Neodnášejte moje dítě! Stop škodlivé separaci matek a dětí po porodu!

23 komentářů

Simča
9. února • 21:41

Myslím,že kontakt matky a dítěte v klidu bezprostředně po porodu je přirozený, stejně jako u všech savců v přírodě, nemělo by se mu bránit.Ten pocit bezpečí a důvěry je pro miminko v daný okamžik naprosto zásadní. Já byla se svým synem až téměř 24 hodin po porodu (kvůli poporodním komplikacím), kojení se nezdařilo, syn neustále plakal i později doma, trhal sebou ze spaní a často se s pláčem budil.Mám silný dojem, že to spolu souvisí.Někdy to prostě zdravotní stav nedovolí, ale pokud budu ještě někdy rodit,tak si nepřetržitý kontakt s miminkem určitě vybojuju.

Samantha
5. února • 12:06

Mě chtěli synka odnést, ale nedovolila jsem to, bylo mi fajn, on byl Ok, tak mi ho nechali.
Když je mimčo nemocné, tak nic jiného nezbývá, ale jinak myslím, že má být u mámy, já za ním chodila jak sup i na očkování, nespustila jsem ho z očí, mě to tak přijde správné.

emma
14. října • 15:20

Myslím, že tady pletete dva termíny dohromady. Něco jiného je oddělení dítě od matky IHNED po porodu - to znamená, že ve chvíli, kdy dítě porodítě ho ani nevidíte, jen slyšíte, že křičí, pak ho váží, měří, myjí... stále je nevidíte. Pak vám ho na pár minut přinesou ukázat jestli se nepřisaje - což v tom šoku málo které dítě zvládne a odnesou na několik hodin. To se běžně děje ve většině nemocnic. Něco jiného ale je ihned po porodu dítě přiložit matce na břicho, cca 10-20 minut, i déle pokud je to možné, spolu s otcem v klidu nechat přivítat, než se porodí placenta,... zkusit jestli dítě nebude pít (kvůli již zmíněnému vyplavení oxytocinu). A pak ho třeba na chvíli odnést do inkubárotu, umýt (a i to by po dohodě s matkou mělo být v její přítomnosti pokud to její zdravotní stav dovoluje). Ve světovém týdnu respektu k porodu, šlo o první oddělení matky a dítě - tedy to okamžité poporodní. To je opravdu problém, který se musí řešit.
Ještě mám jednu poznámku. Představte si, že jste vaše dítě, celou dobu v děloze slyšíte známe zvuky a cítíte přítomnost matky. A pak najednou šok a nic. vůbec nic z toho co jste doposud znali. Neznáme prostředí, zvuky,... Nechcete radši svému dítěti zajistit jistotou, kterou mu dáte přiložením na břicho po porodu, aby slyšelo vaše srdce a váš hlas - pro ně velmi dobré známé a uklidňující zvuky? Kde je váš cit? všechno převedete rozumem do "správné" roviny a ještě si zanadáváte jak tady někdo vymýšlí ptákoviny. Přemýšlíte krátkozrace.

Katerina33
7. srpna • 13:00

já osobně mám tři děti (8,3 a 1,5), první miminko, jsem nadšeně chtěla mít u sebe, ale po 40 probdělých hodinách jsem byla moc ráda, že si ji hodná sestřička na dvě hodiny odnesla. Další děti už jsem u sebe napořád mít nechtěla a taky to bylo jediných pár dní, kdy jsem si za poslední 4 roky odpočinula. Znám spousta matek, co se rozčilovali, že jim nechtěli miminko v porodnici u sebe nechat, ale jen co jim skončilo šestinedělí už vyrazily na celý večer pryč, protože prostě dlouho nikde nebyly. Tak o jakém budování vztahu se to mluví?

Mášenka
22. března • 23:46

Karmelko a víš proč to dělají? Určitě ne! Mám nemocnou holčičku , má vadu srdce kterou určil právě do dvou hodin inkubátor. Děti se tam nedávají "dopéct" jak ty říkáš ale proto aby si zvykly na okolní prostředí a mimo jiné protože je inkubátor nastavený na určité hodnoty tak kontroluje celkový stav dítěte. Víš třeba to, že existuje 60 vývojových vad srdce a 10 z nich se dá určit pouze! po porodu dítěte? Na ně bohužel není žádný přístroj aby je objevil dřív než ten inkubátor, který to odhalí za dvě hodiny, ale jinak by to možná trvalo i dny než by se taková vada projevila. Proto bud ráda že tvé dítě v inkubátoru bylo a je zdravé protože jinak by sis asi moc vyčítala že tvé dítě mohlo být rychleji převezeno na odbornou kliniku, kdyby jsi vyšetření v inkubátoru zabránila.

