Největšími sobci jsou mladí muži

Největšími sobci jsou mladí muži

Urvi si pro sebe co nejvíce. Je to sice nepříliš vznešená zásada, nicméně pro většinu lidské populace velice lákavá. Někdo se obdobné snažení pokouší maskovat, jiný se jím ani nenamáhá tajit. Prim hrají podle výzkumu německých vědců muži do pětadvaceti let.

Závěry expertů z univerzit v Mannheimu, Jeny a Innsbrucku vzešly z experimentu, jehož se zúčastnilo 5000 čtenářů jednoho týdeníku.

Respondenti dostali za úkol rozdělit při tzv. ultimativní hře mezi tři osoby částku 600 euro. První musela přijít s návrhem, jak by měla celá transakce proběhnout. Druhá pak mohla doporučení akceptovat nebo zavrhnout. Pouze v případě, že souhlasila, došlo na dělení částky. Jinak všichni vyšli naprázdno. Třetí byla víceméně do počtu, do ničeho nesměla mluvit a její názory neměly při průběhu operace žádnou váhu.

Když roli takřečené jedničky zastávaly ženy, ponechávaly si samy pro sebe v průměru 240 euro, zatímco muži na stejné pozici si přidělili o třicet euro více. Nejskromnějšími účastníky jsou podle studie důchodci. Spokojili se s 225 euro, druhému v pořadí přenechali 217 euro a třetímu 158. Zato mladí mužové na sobě nijak nešetřili. Z koláče si ukrojili 285 euro, druhému účastníkovi uštědřili 195 a na třetího zbylo 120 euro.

"Pokus probíhal pouze mezi dospělými," vysvětluje Carsten Schmidt. "Pokud by se na něm podílely malé děti, v míře sobeckosti by zvítězily na plné čáře právě ony."

Ilustrační foto

Doporučujeme

Články odjinud