11
Fotogalerie

Nejznámější mosty světa

Svět je protkán slavnými mosty, které se proslavily svoji délkou, výškou, historií, konstrukcí či umístěním. Kdo by neznal Karlův most, Golden Gate Bridge nebo starobylý Pont du Gard?

1) Karlův most

Umístění: Praha, Česká republika Postaven: dokončen roku 1402, klene se přes řeku Vltavu Zajímavosti: Druhý nejstarší dochovaný most v ČR (po Písku) nechal v roce 1357 postavit český král Karel IV. Vystavěn byl na stejném místě, na kterém se nacházel povodní stržený Juditin most. Na stavbu osobně dohlížel Petr Parléř – jeden z nejvýznamnějších evropských architektů 14. století. Dokončen byl roku 1402 a na délku měří cca 515 metrů.

2) San Diego–Coronado Bridge

Umístění: San Diego, Kalifornie, USA Postaven: postaven v roce 1969, klene se přes mořský záliv a spojuje města San Diego a Coronado Zajímavosti: Ocelový most je součástí silnice Route 75 a je určen výhradně pro automobilovou dopravu. Nejkrásnější pohled na most je zejména v noci, když je osvětlený. Nechybí proto ani na jedné pohlednici ze San Diega. Most je dlouhý cca 3.400 metrů.

3) Golden Gate Bridge

Umístění: San Francisco, Kalifornie, USA Postaven: dokončen v roce 1937, klene se přes mořský záliv a spojuje San Francisco a Marin Zajímavosti: O stavbě mostu bylo rozhodnuto již v roce 1930. Výstavba byla zahájena o tři roky později a v květnu 1937 byl slavnostně uveden do provozu. Most zavěšený na dvou mohutných ocelových pylonech se klene přes sanfranciskou úžinu v délce 2737 metrů a spojuje tak San Francisko na jihu s okresem Marin na severu. V době svého dokončení šlo o nejdelší visutý most na světě.

4) Pont du Gard

Umístění: mezi městy Nimes a Avignon, Francie Postaven: již za antického Říma asi v roce 19 př. n. l., klene se přes řeku Gard Zajímavosti: Tento prastarý most byl součástí římského akvaduktu, který přiváděl vodu do antického města Nemausus na místě dnešního Nimes. Akvadukt byl vystavěn pravděpodobně v roce 19 př. n. l. císařem Augustem. Most je dlouhý 275 metrů, má dvě poschodí a pro svoji unikátnost byl v roce 1985 zařazen na Seznam světového dědictví UNESCO.

5) Tower Bridge

Umístění: Londýn, Velká Británie Postaven: dokončen v roce 1894, klene se přes řeku Temži Zajímavosti: Tento zvedací most patří bezesporu k nejznámějším ikonám anglické metropole. Více než 240 metrů dlouhý most stavělo 400 dělníků po dobu 8 let. V roce 1894 jej král Edward VII. při slavnostní ceremonii uvedl do provozu. Zvedací lávky, které umožňují bezpečné proplouvání lodí pod mostem, se zdvihají přibližně 500krát do roka.

6) Most přes vodopád Multnomah Falls

Umístění: Portland, Oregon, USA Postaven: v roce 1914, spojuje dva skalní srázy nad vodopádem Multnomah Zajímavosti: Malý most, nebo chcete-li kamenná lávka, spojuje dva strmé skalní srázy, mezi kterými syčí divoký proud vodopádu Multnomah, jenž je druhým největším vodopádem v celých Spojených státech. Most je dlouhý pouhých 14 metrů a je součástí oblíbené turistické stezky. Nádherná vyhlídka na vodopád přitahuje turisty a zejména fotografy přírodních krás.

7) Harbour Bridge

Umístění: Sydney, New South Wales, Austrálie Postaven: dokončen v roce 1932, klene se nad přístavem Port Jackson Zajímavosti: Stavba mostu započala již v roce 1924 a trvala 8 let. Obrovská konstrukce z oceli měří na délku více než 1.100 metrů a podepírají ji čtyři mohutné žulové pilíře. Po středu mostu jezdí automobily, levý okraj je vyhrazen chodcům, pravý okraj cyklistům a pod tím vším jezdí vlak.

8) Most přes řeku Kwai

Umístění: provincie Kanchanaburi, Thajsko Postaven: dokončen v roce 1943, klene se přes řeku Kwai Zajímavosti: Název tohoto mostu je znám především ze sedmi Oskary ověnčeného filmu Most přes řeku Kwai z roku 1957, a také ze stejnojmenného románu Pierra Boulla vydaného v roce 1952. Most byl za 2. světové války součástí důležité železniční tratě, která spojovala thajský Bangkok a barmský Rangoon. Při stavbě tratě i mostu zemřelo okolo 100.000 válečných zajatců především z Asie, ale i z Ameriky a Evropy.

9) Most Si-o-Seh Pol

Umístění: Isfahan, Írán Postaven: v roce 1602, klene se přes řeku Zayande Zajímavosti: Most byl vystavěn šáhem Abbasem Velikým na počátku 17. století. Původně sloužil jako akvadukt, který přiváděl vodu do zahrad paláce na severní straně řeky. Most tvoří 33 oblouků a měří necelých 300 metrů.

10) Jiaozhou Bay Bridge

Umístění: Čching-tao, Šan-tung, Čína Postaven: dostaven v roce 2011, klene se přes mořský záliv Jiaozhou a spojuje městské čtvrti města Čching-tao Zajímavosti: Tento monstrózní projekt je zapsán do Guinessovy knihy rekordů jako Nejdelší most přes vodní plochu. Most je dlouhý 26.700 metrů, je určen výhradně pro motorová vozidla a jeho cena se vyšplhala na 8,8 miliard amerických dolarů.

Foto: Profimedia.cz

ČTĚTE TAKÉ:
Orbion: Portál pro cestovatele

Doporučujeme

Články odjinud