Luluma710
18. března • 17:44

NO oba názory jsou zajímavé. Je blbý když Vám dítě nechají když jste celá rozervaná a čertvě sešitá normoš porodem a jste prvorodička čučíte jak péro na drát a bojíte se že únavou zalehnete drobka při kojení. Je také nepříjemné, kdaž Vám další dítě nechají vedle vás v inkubátoru a když máte jet na pokoj čmajznou ho na Jip ku s tím že promodrává a nevědí co mu je a jste ve stresu bez něj. Nejlepší je když jste po císaři v limbu a nosej vám ho jen na kojení a nejhorší když musíte poprvé po císařáku vstát.Je hezké vidět své dítě zdravé, ale jinak je to hnus velebnosti ta bolest.

Karmelka
18. března • 12:14

tak ted jsem teda naštvaná....reagovala jsem u jako první a ted tu muj přízpěvěk není ...kdo jej smazal?že by se snad nehodil někomu?jsem fakt znechucena....
psala jsem ,že né každá nemocnice i když má skvělý název Baby-friendly...nechává děti u matky hned po narození...zažila jsem že i zdravé dítě se musí dát aspon na 2hodiny do inkubátoru tzv .dopéci....a to nejen u mě,ale i u jiných mamin ze stejné nemocnice...a děti byli zdravé....

sestra
16. března • 23:33

pro Charmed1811....tvoje slova jsou sice hezká, ale ve chvíli, kdy by se tvýmu dítku cokoli stalo, obvinila by si personál, že u tvého dítěte nikdo nebyl.Souhlasila bych s tebou jen pod podmínkou, že bys takové riziko vzala na sebe, ale pochybuji, že bys to udělala.

Musinka
16. března • 22:17

Mám dvě děti-první jsem měla v inkubátoru tak nemohla být se mnou. u druhého jsem už věděla,že si miminka a starostí užiji dostatečně doma a tak jsem byla vděčná za pár hodin klidu.

Charmed1811
16. března • 15:04

Fakt je, že já třikkrát rodila v prestižnáí Brno - Bohunice a pokaždý tam byla tendence dítě alespoň na chvíli někam odvléct, pro prvmého kluka (už to bude neuvěřitelných patnáct let, tedy rok 93.) jsem si ráno po večerním produ došla a tvrdě se dobývala na dětské, kde byl pod lampou s poprodní žloutenkou... a tam jsem i kojila... Holky, je to hlavně o nás, co si prosadíme a neí o info předem a o vlastní postoj, asi tak. budou ho muset nakonec respektovat, pokud tam nebudou skutečné komplikace.

zase ja
16. března • 13:48

proc mu nazor, na ktery reagovala Samantha zmizel?

Klaudie
14. března • 22:20

můj názor je, že v současné době se snad ani oddělování matky a dítěte nepraktikujespíš mi přijde, že se rooming-in zase dohání do extrému, mnohde se dítě "hodí matce", at je na tom tato jakkoliv - po císaři atd...

sas
14. března • 22:00

Myslím si, že zde si někdo chce akorát přihřát mediální polívčičku. Toto přeci není žádný problém k řešení. Od manželky vím, že záleží na matce, jak se cítí, jestli chce dítě ihned nebo až si odpočine. Alespoň v naší porodnici to tak bylo.

Jarka210
14. března • 21:22

Mám dvě děti - první porod jsem měla velmi těžký a byla jsem vděčná, že se mi o malou postarali, po druhé jsem měla malou na sobě ještě neomytou - nepozoruji rozdíl ve vývoji jejich schopností ani vzájemnou láskou mezi námi. Takže pánové chytrolínové.......nevím, nevím !!!!

