Některé ženy zažívají při porodu orgasmus | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Některé ženy zažívají při porodu orgasmus

Mozek při porodu prochází celou řadou velkých změn a je střídavě zalíván mnoha hormony. Zapínají a vypínají se v něm určitá centra, přičemž centrální řídící systém se snaží oslabit to zpracovávající bolest. Jednou z takových metod je třeba orgasmus. Při porodu dochází k sekreci velkého množství oxytocinu, který se rovněž uvolňuje při vyvrcholení. Ačkoli má orgasmus oslabit centrum bolesti a při porodu pomoci, ženy – které ho v tu chvíli dosáhnou – si ho užívají jen stěží.

Mnohé ho přes bolestivou agonii porodu ani nevnímají. Vědci z New Jersey však mají důkazy, že 0,3 procenta žen při porodu skutečně orgasmu dosahují.

„Při porodu dochází ke stimulaci porodního kanálu, stimulaci děložního krčku, vagíny a klitorisu a kontrakcím dělohy,“ popisuje profesor Barry Komisaruk z Rutgers University, jak může fyziologicky dojít k orgasmu.

Mozek je při porodu zaplavován endorfiny a oxytocinem, aby příchod dítěte na svět proběhl hladce a matka vnímala méně bolestí. Tento chemismus přitom nahrává dosažení orgasmu, jenž může při porodu přijít několikrát a trvat až patnáct vteřin.

Britská porodní specialistka Caroline Flintová pak ve své knize Do Birth přímo nabádá matky, aby je od počátku porodu partner sexuálně stimuloval a pomáhal jim tak s otupením bolesti. Z jejích zkušeností vyplývá, že porod provázený sexuální stimulací a orgasmy je mnohem hladší a pro ženu méně vyčerpávající.

Doporučujeme

Články odjinud