Nejslavnější dezerty z celého světa

11. 3. 2016
Každý kout zeměkoule má svou sladkou vlajkovou loď, za kterou stojí za to se vypravit. Co si pro změnu některý z populárních moučníků připravit doma?

Řecko: Baklava

12 porcí - příprava: 70 minut

  • 350 g filo těsta
  • 150 g vlašských ořechů + na ozdobu
  • 150 g mandlí
  • 2 bílky
  • 2–3 lžíce medu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1–2 lžíce růžové vody
  • 75 g másla
  • 125 g krupicového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy

Jednotlivé pláty těsta opatrně oddělte a zakryjte vlhkou utěrkou. Ořechy a mandle umelte, část ořechů si nechte na ozdobu. Troubu předehřejte na 200 °C. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, přidejte med, mleté ořechy a mandle, skořici a růžovou vodu. Formu nebo menší plech vymažte máslem a střídejte vždy plát těsta potřený máslem a náplň. Zakončete několika pláty těsta promazanými máslem. Pečte asi 30 minut. Mezitím povařte cukr ve 125 ml vody asi jednu minutu, odstavte, nechte trochu vychladnout a vmíchejte citronovou šťávu. Hotovou baklavu vyjměte z trouby a ještě horkou potřete sirupem. Poklaďte ořechy a podávejte po vychladnutí nakrájenou na pravidelné tvary.


Německo: Jablečný koláč

na formu o Ø 26 cm - příprava: 60 minut + odležení

TĚSTO:

  • 200 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • máslo a hrubá mouka na formu

NÁPLŇ:

  • 5 větších jablek
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 1/2 lžíce citronové kůry
  • 3 vejce
  • 200 g zakysané smetany
  • moučkový cukr na ozdobu

Mouku prosejte na vál. Přidejte sůl, vejce a moučkový cukr. Máslo nakrájejte na kostičky a pomocí nože vše smíchejte. Potom rukama vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a dejte na 30 minut odležet do chladničky. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na měsíčky. Pokapejte je citronovou šťávou, předejdete tím jejich zhnědnutí. Troubu předehřejte na 200 °C. Formu vymažte a vysypte. Těsto rozválejte a vyložte jím dno a okraje formy. Propíchejte vidličkou, poklaďte jablky a dejte předpéct na 35 minut. V míse smíchejte cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, vejce a zakysanou smetanu. Nalijte na předpečený koláč a ještě 20 minut pečte. Podávejte vychladlý a poprášený moučkovým cukrem.


Francie: Čokoládové suflé

4 porce - příprava: 40 minut

  • máslo a cukr na vymazání a vysypání formiček
  • 60 g hořké čokolády
  • 50 g másla
  • 3 vejce
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • moučkový cukr na ozdobu

Troubu předehřejte na 200 °C. Formičky na sufl é nebo zapékací misky vymažte máslem a vysypte krupicovým cukrem. Čokoládu rozlámejte a míchejte v horké vodní lázni, dokud se nerozpustí. Nechte lehce vychladnout a vmíchejte změklé máslo o přibližně stejné teplotě. Žloutky s polovinou cukru vyšlehejte v horké vodní lázni dokrémova, odstavte, nechte zchladnout a vmíchejte do čokoládové hmoty. Bílky se zbylým cukrem vyšlehejte do tuhého sněhu a spolu s hladkou moukou opatrně zapracujte do těsta. Potom směs rozdělte do vymazaných a vysypaných formiček a dejte péct do předehřáté trouby asi na 15 minut. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

NÁŠ TIP: Do těsta na sufl é můžete přidat špetku koření, třeba mleté skořice, hřebíčku nebo badyánu. Místo hořké čokolády můžete použít také kvalitní mléčnou.


USA: Brownies s pekany

forma o rozměrech 20x20 cm - příprava: 60 minut

  • máslo a hrubá mouka na vymazání
  • 300 g hořké čokolády
  • 150 g másla
  • 4 vejce
  • 300 g přírodního cukru
  • špetka soli
  • 130 g hladké mouky
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 lžička mleté skořice
  • 40 g pekanových ořechů

Troubu zapněte na 190 °C. Formu vymažte máslem a vysypte moukou. Čokoládu nalámejte a nechte rozpustit v horké vodní lázni. Vmíchejte nakrájené máslo. Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny a vmíchejte zchladlou čokoládovou hmotu. Nakonec přidejte sůl, mouku, zakysanou smetanu a skořici a promíchejte. Ořechy nasekejte a přidejte do těsta. To nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte asi 30 minut. Podávejte zchladlé, nakrájené na řezy.


Itálie: Tiramisu do skleničky

4 porce - příprava: 20 minut

  • 150 g cukrářských piškotů
  • 3 žloutky
  • 60 g moučkového cukru
  • 250 g mascarpone
  • 4–5 lžic strouhané čokolády + na ozdobu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 40 ml kávového likéru

Piškoty nalámejte. Žloutky s cukrem utřete do pěny. Vmíchejte mascarpone a strouhanou čokoládu. Smetanu vyšlehejte dotuha. A také vmíchejte. Do skleniček dejte trochu piškotů, pokapejte je likérem, naneste krém a několikrát zopakujte. Zakončete krémem. Posypte strouhanou čokoládou a nechte vychladit v chladničce.

NÁŠ TIP: Piškoty můžete také pokapat kávou, tiramisu tak získá jemnější konzistenci.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Další oblíbenci

  • CRÈME BRÛLÉE – legendární francouzský vanilkový dezert s karamelovou krustou
  • SACHRŮV DORT – tradiční perla vídeňských cukrářů, za kterou se vyplatí vydat do rakouské metropole
  • CHEESECAKE – americká klasika se sýrem philadelphia má mnoho podob, připravuje se dokonce i raw
  • CHARLOTTE – nepečený francouzský dezert z piškotů a lahodného krému, ozdobený jahodami

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Dokážete dnes navázat kontakt s lidmi, kteří jsou vašimi vzory. I vy jim padnete do oka, takže prožijete příjemné chvíle. Není divu, že zapomenete na čas a něco důležitého zmeškáte. Pro…

Nejčtenější články