Nejstarší Skotka oslavila 109 let. Vyhýbejte se mužům, radí jako recept na dlouhověkost

Nejstarší Skotka oslavila 109 let. Vyhýbejte se mužům, radí jako recept na dlouhověkost

Jessie Gallan je nestraší Skotkou. V pátek 2. ledna oslavila 109. narozeniny a s úsměvem sobě vlastním svěřila novinářům, díky čemu se – dle jejího názoru – dožila ve zdraví a výborné kondici tohoto věku. Prý se vyhýbala celý život mužům a denně snědla misku ovesných vloček.

„Mým receptem na dlouhý život je, abyste zůstali co nejdál od mužů. Nadělají mnohem více problémů, než za co stojí,“ říká s úsměvem Jessie, které slouží ve 109 letech zrak i sluch.

Důchodkyně z Aberdeenu se narodila v roce 1906 v kamenném domě farmáře, kde měli jen dvě postele. V dětství tak spávala na jedné posteli s pěti sestrami a bratrem. Ve třinácti letech odešla z domu, aby sloužila jako dojička.

„Každý den jsem si dopřála hodně cvičení a pohybu, snědla jsem pořádnou misku teplé kaše z ovesných vloček a nikdy jsem se nevdala,“ tvrdí Gallanová.

„Jessie se pořád účastní našich aktivit a moc ráda cvičí. Chodí na všechny koncerty a každou neděli si užívá mši v kostele. A samozřejmě žije velmi zdravě,“ uvedla pro skotský list Daily Record ošetřovatelka z Aberdeenu Rebecca Streeterová.

Doporučujeme

Články odjinud