Není meloun jako meloun

Není meloun jako meloun

Dejte ruku na srdce a přiznejte kolik druhů melounů znáte? Červený a žlutý nebo vodní a cukrový? Obojí je správně, ale melounů je přece jen o trochu víc. Poradíme vám čím se od sebe jednotlivé druhy liší a jak je správně upravit a podávat.

V dnešní době jsou melouny na trhu téměř po celý rok. Samozřejmě, ž v letním období jsou ceny melounů příznivější než v zimě, tak proč si nedopřát osvěžující dezert či koktejl na zahnání žízně, které nezatěžují trávení a tělu velmi prospějí.

Dužnina obsahuje až pětadevadesát procent vody, asi tři až dvanáct procent cukru a je bohatá na sodík. Melouny obsahují, beta-karoteny a vitamin A. Právě vitamin A stimuluje lidské geny a tím také podporuje inteligenci. Karoten navíc váže volné radikály v těle, podporuje obnovu tělesných buněk a jejich regeneraci. Mimo jiné chrání sliznice a imunitní systém.

Po melounech bychom měli sáhnout v případě dietních kúr. Pro svůj močopudný účinek jsou zvláště přínosné při ledvinových poruchách. A konzumace melounů je doporučována i nastávajícím maminkám, neboť v dužině jsou látky, které prospívají jak mamince, tak i děťátku. Nejznámější je vodní meloun

Plody jsou kulovité, u některých odrůd protáhlé, často zploštělé na obou koncích, s hrubou, hladkou nebo síťovanou kůrou tmavě modrozelené nebo žlutozelené barvy, nepravidelně podélně proužkované. Dužina je křehká, má svěží, nepříliš sladkou chuť s typickou vůní. A jasně červenou barvu, kterou se výrazně liší od melounů cukrových.

Vzhledem k vysokému obsahu vody je podíl cukru, minerálních látek a vitamínů velmi malý. Vodní melouny báječně zahání žízeň a k tomu jsou nízkokalorické, neboť sto gramů dužiny obsahuje jen devatenáct kalorií. Hodí se jako dezert, případně ochucené trochou rumu, vodky nebo se často přidávají do ovocné směsi do letní bowle. Vodní meloun se podává vždy dobře vychlazený, zbavený černých semen a nakrájený na plátky či na kostky.

Melouny sladké jako med

Druhy cukrových melounů se od sebe liší velikostí, tvarem, povrchem slupky, barvou (od bílé přes různé odstíny zelené až po oranžovou) a chutí dužiny. Obsah vody, minerálů a vitamínů je srovnatelný s vodním melounem, co je ale pro cukrové melouny typické je poměrně vysoké množství cukru, které je téměř třikrát vyšší. Sto gramů dužiny obsahuje totiž až třiapadesát kalorií. Cukrové melouny jsou chuťově výraznější s měkčí a pevnější dužinou a s typickou ananasovou vůní.

Meloun Charentais patří ke nejjemnějším ze všech melounů. Mírně zploštělý kulovitý plod, je pokrytý hladkou světlezelenou kůrou s tmavšími podélnými pruhy. Dužina tmavě meruňkové barvy je aromatická a často připomíná chuť ananasu či papáju. Samostatná nebo v kombinaci s jiným ovocem slouží jako lahodný dezert. Okořeněná čerstvým mletým pepřem se výjimečně hodí k šunce. Je možné z ní připravit i lahodné pyré a použít pro přípravu zmrzliny.

Jeden druh cukrového melounu u nás určitě dostaneme a tím je druh Galia, který si nemůžeme splést. Typickým rozpoznávacím znakem je jeho rozpraskaná nažloutlá slupka se zeleným nádechem a lehce zelenými žebry připomínající kůru stromu. Pevná dužina je nazelenalá až bílá, téměř se rozplývá na jazyku a chutí připomíná nektarinky. Meloun Galia nejvíc chutná mírně vychlazený. Dobře vyzrálé plody jsou velmi šťavnaté, zcela nezralé je možné nechat několik dní dozrávat při pokojové teplotě.

Nejsladší ze všech cukrových melounů je meloun medový, který má pravidelný kulovitý tvar se zářivě žlutou hladkou slupkou. Dužina má barvu něžně zelenou. Má velmi sladkou, aromatickou a velmi harmonickou chuť. Medový meloun se používá především jako předkrm, protože se dobře hodí k nevařené „lososové“ šunce, hovězí a parmské šunce a pršutu. Jeho vlastní chuť lze zvýraznit čerstvě mletým pepřem. K lahůdkám patří studená polévka z rozmixované dužiny zředěné bílým vínem.

Tendral je druh příbuzný medovému melounu. Tento druh má plody tvaru šišatého ragbyového míče s váhou jednoho až dvou kilogramů s tmavozelenou podélně zbrázděnou kožovitou slupkou. Poměrně tuhá dužina má máslovou barvu. Jde vlastně o později zrající druh melounu medového a chuťově se mu velmi podobá, ale nemá téměř žádnou vůni. V kuchyni se používá podobně jako ostatní melouny a jeho chuť lze případně zvýraznit čerstvě mletým pepřem.

Nejmenší ze všech melounů je pravděpodobně meloun Cantalupe s plody těžkými maximálně jeden kilogram. Pod výrazně síťovanou kůrou je sladká, oranžová dužina připomínající mango. Je nejlahodnější bez jakékoliv úpravy (pouze se odstraní semena), hodí se k přípravě zmrzliny a mimořádně lahodného sorbetu

Vauclusijský meloun je nově vyšlechtěná varianta melounu Cantalupe. Plod tvaru koule kryje hladká světlezelená kůra s podélnými tmavými žebry. Dužina má jasně oranžovou barvu a je velmi velmi sladká. Jeho výraznou vlastností je dlouhodobá skladovatelnost, která nemá vliv na kvalitu ani chuťové vlastnosti plodu. K nám se bohužel nedováží, ale po cestě Francií se vám může podařit jej koupit na místním trhu.

Mimořádně osvěžující a lahodný. díky své ovocné, mírně nakyslou chuti je cukrový meloun Ogen. Kulovitý, mírně protáhlý plod dosahuje váhu půl až jeden a půl kilogramu, má lesklou hladkou kůru nažloutlé barvy se žlutozelenými pruhy, nebo skvrnami. Dužina je skoro bílá, lehce nazelenalá a poměrně tuhá, proto je mimořádně vhodná pro vyřezávání kuliček. Pro svou drsnější chuť se meloun Ogen podává jako předkrm se šunkou.

Gurmetské variace

A co se týče osvěžujících melounových koktejlů, které v horku zaženou žízeň? Vždy je podáváme vychlazené s trochou citrónové šťávy pro zvýraznění chuti, ale nikdy je nepřislazujeme cukrem. Je-li dužina melounu chuťově mdlá můžeme ji kombinovat s výraznějším ovocem, například kiwi, malinami, jahodami, ostružinami, ananasem, meruňkami, ale i karambolou nebo mangem, případně s lístky máty.

Meloun se však nehodí jen jako nápoj, ale konzumuje se samostatně jako ovocný dezert nebo jako součást ovocných salátů. Melouny se žlutou dužinou jsou vynikajícím doplňkem k parmské šunce, steakům z lososa a sýrům.

Foto: Profimedia.cz

ČTĚTE TAKÉ:
Pánská letní móda 2012

ČTĚTE TAKÉ:
Lucie Černíková se vdala!

Doporučujeme

Články odjinud