Nejoblíbenější letní lahůdka: Rybízový koláč na 5 způsobů! Který vyzkoušíte?

Nejoblíbenější letní lahůdka: Rybízový koláč na 5 způsobů! Který vyzkoušíte?

Bez rybízového koláče jako by léto snad ani nebylo. Dokonalé kombinace kyselého letního ovoce se sladkým těstem se zkrátka rozplývá na jazyku a jeden kousek nikdy nestačí. Preferujete spíš červený, černý, nebo bílý rybíz? Ať už si vyberete kterýkoliv, zkuste ho v našich receptech!

Rybízový koláč s drobenkou

Suroviny

polohrubá mouka 300 g
cukr krupice 180 g
kypřicí prášek 1 sáček
vejce 2 ks
olej 4 lžíce
mléko 250 ml
červený rybíz 300 g

Drobenka

hrubá mouka 80 g
cukr krupice 40 g
máslo 50 g

Postup

Troubu začněte předehřívat na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Koláčovou formu o průměru asi 30 cm vymastěte rukou lžičkou másla. Přidejte hrubou mouku a krouživým pohybem ji nechte ulpět na celém vnitřním povrchu formy, přebývající mouku vysypte do koše.

Vejce, mléko, olej a cukr v menší misce promíchejte metličkou. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přesejte do mísy. Přidejte směs tekutin s cukrem a vše rychle smíchejte na docela tekuté těsto. Nalijte do připravené formy.

Rybíz rovnoměrně nasypejte na těsto. Suroviny na drobenku nasypejte do středně velké misky a prsty se snažte všechno zpracovat, dokud směs nepřipomíná drobky. Touto drobenkou završte své bleskové dílo, vložte do trouby a pečte 35–40 minut do zezlátnutí.

Jak na koláč s drobenkou? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Tvarožník s černým rybízem

Suroviny

4 vejce
180 g cukru
250 g měkkého tvarohu
200 g rozpuštěného másla
200 g polohrubé mouky
kůra z ½ citronu
špetka soli
100 g plátkových mandlí
2 hrsti očištěného černého rybízu
tuk a mouka na vymazání formy

iStock-1391450972.jpg

Postup

Všechny suroviny musejí mít pokojovou teplotu, proto si je připravte předem. Žloutky ušlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny, asi 8 až 10 minut. Do tohoto základu přidejte tvaroh, rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Bílky vyšlehejte se špetkou cukru do tuhého sněhu a ten střídavě s moukou opatrně vmíchejte do těsta. Nakonec vmíchejte mandlové plátky, které předtím podrtíte v dlaních, a rybíz.

Formu o velikosti asi 30 x 30 cm vymažte tukem a vysypejte moukou nebo vyložte pečicím papírem a rovnoměrně do ní nalijte těsto. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 až 40 minut dozlatova.

Pokračování 3 / 5

Rybízová bábovka

Suroviny

300 g polohrubé mouky
200 g moučkového cukru
130 g másla
250 ml mléka
100 ml oleje
4 vejce
1 vanilkový cukr
půl prášku do pečiva
150 g rybízu

iStock-1127542508.jpg

Postup

Vejce smíchejte spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem, olejem a máslem. Přidejte mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta přidejte opraný a očištěný rybíz, který nejprve obalte v polohrubé mouce, aby kuličky neklesly ke dnu.

Těsto nalijte do vymazané a moukou vsypané formy. Pečte ve středně předehřáté troubě zhruba 40 minut. Vychladlou bábovku pocukrujte moučkovým cukrem. Můžete ji ozdobit i kuličkami rybízu.

Pokračování 4 / 5

Čokoládový koláč s bílým rybízem

Suroviny

170 g hladké špaldové mouky
50 g cukru
půl lžičky kypřicího prášku
60 ml oleje
80 ml rostlinného mléka
400 ml rostlinného mléka
1 sáček vanilkového pudinku
100 g čokolády
300 g bílého rybízu

iStock-1440488402.jpg

Postup

Mouku promíchejte v míse se špetkou soli, cukrem, půlkou lžičky kypřicího prášku, olejem, 80 ml rostlinného mléka a nechte 15 minut stát. Poté vtlačte do vymaštěné koláčové formy, přičemž okraje vytlačte asi 3 cm nahoru. Rozšlehejte metličkou 400 ml rostlinného mléka, sáček vanilkového pudinku a rozehřátou hořkou čokoládu. Nalijte na korpus a posypejte 300 g bílého rybízu (je jemnější než červený). Pečte při 180 stupních 45 minut, nechte vychladnout.

Pokračování 5 / 5

Linecký rybízový koláč se sněhem

Suroviny

350 g hladké mouky
200 g másla
80 g moučkového cukru
3 žloutky
citronovou kůru z poloviny citronu

Sníh

0,25 kg rybízu
2 bílky
170 g cukru krystal

iStock-1129108287.jpg

Postup

Z mouky, másla, cukru, žloutků a kůry zpracujte těsto a dejte na hodinu odpočinout do ledničky. Pak vyválejte placku, kterou pomocí válečku přeneste na vymazaný a vysypaný plech. Upečte do růžova. Potom na těsto rozetřete sníh, do kterého jste po částech zašlehávali krystal a nakonec vmíchali rybíz. Posypejte práškovým cukrem a ve velmi mírné troubě dosušte dozlatova.

Doporučujeme

Články odjinud