Klasický guláš je s knedlíkem

Klasický guláš je s knedlíkem

Hovězí, vepřový i s dýní či bramborový: 7 receptů na pikantní guláše

Klasický guláš je samozřejmě z hovězího masa, ideálně z kližky, tedy masa, které obsahuje hodně vaziva, díky čemuž vzniká při dušení výrazná omáčka. Guláš ale můžete přizpůsobit svým představám a maso doplnit bramborami, zeleninou či fazolemi.

Vepřový guláš s paprikou

POTŘEBUJETE (pro 4 osoby):

asi 1 kg vepřové kýty
3 cibule
4 stroužky česneku
1200 ml vody nebo vývaru
1 velkou červenou papriku
1 velkou žlutou papriku
2 lžičky mleté sladké papriky (nejlépe gulášové)
1 lžičku drceného kmínu
sůl a mletý černý pepř
olej
2 lžíce másla
4 lžíce hladké mouky

POSTUP:

Maso důkladně omyjte, odblaňte a osušte. Nakrájejte ho na kostky, ochuťte solí a nechte chvilku odležet. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky, cibuli nakrájejte nadrobno. Ve velkém kastrolu na rozpáleném oleji orestujte dozlatova cibuli s plátky česneku (česnek jen krátce, jinak zhořkne). Pak přidejte maso, posypejte ho mletou paprikou, promíchejte, okořeňte mletým pepřem a kmínem, zalijte vývarem nebo vodou a nechte zakryté asi 30 minut dusit.

Mezitím nakrájejte na nudličky papriky, po 30 minutách dušení je přidejte k masu a duste dalších asi 20 minut. Nakonec guláš zahustěte jíškou připravenou z hladké mouky a másla. Pak ještě asi 10 minut provařte. Podávejte s těstovinami, houskovým knedlíkem nebo chlebem.

Segedínský guláš

POTŘEBUJETE (pro 4 osoby):

750 g vepřového masa (plec, kýta)
2 cibule
asi 500 ml masového vývaru
1 sklenici sterilovaného bílého zelí
2 bobkové listy
2 lžičky sladké mleté papriky
1 lžičku mletého kmínu
sůl a mletý pepř
sádlo nebo olej
asi 2 lžíce hladké mouky

POSTUP:

Maso omyjte, očistěte od případných blan a nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte najemno a zprudka ji orestujte ve větším hrnci na oleji nebo sádle. Pak přidejte nakrájené maso a zprudka ho opečte, aby se zatáhlo. Do základu přidejte sůl, mletý pepř, mletý kmín, sladkou mletou papriku a vše dobře promíchejte s masem. Podlijte trochou vody, aby paprika nezhořkla, přidejte bobkové listy a nakonec vlijte vývar. Duste pod pokličkou asi 50 minut, podle potřeby přilévejte studenou vodu.

Mezitím poduste v kastrolku sterilované zelí do změknutí a přidejte ho k masu. Krátce ještě společně povařte a podle potřeby dochuťte. Na závěr guláš zahustěte hladkou moukou rozkvedlanou s trochou studené vody (po zahuštění ještě asi 2 minuty za stálého míchání provařte). Nejlepší přílohou je domácí houskový knedlík.

Bramborový guláš s fazolemi

POTŘEBUJETE (pro 4 osoby):

6 až 8 brambor
1 konzervu bílých fazolí v nálevu
1 pórek
asi 600 ml zeleninového vývaru
2 lžíce rajčatového protlaku
3 lžičky mleté sladké papriky
1 lžičku sušené bazalky
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
špetku chilli
2 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky

POSTUP:

Brambory a cibuli oloupejte, brambory nakrájejte na kostičky, cibuli nadrobno. Pórek očistěte a nakrájejte na kolečka. Fazole slijte a nechte v sítku okapat. V kastrole na rozehřátém másle osmahněte nakrájenou cibuli a pórek. Zasypejte hladkou moukou a mletou paprikou, přidejte rajčatový protlak, bobkový list a nové koření, promíchejte a zalijte studeným vývarem. Do hrnce vsypejte nakrájené brambory a scezené fazole, okořeňte bazalkou a špetkou chilli a zakryté vařte do změknutí brambor. Podávejte s chlebem nebo opečenou bagetkou.

