Nejstarší žena světa radí na dlouhověkost: Jezte suši a hodně spěte

Nejstarší žena světa radí na dlouhověkost: Jezte suši a hodně spěte

Misao Okawa se ve středu 5. března dožije 116 let. Nejstarší osoba planety má na dlouhověkost vlastní recept. Člověk podle ní musí zdravě jíst a hodně spát a umět relaxovat. Ona si dopřávala celý život zdravé suši a spala v noci alespoň osm hodin. Do vysokého věku byla také fyzicky aktivní, dřepy dokázala dělat ještě ve 102 letech.

Když se v roce 1898 narodila, Česko bylo součástí Rakousko-uherské monarchie, jíž vládl císař František Josef I., zatímco Velká Británie byla světovou mocností, jíž kralovala Viktorie, toho času také indická císařovna.

V rozhovoru pro britský deník The Telegraph pak Misao prozradila recept na dlouhověkost. „Jezte a spěte a budete žít dlouho. Musíte se naučit, jak relaxovat,“ míní žena, jež přišla o manžela už v roce 1931.

Nejstarší osobou planety se stala loni v červnu, když zesnul 116 let starý Japonec Džiroemon Kimura.

„Paní Okawa jí tři velká jídla denně a vždy si zajistí alespoň osm hodin spánku každou noc,“ tvrdí Tomohito Okada, šéf pečovatelského domu pro seniory Kurenai.

Za nejšťastnější den svého života považuje paní Okawa narození tří potomků a svatební den. Ačkoli žije bez manžela už třiaosmdesát let, dodnes žijí její dva potomci, čtyřiadevadesátiletý syn a dvaadevadesátiletá dcera. Potomci jí dali čtyři vnoučata a ti zase šest pravnoučat.

Doporučujeme

Články odjinud