Německý transsexuál, který porodil dítě jako muž, si musí říkat „matka“

Německý transsexuál, který porodil dítě jako muž, si musí říkat „matka“

Jednatřicetiletý transsexuál z Berlína se narodil jako žena. Prodělal hormonální léčbu a komise rozhodla, že se může stát mužem. Matrika mu tak přepsala pohlaví a v centrálním registru obyvatel byl od té chvíle už jen jako muž. Jenže než se pustil do operativní přeměny genitálií, rozhodl se ještě porodit vlastního potomka. Na světě není případem ojedinělým, v Německu zatím ano. Tamní soudy mu však teď nařídily, že se navzdory tomu, že má v rodném listu v kolonce pohlaví „muž“, musí uvádět jako „matka“ dítěte.

Potomka porodil dotyčný v březnu loňského roku. V rodném listu dítěte chtěl být uveden jako otec, jenže soud v Schönebergu rozhodl, že musí být uveden v kolonce matka.

„Absolutně každé dítě má matku, a to je osoba, která ho přivedla na svět. Vaše jméno bude tedy uvedeno v této příslušné kolonce,“ uvedl podle německého listu Der Bild příslušný soudce ve vysvětlení ke svému rozhodnutí.

Dotyčný muž přitom požadoval, aby se stal v rodném listě otcem potomka, právě proto, že je mužem. Nejen proto, že se jím být cítí, ale také proto, že je jím úředně. Od loňského dubna tak v Německu hoří debata, jak v takovém případě postupovat. Dotyčný je skutečně legálně mužem a všechny úřední záznamy včetně rodného listu a matričního zápisu to potvrzují. Jenže on dítěti dal „mateřské“ vajíčko, zatímco „otcovské“ sperma získal od dárce. Dítě nosil ve své děloze a porodil ještě předtím, než si nechal ženské pohlavní orgány operativně změnit na mužské.

V Česku podobný případ nehrozí. Transsexuální jedinci mají právo na úřední změnu pohlaví, přepis v matrice a vydání nového rodného listu až poté, co podstoupí kastraci a operativní změnu pohlavních orgánů. Porodit tedy dítě může jedině žena.

Doporučujeme

Články odjinud