Nejoblíbenější klasika: hovězí maso

24. 10. 2014
Hovězí maso není jen surovina na nedělní oběd, hodí se pro většinu příležitostí. Podívejte se s námi na ty nejklasičtější (a samozřejmě nejlepší) recepty z něj!

Penne s hovězím ragú a houbami

4 porce - příprava: 45 minut + dušení

  • 750 g hovězího hrudí
  • rostlinný olej
  • 1 cibule
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 mrkev
  • 200 g hub pečárek nebo malých žampionů
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 800 ml hovězího vývaru
  • bobkový list
  • sůl a pepř
  • čerstvá majoránka
  • 400 g těstovin penne
  • parmazán

Maso odblaňte a nakrájejte na kostky. Pak ho v hrnci nechte na oleji zatáhnout. Přidejte na kousky nakrájenou cibuli, celer a mrkev a restujte, až začne měknout. Vmíchejte očištěné žampiony a orestujte. Přidejte protlak, vývar a bobkový list. Osolte a opepřete. Za občasného promíchání nechte asi 1,5 až 2 hodiny lehce probublávat. Čtvrt hodiny před dokončením vmíchejte majoránku (část si nechte na ozdobení). Podávejte s těstovinami uvařenými podle návodu na obalu a nastrouhaným parmazánem. Náš TIP: S dochucováním ragú se dá dobře experimentovat: místo majoránky zkuste třeba tymián, parmazán zase můžete vyměnit za sýr pecorino.


Salát s roštěncem

4 porce - příprava: 25 minut + marinování

  • 500 g vysokého roštěnce
  • čerstvý tymián a šalvěj
  • 50 g másla
  • 600 g zelených salátů
  • 1/2 bílé ředkve
  • 1 červená cibule
  • olivový olej
  • sůl Maldon
  • čerstvě mletý pepř

Maso nakrájejte na tenké plátky a nechte hodinu marinovat s bylinkami. Okapané zprudka opečte dokřupava. Plátky sejměte, poklaďte máslem a udržujte v teple. Operte zelené saláty a smíchejte s nasekanou cibulí a trochou olivového oleje. Steaky dochuťte mletým pepřem a solíMaldon, která dodá masu lehce uzený nádech.


Flank steak na cibuli

4 porce - příprava: 20 minut

  • 1 kg hovězího pupku
  • rostlinný olej
  • 300 g šalotek
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 3 lžíce bílého vína
  • 2 lžíce másla

Maso nechte ohřát na pokojovou teplotu. Šalotky očistěte a nakrájejte na poloviny až čtvrtiny, podle jejich velikosti. Maso osolte, opepřete a zprudka opečte z každé strany 3 až 4 minuty na rozpálené pánvi. Vyjměte a udržujte v teple. Ve výpeku zredukujte víno a restujte šalotky, až změknou a začnou jim hnědnout okraje. Pánev stáhněte z ohně a vmíchejte do omáčky studené máslo. Podávejte se šťouchanými bramborami.


Rostbíf s portugalskými bramborami

4 porce - příprava: 80 minut + naložení

  • 750 g nízkého roštěnce
  • sůl a pepř
  • sladká paprika
  • 3 lžíce dijonské hořčice
  • 3 lžíce worcesterské omáčky
  • 100 ml oleje
  • 600 g malých brambor
  • 200 ml panenského olivového oleje
  • rozmarýn
  • mořská sůl

Maso naložte den předem. Ze všech stran ho osolte, opepřete, poprašte sladkou paprikou a potřete dijonskou hořčicí s worcesterem. Pomocí vidličky do masa zapracujte všechna ochucovadla. Provázkem svažte do úhledného válečku, potřete olejem, přiklopte pokličkou a nechte v ledničce. Troubu zapněte na 150 °C a pečte 40 minut. Po vyjmutí nechte ještě asi 10 minut odpočinout a potom krájejte na tenké plátky. Brambory uvařte na loupačku. Lehce rozehřejte olivový olej s lístky rozmarýnu a trochou mořské soli. Uvařené brambory hranou dlaně na prkénku „rozpraskněte“ a vložte asi na 10 minut do oleje.


Hovězí karbanátek s domácími hranolky

4 porce - příprava: 30 minut

  • 600 g mletého hovězího masa (1 : 1 z plece a kýty)
  • 3 žloutky
  • 2 šalotky
  • 2 lžíce kaparů
  • 2 lžíce cornichonek (pálivých nakládaných okurek)
  • hrst plocholisté petržele
  • worcesterská omáčka
  • dijonská hořčice
  • tabasko
  • sůl a pepř
  • 600 g brambor typu A
  • slunečnicový olej

Maso smíchejte se žloutky, nasekanými šalotkami, kapary, cornichonkami, petrželí, worcesterem, hořčicí a tabaskem. Dochuťte solí a pepřem. Tvořte karbanátky a opečte je na oleji. Podávejte s domácími hranolky. Při jejich smažení si dávejte pozor na teplotu oleje, slunečnicový se snadno přepaluje.


Hovězí roštěná s kostí na grilu

4 porce - příprava: 25 minut

  • 1 kg hovězí roštěné s kostí
  • rostlinný olej
  • 50 g másla
  • hrubá mořská sůl a čerstvě mletý čtyřbarevný pepř

Troubu zapněte na 200 °C. Maso pokojové teploty promněte prsty a po obou stranách zprudka nechte zatáhnout na rozpálené pánvi, z každé strany 2 až 3 minuty podle tloušťky plátku. Pak maso vložte na 5 minut do trouby.Vyjměte, poklaďte plátky másla a nechte v teple ještě 10 minut odpočinout. Osolte a opepřete. (Tento řez masa s dlouhou kostí a ponechaným tukovým krytím se nazývá Thick beef chop, je to vlastně „hovězí kotleta“.)

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

V pondělí: Originální přílohy k hovězímu masu


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Dostanete se do podivné situace, která bude poněkud prekérní. Hlavně se kroťte a nedělejte unáhlené závěry, dokud se nepřesvědčíte o tom, že znáte dokonale všechny potřebné skutečnosti.…

Nejčtenější články