Neodolatelné francouzské dezerty: Makronky, tartaletky i crème brûlée

Neodolatelné francouzské dezerty: Makronky, tartaletky i crème brûlée

Makronky, suflé, tartaletky nebo crème brûlée či dokonce croissanty vypadají na první pohled složitě, ale jsou to dezerty, jejichž přípravu zvládnete i doma. Pojďte je s námi vyzkoušet!

Suflé – král dezertů

Jeden z nejdokonalejších a nejošemetnějších dezertů představuje i pro zkušenější kuchaře výzvu. Tento francouzský dortík, neodolatelně lehký díky vzduchu, který při pečení nasává, je ošemetný, hlavně protože se musí servírovat rychle, jinak totiž opadne. To, kolik času vám suflé dá, záleží i na tom, jak moc ho propečete. Ať už ho ale propečete důkladně nebo necháte tekutý střed, víc než 5 minut se suflé obvykle nahoře neudrží.

Práce navíc ale za výsledek rozhodně stojí. Se suflé s piniovými oříšky zaručeně ohromíte – přesvědčte se sami, proč na něj přední světoví šéfkuchaři nedají dopustit.

Čokoládové croissanty jako snídaně snů

Je něco hezčího než se probudit vůní čerstvě upečených croissantů? Dopřejte svým milovaným sladké probuzení s domácími croissanty s čokoládou. Toto nadýchané francouzské pečivo navíc nedá ani příliš práce a pokud vás na sladké neužije, plnit je můžete i šunkou a sýrem.

Nejen pro croissanty, ale ani pro křupavé housky a voňavé rohlíky nemusíte do pekárny. Zde se dozvíte, jak upéct křupavé domácí pečivo, ať už housky nebo rohlíky.

Nejjednodušší dezert? Zkuste crème brûlée

Vynikající francouzský dezert, kterého se spousta z nás bojí zbytečně. Potřebujete na něj jenom vanilkový pudink a hnědý cukr a zvládne ho i kuchař začátečník. Je pravda, že bez flambovací pistole se při přípravě crème brûlée neobejdete, stojí to ale za to, tento dezert si totiž oblíbíte a určitě se budete k jeho přípravě často vracet. Recept na crème brûlée najdete ZDE

Fandíte jednoduchosti? Těchto 6 jednoduchých koláčů na plech určitě doceníte, ať už máte neohlášenou návštěvu nebo prostě jenom chuť si osladit uspěchaný den.

Makronky jako z Paříže

Na první pohled vypadá příprava makronek jako jednoduchost sama, aby ty vaše ale byly nepopraskané, hezky zaoblené a aby se "nožička", tedy spodní část, při pečení nafoukla, jak má, je potřeba vyladit pár detailů. Především to nepřehánějte s teplotou, 140 °C v horkovzdušné troubě je pro tyto francouzské krásky úplné maximum. Dobré je i dát si pozor na suroviny, mouku i cukr klidně po smíchání můžete ještě přesít. I měřit se u makronek vyplatí přesně, míry od oka si nechte na bábovku. Pokud ale máte dobrý recept, bát se nemusíte, zkuste je podle tohoto receptu na makronky a pochopíte, proč makronky milují nejen ve Francii.

Neodolatelné čokoládové tartaletky

Díky křupavé krustičce a jemné husté náplni čokoládové tartaletky jenom tak neomrzí. Dozdobit je navíc můžete jakýmkoliv drobným ovocem, oříšky, mátou nebo použít bílou čokoládu. Zkrátka rychlá a vynikající pařížská dobrota, kterou si zamilujete.

Francie je svými dezerty známá, už jste ale vyzkoušeli německý slaný koláč nebo řeckou baklavu? Zde najdete recepty na ty nejlepší moučníky z celého světa.

Doporučujeme

Články odjinud