Foto: iStock

Foto: iStock

 Foto: iStock
 Foto: iStock
 Foto: iStock
 Foto: iStock
7
Fotogalerie

Neotřelé úpravy řapíkatého celeru: smažený, grilovaný, nebo zapečený se sýrem?

Svěží zelenina plná vitaminů a dostupná po celý rok. Řapíkatý celer se nejčastěji přidává do polévek a vývarů, dá se ale připravit i na další zajímavé způsoby – osmažený, na grilu nebo zapečený s oblíbeným sýrem. Vyzkoušejte tyto recepty!

Smažený řapíkatý celer

Řapíky celeru se používají zásadně čerstvé a křupavé. Starší a měkké se špatně zbavují vláken, která se nedají rozkousat. Obalte řapíkatý celer v klasickém trojobalu a osmažte. Velmi jednoduchá a vynikají úprava této křupavé zeleniny.

Ingredience:

řapíkatý celer
grilovací koření nebo jiné dle vlastního výběru (adžika, čubrica, na zeleninu…)
olej
hladká mouka
vejce
strouhanka

Postup:

Řapíky pokrájíme na tyčinky, které krátce spaříme v osolené vroucí vodě, scedíme a necháme oschnout. Do dlaně si kápneme trochu oleje a suché řapíky maličko pomastíme, aby nám na nich drželo koření, kterým ho následně posypeme. Obalíme v hladké mouce, poté v rozšlehaných vejcích a následně ve strouhance. Obalené řapíky pak smažíme dozlatova v rozpáleném oleji a podáváme s bramborem, tatarkou či dipy.

Jak zatočit s jarní únavou? Jídlem, které dodá energii! Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 4

Zapečený řapíkatý celer s rajčaty a sýrem

Lahodná lehká večeře, plná vitaminů a barev.

Ingredience:

řapíkatý celer
cherry rajčátka
mozzarella
parmazán
sušená bazalka
sůl
pepř
kousek másla

Postup:

Řapíky celeru nakrájíme na velikosti sousta cca 5 cm. Vaříme je v osolené vodě asi pět minut. Scedíme a necháme okapat. Zapékací misku vytřeme máslem a přidáme rajčátka a okapaný celer. Promícháme se solí, pepřem a bazalkou. Posypeme nastrouhaným parmazánem a na kousky nakrájenou mozzarellou. Zapékáme cca 15–20 minut dozlatova.

Pokračování 3 / 4

Polévka z řapíkatého celeru

Vyzkoušejte svěží celerové řapíky v této jednoduché polévce, namísto klasického bulvového celeru. Bude vám jednoznačně chutnat.

Ingredience:

řapíkatý celer 250 g
mrkev 150 g
větší cibule 1 ks
zeleninový vývar 1 l
máslo 30 g
kus zázvoru 1 cm
smetana 1,5 dl
muškátový oříšek 1 špetka
čerstvě namletý černý pepř 1 špetka
čerstvá petrželová nať

Postup:

Na másle mírně osmahněte nadrobno nasekanou cibuli. Přidejte omytý řapíkatý celer nakrájený na 1–1,5 cm velké kousky a po cca 2–3 minutách přisypte na kolečka nakrájenou mrkev. Po krátkém zarestování zalijte zeleninovým vývarem, přidejte zázvor nakrájený na tenké plátky, osolte a vařte do změknutí. Následně vyndejte 1/3 uvařené mrkve a celeru ven a nechte stranou. Zbytek rozmixujte tyčovým mixérem, dochuťte pepřem, muškátovým oříškem, zalejte smetanou a podle potřeby dosolte. Dejte zpět do hrnce vařenou mrkev s celerem a nechte společně prohřát. Ozdobte čerstvou nasekanou petrželovou natí.

Pokračování 4 / 4

Grilovaný řapíkatý celer

Výtečně se hodí jako příloha ke grilovaným masům. I po tepelné úpravě si udrží svěží chuť a je skvělým doplňkem k dipům.

Ingredience:

řapíkatý celer
koření
sůl
olej

Postup: 

Řapíky celeru pokrájíme na kratší díly a krátce spaříme ve vroucí osolené vodě. Vodu slijeme a řapíky necháme oschnout a zchladnout. Řapíky v ruce promneme s trochou oleje, aby se po celé délce promastily a lépe na nich drželo koření. Následně je okořeníme dle vlastní chuti grilovacím nebo jiným námi oblíbeným kořením. Grilujeme na rozpáleném grilu, klidně i společně s masem. Podáváme s různými dipy a zálivkami, jako přílohu k masu, používáme také jako součást různých salátů.

Doporučujeme

Články odjinud