Klobáskový guláš

POTŘEBUJETE (pro 4 osoby):

4 pikantní masové klobásy
4 jarní cibulky
500 ml masového nebo zeleninového vývaru
3 rajčata
1 červenou papriku
1 žlutou papriku
2 lžičky mleté sladké papriky
1 lžičku provensálských bylinek
1 lžíci hnědého cukru
sůl a mletý pepř
olej

POSTUP:

Klobásy nakrájejte na kostky, jarní cibulku očistěte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpalte olej a cibulku na něm orestujte dosklovata. Přidejte nakrájené klobásy a společně krátce opečte. Rajčata nakrájejte na osminky, přidejte je k masu a poduste pod pokličkou asi 10 minut. Pak přidejte na nudličky nakrájené papriky, sladkou mletou papriku, provensálské bylinky a hnědý cukr, promíchejte, zalijte vývarem podle potřeby a vše společně ještě dalších 15 minut duste. Nakonec podle chuti dokořeňte a můžete podávat. Na talíři přidejte ke každé porci lžíci zakysané smetany. Nejlepší přílohou je pečivo.

Hovězí guláš s dýní a houbami

POTŘEBUJETE (pro 4 osoby):

800 g hovězí kližky
2–3 cibule
1/2 malé máslové dýně
2 stroužky česneku
200 g lesních hub (případně žampionů)
500 ml masového vývaru
2 lžičky mleté pikantní papriky
špetku muškátového oříšku
sůl a mletý pepř
2 lžíce hladké mouky
olej nebo sádlo
2 lžíce dýňových semínek

POSTUP:

Houby očistěte, pokrájejte na kousky a krátce orestujte na sádle. Odstavte a nechte vychladnout. Hovězí kližku omyjte pod studenou vodou, odstraňte blány, osušte a nakrájejte na kostky. Cibuli, česnek a dýni oloupejte, dýni pokrájejte na kostičky, cibuli nasekejte najemno a česnek prolisujte. Na rozpáleném oleji nebo sádle orestujte cibuli dozlatova, přidejte maso a zprudka ho osmahněte, aby se zatáhlo a nevytekla šťáva. Pak přidejte na kostičky nakrájenou dýni a opečte.

Osolte, opepřete, posypejte mletou paprikou, přidejte hladkou mouku, špetku muškátového oříšku a za stálého míchání nechte krátce opražit. Pak zalijte vývarem, přidejte kečup a prolisovaný česnek a zvolna duste pod pokličkou, dokud maso nezměkne. Občas promíchejte, podle potřeby dolévejte vývar. Ke konci vaření přidejte houby a nechte společně už jen krátce podusit. Jako příloha se k tomuto guláši hodí rýže nebo knedlíky.

Vídeňský guláš

POTŘEBUJETE (pro 4 osoby):

800 g hovězího masa (kližky nebo plece)
4 cibule
500 ml silného hovězího vývaru
2 lžíce rajčatového protlaku
2 stroužky česneku
3 lžičky mleté červené papriky
1 lžičku mletého kmínu
1 lžičku sušené majoránky
1 lžičku gulášového koření
1 lžičku octa
2 lžíce sádla
sůl a mletý pepř

POSTUP:

Maso omyjte, očistěte od blan a nakrájejte na kostky. Cibuli nakrájejte najemno, česnek na plátky. Přidejte maso, podle chuti sůl, mletý pepř, papriku, gulášové koření a kmín, přikryjte poklicí a bez podlévání krátce poduste. Až se vydusí šťáva, maso osmahněte, podlijte vývarem a zvolna duste zakryté doměkka. Pak maso vyjměte, přidejte zbytek vývaru a povařte. Přidejte rajčatový protlak a ocet a ještě chvilku poduste. Až těsně před dokončením okořeňte guláš majoránkou. Podávejte s knedlíkem.

Kančí guláš s liškami

POTŘEBUJETE (pro 4 osoby):

1 kg kančí kýty
350 g lesních lišek
3 větší cibule
6 šalotek
1 kořenovou petržel
1 pórek
600 ml masového vývaru
2 lžičky mleté pikantní papriky
1 lžičku drceného kmínu
1 lžičku sušené majoránky
1 lžičku sušeného tymiánu
sůl a mletý černý pepř
1 lžíci másla
olej

POSTUP:

Maso omyjte a nakrájejte na kostky. Cibuli, petržel a pórek očistěte, cibuli nakrájejte nadrobno, petržel a pórek na kolečka. Ve větším kastrole rozpalte olej a cibuli s pórkem na něm orestujte. Přidejte maso, promíchejte a pod pokličkou pár minut poduste. Pak okořeňte solí, pepřem, mletou paprikou, drceným kmínem a tymiánem, promíchejte a přidejte kořenovou petržel. Vše zalijte masovým vývarem a přikryté duste asi 2 hodiny. Podle potřeby podlévejte vodou nebo vývarem.

Mezitím očistěte lišky, osolte je a krátce osmažte na másle na pánvi. Přidejte je k masu, ještě krátce společně poduste a na závěr okořeňte majoránkou. Jako příloha se hodí bramborové nebo chlupaté knedlíky.

Doporučujeme

Články odjinud