Hovězí maso není jen surovina na nedělní oběd, hodí se pro většinu příležitostí. Podívejte se s námi na ty nejklasičtější (a samozřejmě nejlepší) recepty z něj!
Penne s hovězím ragú a houbami
4 porce - příprava: 45 minut + dušení
- 750 g hovězího hrudí
- rostlinný olej
- 1 cibule
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 mrkev
- 200 g hub pečárek nebo malých žampionů
- 100 g rajčatového protlaku
- 800 ml hovězího vývaru
- bobkový list
- sůl a pepř
- čerstvá majoránka
- 400 g těstovin penne
- parmazán
Maso odblaňte a nakrájejte na kostky. Pak ho v hrnci nechte na oleji zatáhnout. Přidejte na kousky nakrájenou cibuli, celer a mrkev a restujte, až začne měknout. Vmíchejte očištěné žampiony a orestujte. Přidejte protlak, vývar a bobkový list. Osolte a opepřete. Za občasného promíchání nechte asi 1,5 až 2 hodiny lehce probublávat. Čtvrt hodiny před dokončením vmíchejte majoránku (část si nechte na ozdobení). Podávejte s těstovinami uvařenými podle návodu na obalu a nastrouhaným parmazánem.
Náš TIP: S dochucováním ragú se dá dobře experimentovat: místo majoránky zkuste třeba tymián, parmazán zase můžete vyměnit za sýr pecorino.
Salát s roštěncem
4 porce - příprava: 25 minut + marinování
- 500 g vysokého roštěnce
- čerstvý tymián a šalvěj
- 50 g másla
- 600 g zelených salátů
- 1/2 bílé ředkve
- 1 červená cibule
- olivový olej
- sůl Maldon
- čerstvě mletý pepř
Maso nakrájejte na tenké plátky a nechte hodinu marinovat s bylinkami. Okapané zprudka opečte dokřupava. Plátky sejměte, poklaďte máslem a udržujte v teple. Operte zelené saláty a smíchejte s nasekanou cibulí a trochou olivového oleje. Steaky dochuťte mletým pepřem a solíMaldon, která dodá masu lehce uzený nádech.
Flank steak na cibuli
4 porce - příprava: 20 minut
- 1 kg hovězího pupku
- rostlinný olej
- 300 g šalotek
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 lžíce bílého vína
- 2 lžíce másla
Maso nechte ohřát na pokojovou teplotu. Šalotky očistěte a nakrájejte na poloviny až čtvrtiny, podle jejich velikosti. Maso osolte, opepřete a zprudka opečte z každé strany 3 až 4 minuty na rozpálené pánvi. Vyjměte a udržujte v teple. Ve výpeku zredukujte víno a restujte šalotky, až změknou a začnou jim hnědnout okraje. Pánev stáhněte z ohně a vmíchejte do omáčky studené máslo. Podávejte se šťouchanými bramborami.
Rostbíf s portugalskými bramborami
4 porce - příprava: 80 minut + naložení
- 750 g nízkého roštěnce
- sůl a pepř
- sladká paprika
- 3 lžíce dijonské hořčice
- 3 lžíce worcesterské omáčky
- 100 ml oleje
- 600 g malých brambor
- 200 ml panenského olivového oleje
- rozmarýn
- mořská sůl
Maso naložte den předem. Ze všech stran ho osolte, opepřete, poprašte sladkou paprikou a potřete dijonskou hořčicí s worcesterem. Pomocí vidličky do masa zapracujte všechna ochucovadla. Provázkem svažte do úhledného válečku, potřete olejem, přiklopte pokličkou a nechte v ledničce. Troubu zapněte na 150 °C a pečte 40 minut. Po vyjmutí nechte ještě asi 10 minut odpočinout a potom krájejte na tenké plátky. Brambory uvařte na loupačku. Lehce rozehřejte olivový olej s lístky rozmarýnu a trochou mořské soli. Uvařené brambory hranou dlaně na prkénku „rozpraskněte“ a vložte asi na 10 minut do oleje.
Hovězí karbanátek s domácími hranolky
4 porce - příprava: 30 minut
- 600 g mletého hovězího masa (1 : 1 z plece a kýty)
- 3 žloutky
- 2 šalotky
- 2 lžíce kaparů
- 2 lžíce cornichonek (pálivých nakládaných okurek)
- hrst plocholisté petržele
- worcesterská omáčka
- dijonská hořčice
- tabasko
- sůl a pepř
- 600 g brambor typu A
- slunečnicový olej
Maso smíchejte se žloutky, nasekanými šalotkami, kapary, cornichonkami, petrželí, worcesterem, hořčicí a tabaskem. Dochuťte solí a pepřem. Tvořte karbanátky a opečte je na oleji. Podávejte s domácími hranolky. Při jejich smažení si dávejte pozor na teplotu oleje, slunečnicový se snadno přepaluje.
Hovězí roštěná s kostí na grilu
4 porce - příprava: 25 minut
- 1 kg hovězí roštěné s kostí
- rostlinný olej
- 50 g másla
- hrubá mořská sůl a čerstvě mletý čtyřbarevný pepř
Troubu zapněte na 200 °C. Maso pokojové teploty promněte prsty a po obou stranách zprudka nechte zatáhnout na rozpálené pánvi, z každé strany 2 až 3 minuty podle tloušťky plátku. Pak maso vložte na 5 minut do trouby.Vyjměte, poklaďte plátky másla a nechte v teple ještě 10 minut odpočinout. Osolte a opepřete. (Tento řez masa s dlouhou kostí a ponechaným tukovým krytím se nazývá Thick beef chop, je to vlastně „hovězí kotleta“.)



V pondělí: Originální přílohy k hovězímu masu
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.