Němečtí farmáři dostávají peníze, pokud nechají křečkům svou úrodu sežrat

Němečtí farmáři dostávají peníze, pokud nechají křečkům svou úrodu sežrat

Němečtí farmáři získali jedinečnou možnost, jak si vydělat peníze, i když přijdou o úrodu. Pokud ji totiž nechají na poli napospas divokým křečkům, pak jim vláda ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko vyplatí nemalé peníze.

Populace divokých křečků – kdysi obávaných škůdců – totiž v celé Evropě klesá a dnes jsou tito hlodavci ohroženým druhem.

Zatímco v souladu s tradičními formami zemědělství se křečkům žilo dobře, moderní agrikultura jejich počty výrazně snížila. Zvířata potřebují dostatek času na shromáždění zásob na zimu. Tzv. křečkování ale znemožňuje blesková a totální sklizeň, která po dozrání plodin v dnešní době následuje. V minulosti lidé rukama sklízeli pole mnohem pomaleji a křečci měli vždy dost potravy k uložení na zimu.

„Dnes vymírají velmi zdlouhavou a týravou smrtí vyhladověním. Na zimu nedokážou nastřádat dostatek potravy,“ tvrdí mluvčí projektu Margit Meergansová.

Problém není jen v bleskové sklizni, ale moderní stroje dnes sklidí z pole úplně všechno a poradí si i s polehaným obilím.

„Aktivní podpora jejich přežití je dnes už naprosto nezbytná, protože moderní metody sklizně nenechají na poli nic,“ dodala Meergansová.

ČTĚTE TAKÉ:
Dejdar rychle stárne, už teď vypadá na 75 let!

Doporučujeme

Články odjinud