyřadíme kaloricky vydatná jídla konkrétní skupiny potravin. Například mléčné výrobky, přílohy, uzeniny. Zjednodušeně platí, že „majitel“ konkrétní krevní skupiny by měl jíst jen ty potraviny, které dobře snáší.

Odborníci ale považují tuhle dietu za pavědu, která nemá žádný racionální základ. Ovšem zhubnete při ní, protože snížíte kalorický příjem. Výhodou je také to, že se při dietě naučíte přemýšlet nad tím, co sníte, a hlídáte si pravidelnost jídla.

Pokračování 11 / 11

Zónová dieta

Princip spočívá v dodržování jiného poměru sacharidů, tuků a bílkovin (v poměru 4:3:3) v každém jídle, než jak je tomu v běžné stravě, kde je poměr 5:3:2. Současně jíte každé 3 hodiny, energetická hodnota je na druhé místě. Nepijete alkohol, pouze vodu a neslazené čaje. Dieta patří k nízkosacharidovým režimům, podle ní by sacharidy měly tvořit v potravě maximálně do 40 procent, nikoli 50 až 55 procent. Bílkoviny tvoří až 30 procent. Máte-li k obědu ale něco bílkovinného, musíte konzumaci doprovodit adekvátní spotřebou sacharidů a tuků.

Zjednodušeně tedy uplatňujete zásadu třetiny – talíř rozdělíte na tři části, dvě patří ovoci a zelenině, třetí bílkovinám. Porce bílkovin by se měla vejít na dlaň. Hlavní jídlo by nemělo převýšit 2000 kJ, svačiny by měly mít kolem 450 kJ. Dieta je přijatelná, protože při ní hubnete optimálně necelý kilogram týdně.

Doporučujeme

Články odjinud