Neokoukaný Egypt: Vítejte v nové destinaci Marsa Matrouh

Neokoukaný Egypt: Vítejte v nové destinaci Marsa Matrouh

Egypt patří každoročně k nejoblíbenějším destinacím českých turistů, kteří sem létají od jara do zimy a rádi tu tráví i vánoční svátky nebo příchod nového roku. Teď tato atraktivní destinace láká na novinku - z Prahy se totiž do konce září létá do dalšího, méně známého, letoviska, kterým je Marsa Matrouh.

Pokud jste si mysleli, že už vás Egypt nemůže ničím překvapit, protože jste tu byli několikrát a viděli jste i všechny slavné místní památky, tuto sezónu se to změní. Letos na podzim se totiž můžete poprvé přímým letem z Prahy vydat do oblasti Marsa Matrouh.

Co vám nesmí chybět v lékárničce na dovolenou? Podívejte se na video:

Jako v Karibiku

Egyptské letovisko Marsa Matrouh vás okouzlí svou téměř karibskou atmosférou. Těšte se na nekonečné bělostné pláže, o kterých se říká, že jsou nejkrásnější v Egyptě. V malebných lagunách Středozemního moře najdete spoustu zábavy i soukromí.

Čím si vás tato nová lokalita získá? Asi vás nepřekvapíme, že největším lákadlem jsou především pláže. Nejznámějšími jsou Ledo Beach v centru města a Lover Beach, z jejíž jedné strany nabízí perfektní zázemí písčitý poloostrov, a z druhé strany tvoří půvabné panorama rozeklané skály. Na opačné straně města se nachází rovněž hezké Al Mubarak a Rommel Beach.

Výhodou Marsa Matrouh je také to, že ji ještě nestačilo objevit tolik turistů, můžete si tak vychutnat větší klid i autenticitu. Na druhou stranu zdejší hotely mohou nabídnout ještě větší kvalitu a soustředí se na individuální služby.

shutterstock_1424421077.jpg

Výprava za historií

V blízkosti perfektně vybavených resortů na vás čeká také pláž s přírodním bazénem, známým pod jménem Kleopatřiny lázně. Bude se tu líbit i milovníkům historie, kteří si mysleli, že z Egypta už viděli všechno. Marsa Matrouh totiž bývalo městem faraonů.

Za vlády Alexandra Velikého bylo město známé jako Amunie, později za Ptolemaiovského království a v Byzantské říši se mu říkalo Paraitónion. Významná historická kapitola se tu však odehrála i za druhé světové války. V blízkosti se konalo několik bitev spojenců a Afrikakorps.

„Nedaleko Marsa Matrouh se také nachází Rommelovo muzeum ukryté v jeskyních, které během druhé světové války sloužily jako německé vojenské velitelství. Zažít můžete také pravou, stále ještě nedotčenou oázu Síwa nedaleko Libye. Užijete si však i krásy přírody, jako jsou projížďky po dunách nebo výlet za solnými jezírky, která jsou mnohonásobně slanější než Mrtvé moře, a ta místní jsou narozdíl od slavnějšího velkého bratra téměř opuštěná,“ popisuje tisková mluvčí cestovní agentury Invia Jiřina Ekrt Jirušková tipy, co v nově dostupné destinaci zažít.

shutterstock_1526587751 (1).jpg

Autentický život v oáze

Zmíněná oáza Síwa se nachází v proláklině 17 metrů pod úrovní moře, je velká asi 80 kilometrů čtverečních a jedním ze dvou jejích lákadel je takzvaná Hora mrtvých. Jde o pahorek se spoustou hrobek, přičemž v jedné byste údajně nalezli ostatky Alexandra Velikého. Zajímavostí je, že se moderní svět o tomto místě dověděl až během bojů druhé světové války.

V oáze však můžete navštívit třeba i pozůstatky pevnosti Šálí z 12. století. Zároveň se vydejte mezi původní obyvatele zmíněné oázy, kde žije asi 30 tisíc Berberů a je tu spousta příležitostí, kde si můžete nakoupit jejich lokální výrobky, z nichž nejoblíbenější jsou asi pestrobarevné, ručně tkané koberce.

Celá oblast Marsa Matrouh je také zřejmě největším producentem datlí na světě - co tady musíte ochutnat a co pořídit jako suvenýr, je tedy jasné. Obecně je však právě toto místo ideální pro objevování tradiční egyptské kuchyně. Klasikou je telecí kebab a jehněčí kofta, ochutnejte však také masový vývar s lístky jutovníku zvaný molokhia. Tameya je místní verze falafelu - není z cizrny, ale z bobu. A jako sladkou tečku si dejte konafu - dezert připravovaný z tenkých křupavých nudlí zalitých rozpuštěným máslem a cukrovým sirupem.

Doporučujeme

Články odjinud