Narnijka
14. března • 19:30

Já jsem zažila po císaři nechané dítě nepřetržitě a bylo to něco hrozného. Nemoci se ani pohnout, dítě řve sestry nemají čas. Už by jsem to nikdy nechtěla zažít.

Marsik
14. března • 18:07

No já osobně si myslím, že v současné době určitě nikdo nebude schválně oddělovat novorozeňátko od maminky, když jsou oba v pořádku a porod proběhl normálně. Jiné je to například u císařského řezu nebo v případě, že nastanou jakékoliv jiné komplikace. Sama jsem po operativním porodu nebyla schopná jeden den se ani zvednout z postele, natož se postarat o miminko. Ale oceňuji, že mi jej nosili na kojení a druhý den po převezení z JIPky jsme již byli společně a také myslím, že těch pár hodin nás nijak "nepoznamenalo". Asi se musí s rozumem posoudit případ od případu ne tento problém globalizovat.

monada
14. března • 16:57

Můj názor je ten pokud je rodička v pořádku a není vyčerpaná porodem tak proč ne . Popisuje se , že matčino tělo je nejlepší inkubátor to je sice pravda , ale stejně vám dají mimi do postýlky k posteli. Já rodila před 30 lety a po porodu mi přinesli dceru za 12 hodin já si odpočinula a pak nám je vozili na kojení pokud ditě plakalo hlady tak je dokrmili. Odcházela jsem za 10 dní domů . Dcera rodila a za 3 dny byla doma byla unavená vyčepaná takže byla ráda když bylo o malou postaráno a ona si mohla odpočinout a jen jsme ji donesli na kojení a za dva dny byla už lepší. Druhá dcera rodila cisařem a ditě ji dali druhý den nic se nestalo malá na ní visi a bez mámy ani ránu.Takže berme článek s rezervou prostě chce být někdo zajímavý.

Sara
14. března • 16:28

Děti ještě nemám, ale myslím, že je to docela důležité, aby Vám mimčo hned po porodu neodnesli. Jasně, že ho nemůžete mít u sebe potom pořád, protože je potřeba ho umít a udělat nějaká vyšetření, myslím si ale, že je důležitý první kontakt matky a dítěte hned po porodu. Je dobré si to v porodnici asi rovnou domluvit a trvat na tom

Mášenka
14. března • 14:46

vše co je zde řečeno je pravda. Ale jak se postavit k tomu že Vám sice dítě vezmou na nezbytně nutnou dobu a oni zjistí že je dítě vážně nemocné? Kdy by se pak na to přišlo když je dítě stále s matkou? Jsou velice vážné a skryté vady a mě jen díky tomu že jsem neměla své mimi u sebe odhalili velice vážnou vadu srdíčka a mohli v co nejkratším čase operovat. Ani si nedokážu představit že by mi dítě ponechali jak by pak na to přišli? Kdy by moje mimi mohli dále ošetřit? Proto taková polemika je sporná a záleží na každém miminku zvlásť. U dalšího dítěte jsem doslova prosila o další vyšetřenía tím pádem oddělení od matky, aby se potvrdily slova lékařů že je mimi zdravé.

B
14. března • 14:41

Dítě jsem po porodu neviděla týden a nijak nás to nepoškodilo. Já se prospala a odpočinula si po těžkém porodu a dítě bylo v inkubátoru. Kojila jsem a své dítě miluji. Zase nějaký chytrák neměl co na práci, ale musel vykázat činnost.

Samantha
14. března • 14:23

Když se dítě přisaje hned po porodu, uvolní se oxytocin a ten pomáhá děloze se zavinout = menší krevní ztráty.
Jistě není tragédie, když dítě zváží a za chvilku je zpátky u mámy, ale třeba koupání není nutné, stačí druhý den.

a
14. března • 12:51

Jak muze neoddeleni ditete prispet k "předchází krvácení matky, přispívá k zavinutí dělohy"?
Jak neoddeleni ditete "umožňuje ideální vývoj mozku dítěte"?To ze vam ho na par minut po porodu odnesou snad neni takova tragedie ne?

Karmelka
14. března • 11:37

souhlasím s článkem,ale z vlastní zkušenosti vím,že těžko pak tohle chtít v porodnici,kde je vše už tak zaběhlé...prostě rodička si jen tak nepomůže-bohužel :-(

Doporučujeme

Články odjinud