Nejvyšší čas založit nový trávník

Nejvyšší čas založit nový trávník

Nelíbí se vám jak po zimě vypadá váš trávník a chcete ho obnovit? Nebo plánujete založit úplně nový? Pak máte nejvyšší čas. Jaro konečně nastoupilo v plné síle, a tak by vám čerstvá tráva mohla růst doslova před očima. Stačí jen vědět jak na to.



Trávník jako z katalogu si můžete na své zahradě vysít i vy.


Je jedno jestli zakládáte trávník na nové ornici nebo chcete stávající špatný porost vyměnit za nový, ani v jednom případě se nevyplatí podcenit přípravu půdy a kvalitu osevu. Ze všeho nejdříve je ovšem potřeba rozhodnout jaký druh trávníku vlastně chcete. Nejčastější dělba je na tři základní druhy. Dokonale udržované okrasné trávníky vídáme například v zámeckých parcích a jsou víc pro ozdobu než pro užívání. Častější a také nejžádanější je typický trávník pro rekreační účely, který najdeme na hřištích, u rodinných domků nebo školek. A nakonec jsou tu účelové květnaté louky, které necháváme růst volně, aby na nich vynikly nejrůznější barvy polních květů. Podle toho, pro který druh se rozhodnete, vyberete si i odpovídající osev.

Kdy začít?
Jarní výsev trávníku je nejlepší začít v teplých dnech od začátku dubna. Vodítkem je teplota, protože pro vyklíčení potřebují travní semena nejméně 8°C, aby již půda byla prohřátá. Ideální tloušťka vegetační vrstvy je 10 až 15 cm. Před výsevem je nejprve potřeba odstranit všechny kameny a plevel. Pokud je to třeba, můžete si na pomoc vzít i herbicidy. Když navážíte novou ornici, raději pár dní počkejte, aby případný plevel stihl vyklíčit a později vás nepříjemně nepřekvapil.
Už při vysazování je dobré myslet na budoucí sekání. Na rovném povrchu to jde samozřejmě lépe, tak je dobré terén vyrovnat a následně zrýt. Pro dobrý růst je vhodné přidat odpovídající hnojivo nebo rašelinu.

Jak sít
Se sypacím vozíkem nejen na jaře pohodlně zasejete trávník, ale během roku se vám bude hodit i na dávkování hnojiv a v zimě na posyp zamrzlých cest.

Samozřejmě, že můžeme travní semeno rozsévat po vzoru obrazů Mikuláše Alše pěkně rukou do široka. Ale aby se tímto způsobem lehká semena rozprostírala rovnoměrně, je dobré celou dávku rozdělit na dvě části a smíchat například s pískem nebo rohovou moučkou. Pak vysadit nejprve jednu polovinu a po ní na stejné místo i druhou, aby vás po čase nezaskočila holá místa. Při plánování osevu na běžný trávník nejčastěji počítáme s 10 až 15 g osiva na 1 m2. Efektivnější než ruční sázení je použití sypacího vozíku, který se během roku stejně dobře hodí i na dávkování hnojiv nebo posyp namrzlých cest v zimě. Rozhozená semena zapravíte 1 až 2 cm do země například hráběmi nebo válcem s hroty. Nakonec přijde na řadu travní válec, kterým je třeba půdu pořádně „udusat“.

Závlaha je důležitá
Aby vám trávník pěkně rostl, je mu po zasetí potřeba věnovat dostatečnou péče. Semena začnou klíčit během deseti dní. Důležitá je pro ně především dostatečná a rovnoměrná závlaha. Jinak hrozí, že by sice naklíčila, ale uschla.
V tuto dobu si také trávník zaslouží jakýsi klidový režim, kdy bychom se po něm měli pohybovat co možná nejméně.


Trávník jako z katalogu vám pomůže nejlépe udržovat rotační sekačka s nastavitelnou výškou sečení. Pokud si pořídíte benzínový model s pojezdem , kdy sekačka přizpůsobuje svou jízdu rychlosti vaší chůze, nezastaví vás ani členitý terén.


Jak a kdy sekat
První sekání provádíme tehdy, když nově založený trávník doroste do výšky asi 5 cm. Abychom podpořili odnožování a zamezili přischnutí trávníku, zkracujeme jej maximálně o polovinu. Vhodná je na to především rotační sekačka, na které si můžeme podle potřeby nastavit výšku sečení. „Moderní benzínové sekačky jsou již vybaveny systémem pojezdu ADS, kdy stroj sám vyhodnocuje rychlost chůze obsluhy a přizpůsobuje se. Práce je tak pohodlná i v členitém terénu. Navíc si u nich můžete vybrat z několika způsobů zpracování trávy. Jednoduchým přepnutím si zvolíte mezi sběrem do koše nebo mulčováním,“ radí Aleš Hrouda z Mountfieldu.
Po prvním sečení se vyplatí nově založený trávník ještě dosít, aby byl hustší. Pro reprezentativní vzhled je ho v budoucnu vhodné sekat jednou týdně.


Zdroj a foto: Mountfield

Doporučujeme

Články odjinud