V tradiční české kuchyni nesmí chybět svíčková nebo koprovka. Přinášíme vám hned několik osvědčených tipů, nejen na sváteční rodinný oběd.
Šípková omáčka
4 porce - příprava: 80 minut
- 70 g anglické slaniny
- 2 cibule
- 1 kg kančí plece
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/2 celeru
- 2 rajčata
- 2 lžičky mleté skořice
- 8 kuliček jalovce
- 10 kuliček pepře
- 6 kuliček nového koření
- tymián a majoránka
- 30 g krupicového cukru
- 200 ml šípkového pyré
- 50 g švestkových povidel
- 300 ml červeného suchého vína
- 1,5 l zeleninového vývaru
- sůl a pepř
- 1 citron
Kousky slaniny a nasekanou cibuli orestujte, přidejte nakrájenou kančí plec a osmažte ji. Maso vyjměte a na cibuli přidejte zeleninu nakrájenou na kostičky, koření, cukr a nechte zkaramelizovat. Vmíchejte šípkové pyré, švestková povidla a červené víno, vraťte zpět maso. Duste za občasného podlévání vývarem, dokud maso nezměkne, bude to trvat asi 60 minut. Potom maso zase vyjměte, omáčku najemno rozmixujte, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.Podávejte s masem a houskovým knedlíkem nebo kroketami.
Náš TIP: Do omáčky můžete přidat i strouhaný perník, jako to dělávaly naše babičky.
Segedínský guláš
4 porce - příprava: 80 minut
- 40 g sádla
- 3 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 kg vepřové plece
- 30 g hladké mouky
- sůl a pepř
- kmín podle chuti
- 20 g sladké papriky
- 3 bobkové listy
- 400 g bílého zelí ve sladkokyselém nálevu
- 250 ml zakysané smetany
Na sádle orestujte nasekanou cibuli a česnek, přidejte nakrájené maso, orestujte a zaprašte moukou. Osolte, opepřete, přidejte koření a za občasného podlévání duste 60 minut. Přidejte zelí a duste 15 minut, vmíchejte smetanu. Podávejte s knedlíkem.
Rajská omáčka
4 porce - příprava: 3 hodiny
- 1 kg zadního hovězího masa
- 50 g špeku
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 4 kuličky nového koření
- 5 kuliček pepře
- 3 bobkové listy
- tymián podle chuti
- sůl
- 115 g rajčatového protlaku
- 200 ml smetany 33%
- 60 g krupicového cukru
- 1 citron
- mletá skořice podle chuti
Maso uvařte doměkka, bude to trvat nejméně 2 hodiny. Když ho slijete, získáte vývar. Najemno nakrájený špek orestujte a přidejte nasekanou cibuli, nechte zesklovatět. Vmíchejte mrkev nakrájenou na menší kousky, podlijte vývarem, přidejte koření a sůl a poduste. Když je mrkev měkká, vmíchejte protlak, smetanu a cukr a povařte. Vyjměte bobkový list a omáčku najemno rozmixujte. Dochuťte citronem. Podávejte s houskovým knedlíkem a hovězím masem.
Koprová omáčka s hovězím
4 porce - příprava: 2,5 hodiny
- 1 kg hovězí plece (zadní)
- 40 g másla
- 30 g hladké mouky
- 60 g krupicového cukru
- sůl
- 60 ml octa
- 200 ml smetany 33%
- 30 g čerstvého nasekaného kopru
- 4 vejce
Hovězí maso vařte při nízké teplotě doměkka, alespoň 2 hodiny. Podle potřeby dolijte vodu, zůstane vám hovězí vývar. Máslo rozpusťte v hrnci a přidejte mouku, orestujte na světlou jíšku, poté zalijte vývarem a nechte asi 20 minut vařit na mírném plameni. Přidejte cukr, sůl a ocet. Zalijte smetanou a vařte asi 5 minut, na poslední chvíli před odstavením z plotny přidejte nasekaný čerstvý kopr. Promíchejte. Podávejte s houskovým knedlíkem, plátky hovězího masa a vejcem uvařeným natvrdo.
Náš TIP: Uvaříte-li maso ve tlakovém hrnci, zkrátíte tím dobu přípravy. Může být hotové už za 30 minut.
Svíčková omáčka
4 porce - příprava: 2,5 hodiny + odležení
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/2 celeru
- 1 cibule
- 2 hřebíčky
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček pepře
- 3 kuličky nového koření
- špetka šalvěje
- tymián podle chuti
- 40 ml octa
- 1 kg hovězí svíčkové
- 100 g špeku
- 50 g másla
- 200 ml smetany 33%
- 1/2 citronu
- 40 g krupicového cukru
- sůl a pepř
Připravte si lák. Očistěte a nakrájejte zeleninu. Vložte ji do hrnce, přisypte koření, přilijte ocet a vařte asi 20 minut. Maso prošpikujte a zalijte vychladlým lákem a nechte přes noc odležet. Pak maso vyjměte, lák přeceďte a zeleninu zpěňte na polovině másla. Přidejte ji k masu do pekáčku a pečte při 180 °C asi dvě hodiny, podlévejte lákem. Maso dejte stranou, vyjměte koření a vmíchejte smetanu. Na pánvi rozehřejte zbylé máslo, zasypte cukrem a připravte karamel. Vmíchejte ho do omáčky, povařte, rozmixujte a dochuťte. Podávejte s knedlíky.
Recepty na knedlíky a krokety najdete ZDE.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.