Šípková omáčka Zdroj: Ondřej Košík

Šípková omáčka Zdroj: Ondřej Košík

Segendínský guláš Zdroj: Ondřej Košík
Koprová omáčka s hovězím Zdroj: Ondřej Košík
Rajská omáčka Zdroj: Ondřej Košík
Svíčková omáčka Zdroj: Ondřej Košík
5
Fotogalerie

Nejoblíbenější omáčky k masu

V tradiční české kuchyni nesmí chybět svíčková nebo koprovka. Přinášíme vám hned několik osvědčených tipů, nejen na sváteční rodinný oběd.

Šípková omáčka

4 porce - příprava: 80 minut

  • 70 g anglické slaniny
  • 2 cibule
  • 1 kg kančí plece
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/2 celeru
  • 2 rajčata
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 8 kuliček jalovce
  • 10 kuliček pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • tymián a majoránka
  • 30 g krupicového cukru
  • 200 ml šípkového pyré
  • 50 g švestkových povidel
  • 300 ml červeného suchého vína
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • sůl a pepř
  • 1 citron

Kousky slaniny a nasekanou cibuli orestujte, přidejte nakrájenou kančí plec a osmažte ji. Maso vyjměte a na cibuli přidejte zeleninu nakrájenou na kostičky, koření, cukr a nechte zkaramelizovat. Vmíchejte šípkové pyré, švestková povidla a červené víno, vraťte zpět maso. Duste za občasného podlévání vývarem, dokud maso nezměkne, bude to trvat asi 60 minut. Potom maso zase vyjměte, omáčku najemno rozmixujte, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.Podávejte s masem a houskovým knedlíkem nebo kroketami.

Náš TIP: Do omáčky můžete přidat i strouhaný perník, jako to dělávaly naše babičky.


Segedínský guláš

4 porce - příprava: 80 minut

  • 40 g sádla
  • 3 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kg vepřové plece
  • 30 g hladké mouky
  • sůl a pepř
  • kmín podle chuti
  • 20 g sladké papriky
  • 3 bobkové listy
  • 400 g bílého zelí ve sladkokyselém nálevu
  • 250 ml zakysané smetany

Na sádle orestujte nasekanou cibuli a česnek, přidejte nakrájené maso, orestujte a zaprašte moukou. Osolte, opepřete, přidejte koření a za občasného podlévání duste 60 minut. Přidejte zelí a duste 15 minut, vmíchejte smetanu. Podávejte s knedlíkem.


Rajská omáčka

4 porce - příprava: 3 hodiny

  • 1 kg zadního hovězího masa
  • 50 g špeku
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 4 kuličky nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 3 bobkové listy
  • tymián podle chuti
  • sůl
  • 115 g rajčatového protlaku
  • 200 ml smetany 33%
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 citron
  • mletá skořice podle chuti

Maso uvařte doměkka, bude to trvat nejméně 2 hodiny. Když ho slijete, získáte vývar. Najemno nakrájený špek orestujte a přidejte nasekanou cibuli, nechte zesklovatět. Vmíchejte mrkev nakrájenou na menší kousky, podlijte vývarem, přidejte koření a sůl a poduste. Když je mrkev měkká, vmíchejte protlak, smetanu a cukr a povařte. Vyjměte bobkový list a omáčku najemno rozmixujte. Dochuťte citronem. Podávejte s houskovým knedlíkem a hovězím masem.


Koprová omáčka s hovězím

4 porce - příprava: 2,5 hodiny

  • 1 kg hovězí plece (zadní)
  • 40 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 60 g krupicového cukru
  • sůl
  • 60 ml octa
  • 200 ml smetany 33%
  • 30 g čerstvého nasekaného kopru
  • 4 vejce

Hovězí maso vařte při nízké teplotě doměkka, alespoň 2 hodiny. Podle potřeby dolijte vodu, zůstane vám hovězí vývar. Máslo rozpusťte v hrnci a přidejte mouku, orestujte na světlou jíšku, poté zalijte vývarem a nechte asi 20 minut vařit na mírném plameni. Přidejte cukr, sůl a ocet. Zalijte smetanou a vařte asi 5 minut, na poslední chvíli před odstavením z plotny přidejte nasekaný čerstvý kopr. Promíchejte. Podávejte s houskovým knedlíkem, plátky hovězího masa a vejcem uvařeným natvrdo.

Náš TIP: Uvaříte-li maso ve tlakovém hrnci, zkrátíte tím dobu přípravy. Může být hotové už za 30 minut.


Svíčková omáčka

4 porce - příprava: 2,5 hodiny + odležení

  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/2 celeru
  • 1 cibule
  • 2 hřebíčky
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • špetka šalvěje
  • tymián podle chuti
  • 40 ml octa
  • 1 kg hovězí svíčkové
  • 100 g špeku
  • 50 g másla
  • 200 ml smetany 33%
  • 1/2 citronu
  • 40 g krupicového cukru
  • sůl a pepř

Připravte si lák. Očistěte a nakrájejte zeleninu. Vložte ji do hrnce, přisypte koření, přilijte ocet a vařte asi 20 minut. Maso prošpikujte a zalijte vychladlým lákem a nechte přes noc odležet. Pak maso vyjměte, lák přeceďte a zeleninu zpěňte na polovině másla. Přidejte ji k masu do pekáčku a pečte při 180 °C asi dvě hodiny, podlévejte lákem. Maso dejte stranou, vyjměte koření a vmíchejte smetanu. Na pánvi rozehřejte zbylé máslo, zasypte cukrem a připravte karamel. Vmíchejte ho do omáčky, povařte, rozmixujte a dochuťte. Podávejte s knedlíky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Recepty na knedlíky a krokety najdete ZDE.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud