Soutěž: Oslavte letos Velikonoce netradičně s roztomilými sladkými cupcakes. Dnes přinášíme recepty na ty nejlepší ozdoby.
Lahodný krém
- 3 bílky
- 230 g Hery
- špetka soli
- gelové potravinářské barvivo
- 165 g krupicového cukru
- ½ vanilkového lusku
Vejce a Heru nechte ohřát na pokojovou teplotu. Bílky se špetkou soli, gelovým barvivem a cukrem dejte do mísy a vložte ji do vodní lázně. Za stálého míchání pomalu zahřívejte, až se cukr rozpustí. Pozor, bílky nesmí projít varem! Zda je cukr rozpuštěný, poznáte mezi dvěma prsty, kdy už nejsou cítit krystalky. Hmotu vyšlehejte na tuhý sníh a postupně do něj zašlehejte změklou Heru. Na závěr ještě do krému vešlehejte semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku.
Čokoládová ganache
- 150 ml smetany 30%
- 20 g glukózy
- 200 g čokolády s min. 53% podílem kakaa
Do hrnce dejte smetanu a glukózu a přiveďte téměř k varu. Nalámanou čokoládu v misce zalijte horkou smetanou a nechte rozpustit. Šlehejte metlou, až je ganache lesklá a hladká. Nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu.
Sirup na potírání cupcakes
60 ml vody s cukrem svařte v kastrolku. Dochutit můžete vanilkovým extraktem (při vaření přidejte půl lžičky), kávou (1 lžička instantní kávy) nebo citrónem (60 ml citrónové šťávy).
Vajíčka z fondánu
Můžete si je vytvořit sami doma z fondánové hmoty nebo marcipánu (koupíte v obchodech). Pro získání pastelových barev použijte potravinářské barvivo. Do hmoty je rovnoměrně zapracujte hnětením.
Za týden se můžete těšit na recept na samotné vanilkové "cupcakes těsto"!
Soutěžte a pečte s námi veselé jarní cupcakes: "Potěšit své blízké je tak snadné!"
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.