Neobvyklé barvy domácí výroby

Neobvyklé barvy domácí výroby

Materiály na výrobu nejrůznějších barev jsou všude kolem nás, v kuchyni, prádelně nebo koupelně. Děti budou s velkou chutí a objevitelským nadšením malovat barvami vyrobenými z mýdla, mouky, kukuřičného škrobu a z mnoha dalších materiálů. Pokud chcete vyzkoušet něco nového a neobvyklého, neváhejte a pusťte se do díla.

Barva z kukuřičného škrobu

tekuté temperové barvy kukuřičný škrob kelímek na odměření lžíce a miska

V misce smíchejte 1 kelímek (240 ml) tekuté temperové barvy a 1 kelímek (125 g) kukuřičného škrobu. Vznikne hustá barva, která dobře přilne k papíru.

Vajíčková barva

barevné křídy stará keramická miska kulatý kámen nebo hmoždíř lžíce umělohmotný obal na vajíčka lžička voda 1 vajíčko miska a vidlička štětec

Rozlámejte barevnou křídu na kousky a potom ji v keramické misce rozmačkejte pomocí kulatého kamene na prášek (lze použít i hmoždíř). Vytvořte prášky různých barev a lžičkou je nasypte do jednotlivých mističek v obalu na vajíčka. Rozklepněte vajíčko a bílek oddělte. Žloutek nalijte do misky se dvěma lžičkami (10 ml) vody a rozšlehejte vidličkou do pěny. Potom přidejte pár kapek této tekutiny do každé mističky s práškem. Štětcem směs zamíchejte, aby barva byla hladká a ne příliš hustá.

Zmrzlé vodové barvy

tekuté vodové barvy malé papírové kelímky mraznička umělohmotné lžičky

Nalijte tekuté vodové barvy do papírových kelímků a dejte do mrazničky. Když jsou částečně zmrzlé, dejte do každé barvy lžičku. Ve chvíli, kdy budou barvy zcela zmrzlé, odstraňte papírové kelímky. Vložené lžičky poslouží jako držátka při malování.

Barva z mouky mouka tekuté mýdlo voda lžičky a hrnky na odměřování lžíce miska nebo zavařovací sklenice potravinářské barvivo nebo temperové barvy v prášku

V misce nebo zavařovací sklenici smíchejte 3 hrnky (375 g) mouky, 2 polévkové lžíce (30 ml) tekutého mýdla a 3/4 hrnku vody. Vznikne hustá směs, do které přidávejte potravinářskou nebo temperovou barvu, až dosáhnete požadovaného odstínu.

Voňavá barva různé vůně a koření (viz dále) barva lžíce

Přidávejte do barev různé vůně a příchutě. Možnosti: šampon, citron, mandlové nebo peprmintové aroma, parfémovaný krém na ruce, parfém, kolínská voda, šťáva z ovoce nebo džus, kakao, káva. Tyto přísady dodají barvě zajímavou strukturu i vůni. Možnosti koření: hřebíček, muškátový oříšek, skořice, bazalka, šalvěj aj.

Barva s texturou textury (viz níže) temperové barvy lžíce

Do temperových barev (nebo i jiných barev popsaných v této knize) přidávejte různé materiály. Možnosti: hrubě mletá káva, písek, sůl, piliny, odřezky z tužek, ovesné vločky, drcené uschlé listy.

Želatinová barva voda želatina miska, lžíce nebo zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem

Přidejte vodu do želatinového prášku, aby směs měla konzistenci vodové barvy. Používejte stejně jako prstovou nebo temperovou barvu na lesklý papír nebo alobal.

Barva z mléka mléko potravinářské barvy miska, lžíce nebo zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem Mléko a potravinářské barvivo smíchejte v misce nebo protřepejte v uzavřené zavařovací sklenici. Barvou můžete malovat na chléb, vánočku, koláčky atd.

Blátivá barva jíl nebo půda zbavená kamínků voda kelímek štětec

V kelímku smíchejte jíl nebo půdu s vodou a zamíchejte štětcem. S blátivou barvou můžete malovat na papír, látku nebo dřevo.

Barva ze sušeného mléka sušené mléko kukuřičný škrob hrnky a lžičky na odměřování miska a lžíce teplá voda potravinářské barvivo

V misce smíchejte 1/2 hrnku (75 g) sušeného mléka a 2 lžičky (7 g) kukuřičného škrobu. Postupně přidávejte 1/2 hrnku (120 ml) teplé vody, až je směs hladká. Nakonec přidejte potravinářské barvivo.

Šamponová barva šampon lžička voda miska a lžíce elektrický mixér potravinářské barvivo (není nutné)

V misce rozmíchejte 3 lžičky (30 g) šamponu v troše vody. Potom směs našlehejte elektrickým mixérem, až je hustá a krémová. Můžete přidat i potravinářské barvivo.

Barva z pěny na holení a lepidla

pěna na holení bílé tekuté lepidlo hrnek na odměřování miska a vařečka potravinářské barvivo

A další...


Ukázka je z knihy: Výtvarné činnosti pro malé děti Rozvíjíme šikovnost a tvořivost dětí od 1 do 3 let Kniha obsahuje zábavné náměty pro 75 tvořivých činností s více než 100 variantami. Výtvarné činnosti využívají přirozené zvídavosti a nápaditosti malých dětí a poskytují jim možnost uplatnit své stále vzrůstající dovednosti. Rozmanitou činností se zároveň rozvíjejí rozličné dovednosti každého jedince, jako je zručnost při práci s různými materiály, nápaditost, zájem o poznávání světa a jeho zákonitostí. Při společné činnosti s rodiči vzrůstá zdravé sebevědomí dětí, jejich schopnost komunikace a spolupráce a obohacují se vzájemné vztahy v rodině.

Vydalo nakladatelství www.Porál.cz

Doporučujeme

Články odjinud