Rybízový koláč s drobenkou
Suroviny
polohrubá mouka 300 g
cukr krupice 180 g
kypřicí prášek 1 sáček
vejce 2 ks
olej 4 lžíce
mléko 250 ml
červený rybíz 300 g
Drobenka
hrubá mouka 80 g
cukr krupice 40 g
máslo 50 g
Postup
Troubu začněte předehřívat na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Koláčovou formu o průměru asi 30 cm vymastěte rukou lžičkou másla. Přidejte hrubou mouku a krouživým pohybem ji nechte ulpět na celém vnitřním povrchu formy, přebývající mouku vysypte do koše.
Vejce, mléko, olej a cukr v menší misce promíchejte metličkou. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přesejte do mísy. Přidejte směs tekutin s cukrem a vše rychle smíchejte na docela tekuté těsto. Nalijte do připravené formy.
Rybíz rovnoměrně nasypejte na těsto. Suroviny na drobenku nasypejte do středně velké misky a prsty se snažte všechno zpracovat, dokud směs nepřipomíná drobky. Touto drobenkou završte své bleskové dílo, vložte do trouby a pečte 35–40 minut do zezlátnutí.
Jak na koláč s drobenkou? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 5
Tvarožník s černým rybízem
Suroviny
4 vejce
180 g cukru
250 g měkkého tvarohu
200 g rozpuštěného másla
200 g polohrubé mouky
kůra z ½ citronu
špetka soli
100 g plátkových mandlí
2 hrsti očištěného černého rybízu
tuk a mouka na vymazání formy

Postup
Všechny suroviny musejí mít pokojovou teplotu, proto si je připravte předem. Žloutky ušlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny, asi 8 až 10 minut. Do tohoto základu přidejte tvaroh, rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Bílky vyšlehejte se špetkou cukru do tuhého sněhu a ten střídavě s moukou opatrně vmíchejte do těsta. Nakonec vmíchejte mandlové plátky, které předtím podrtíte v dlaních, a rybíz.
Formu o velikosti asi 30 x 30 cm vymažte tukem a vysypejte moukou nebo vyložte pečicím papírem a rovnoměrně do ní nalijte těsto. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 až 40 minut dozlatova.
Marta Pušová
13. července 2023
Pokračování 3 / 5
Rybízová bábovka
Suroviny
300 g polohrubé mouky
200 g moučkového cukru
130 g másla
250 ml mléka
100 ml oleje
4 vejce
1 vanilkový cukr
půl prášku do pečiva
150 g rybízu

Postup
Vejce smíchejte spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem, olejem a máslem. Přidejte mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta přidejte opraný a očištěný rybíz, který nejprve obalte v polohrubé mouce, aby kuličky neklesly ke dnu.
Těsto nalijte do vymazané a moukou vsypané formy. Pečte ve středně předehřáté troubě zhruba 40 minut. Vychladlou bábovku pocukrujte moučkovým cukrem. Můžete ji ozdobit i kuličkami rybízu.
redakce
14. července 2023
Pokračování 4 / 5
Čokoládový koláč s bílým rybízem
Suroviny
170 g hladké špaldové mouky
50 g cukru
půl lžičky kypřicího prášku
60 ml oleje
80 ml rostlinného mléka
400 ml rostlinného mléka
1 sáček vanilkového pudinku
100 g čokolády
300 g bílého rybízu

Postup
Mouku promíchejte v míse se špetkou soli, cukrem, půlkou lžičky kypřicího prášku, olejem, 80 ml rostlinného mléka a nechte 15 minut stát. Poté vtlačte do vymaštěné koláčové formy, přičemž okraje vytlačte asi 3 cm nahoru. Rozšlehejte metličkou 400 ml rostlinného mléka, sáček vanilkového pudinku a rozehřátou hořkou čokoládu. Nalijte na korpus a posypejte 300 g bílého rybízu (je jemnější než červený). Pečte při 180 stupních 45 minut, nechte vychladnout.
Laura Poláková
21. ledna 2025
Pokračování 5 / 5
Linecký rybízový koláč se sněhem
Suroviny
350 g hladké mouky
200 g másla
80 g moučkového cukru
3 žloutky
citronovou kůru z poloviny citronu
Sníh
0,25 kg rybízu
2 bílky
170 g cukru krystal

Postup
Z mouky, másla, cukru, žloutků a kůry zpracujte těsto a dejte na hodinu odpočinout do ledničky. Pak vyválejte placku, kterou pomocí válečku přeneste na vymazaný a vysypaný plech. Upečte do růžova. Potom na těsto rozetřete sníh, do kterého jste po částech zašlehávali krystal a nakonec vmíchali rybíz. Posypejte práškovým cukrem a ve velmi mírné troubě dosušte dozlatova.