Největší ptáky světa vyhubili lidé!

Největší ptáky světa vyhubili lidé!

Obří nelétaví ptáci vymizeli z Madagaskaru asi před tisícovkou let. Řada středověkých mořeplavců o nich psala a jejich velikost i životní styl si přitom přikrášlovala.

Jisté však je, že zatím největším ptákem všech dob, který navíc žil dlouho s člověkem, byl sloní pták Aepyornis maximus. Vyhuben byl před zhruba tisícovkou let. Ovšem podle Davida Attneborougha nikoli proto, že by ho původní obyvatelé Madagaskaru lovili, ale protože milovali jeho vejce.

Sloní ptáci, měřící tři metry na výšku a vážící až půl tuny, vyhynuli zhruba před tisícovkou let, v době, kdy silně vzrostla populace obyvatel na Madagaskaru. A lidé býložravého ptáka nejenže vytlačili do malých oblastí, ale navíc rádi kradli jeho vejce a konzumovali je. Není divu.

Měla asi 35 centimetrů na délku a objem kolem deseti litrů. Jedno takové vejce tak zastoupilo minimálně 160 vajec slepičích a představovalo výživnou a velmi ceněnou krmi pro spoustu lidí.

David Attenborough obří ptáky ostrova na východ od jižního cípu Afriky dlouho sledoval. Teď získal nové důkazy pro svou hypotézu.

„Pochybuju silně o tom, že ho lidé lovili tak, až ho vyhubili. Všichni víme, že i pštrosové dokážou kopnout tak, že člověku rozpárají břicho, a ještě mnohem větší a těžší sloní pták musel být skutečně obávaným oponentem. Já si myslím, že to bylo kvůli vejcím. Možná lidé nedokázali zabít dospělého ptáka, ale dokázali sbírat jeho vejce, která byla velmi výživným zdrojem potravy,“ tvrdí Attenborough.

Obří vejce měla skořápku silnou a tvrdou asi jako porcelánový šálek na čaj. Dodnes jsou skořápky na Madagaskaru objevovány a domorodci je často slepují do původní podoby a celá vejce prodávají na tržištích.


ČTĚTE TAKÉ:
Módní dům Givenchy rozjel novou kampaň s albíny!



STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud