Jsou hotové, než byste řekli švec. K jejich výrobě nepotřebujete troubu a některé z těchto receptů se hodí i pro bezlepkovou nebo bezvaječnou dietu. Nápady na poslední chvíli se vám budou líbit!
Čokodortíčky s lentilkami
12–15 kousků – příprava: 20 minut + tuhnutí
- 2 hrnky pekanových ořechů
- ¼ hrnku kakaa
- 2 lžíce javorového sirupu
POLEVA:
- 80 g hořké čokolády 70%
- 30 g smetany ke šlehání
- 20 g másla
- hrst lentilek
Ořechy rozmixujte a smíchejte s kakaem a javorovým sirupem. Vypracujte těsto, dejte do hranaté formy vyložené fólií a nechte ztuhnout v ledničce. Hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a vmíchejte do ní trochu smetany a kousek másla. Vzniklou polevou potírejte dortíčky (nakrájené tyčinky) ze všech stran. Posypte lentilkami.
Na videu najdete recept na rumové kuličky:
Kuličky ze zbytků cukroví
asi 20 kousků – příprava: 20 minut + tuhnutí
- 100 g rozlámaného cukroví
- 100 g ořechů a sušeného ovoce
- 2–3 lžíce kakaa
- 50 g moučkového cukru
- 5 cl amaretta
- 60 g zbylého krému (nebo másla)
- kokos a čokoládové hoblinky na obalení
Máte přebytky z pečení cukroví? Zpracujte je všechny! Smíchejte rozlámané cukroví, nasekané ořechy a ovoce, kakao a moučkový cukr. Zalijte amarettem a nechte chvíli odstát. Nakonec vmíchejte zbylý krém z plnění cukroví nebo kousek měkkého másla. Uložte na 20 minut do ledničky. Rukama tvořte kuličky a obalujte je ve směsi kokosu a čokoládových hoblinek.
redakce
12. prosince 2024
Vánoční minišarlotky
4 porce – příprava: 45 minut + tuhnutí
- 6 plátků želatiny
- 1 čokoládový pudink
- 500 ml plnotučného mléka
- 2 vejce
- 100 g mletých mandlí
- 2 lžíce griotky
- 2 lžičky instantní kávy
- 120 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 g hořké čokolády
- 400 ml smetany ke šlehání 33%
- 1 balíček cukrářských piškotů
Plátky želatiny dejte nabobtnat do studené vody. Pudink rozmíchejte v asi třetině mléka a zašlehejte do něj i žloutky. Za stálého míchání přiveďte k mírnému varu a asi 2 minuty vařte. Odstavte z plotny, vmíchejte mleté mandle, griotku, namočenou želatinu a instantní kávu. Zbytek mléka přiveďte k varu a rozpusťte v něm oba cukry a čokoládu. Vmíchejte k pudinkové směsi a nechte vychladnout. Nakonec opatrně přidejte našlehanou smetanu. Kulaté formičky vyložte seříznutými piškoty a doprostřed nalijte zchladlou směs. Nechte ztuhnout v ledničce. Minišarlotky podávejte ozdobně převázané stužkou.
Kristina Hamplová
10. prosince 2021
Žebrácké knoflíčky
15–20 kousků – příprava: 30 minut + tuhnutí
- 100 g hořké čokolády 50%
- různé druhy ořechů a sušeného ovoce
- mořská sůl
Připravte si kuchyňský teploměr a pusťte se do temperování čokolády. To využijete i při výrobě pralinek – jedině temperovaná čokoláda je totiž lesklá a netvoří se na ní našedlé skvrny jako na té „jen“ rozpuštěné. Pracovní desku podchlaďte ledem. Čokoládu rozpusťte v páře a ohřívejte, dokud nedosáhne teploty 45 °C. Pak dvě třetiny nalijte na studenou plochu a špachtlí promíchejte, až bude mít čokoláda 27 °C. Pak ji vmíchejte zpět ke zbylé třetině – výsledná teplota by měla být 32 °C. Z takto vytemperované čokolády tvořte na pečicím papíře kolečka, zamáčkněte do nich nasekané ořechy a kousky sušeného ovoce, případně trochu mořské soli. Nechte ztuhnout.
redakce
10. prosince 2024
Čokoládová lízátka s pistáciemi
15–20 kousků – příprava: 30 minut + tuhnutí
- 35 g smetany ke šlehání
- 50 g másla
- 1 lžíce krupicového cukru
- 100 g hořké čokolády 70%
- 1 lžíce růžové vody
- 50 g nesolených pistácií
- 50 g lískových oříšků
Smetanu zahřejte v kastrůlku a rozpusťte v ní máslo a cukr. Zalijte jí nalámanou čokoládu, nechte odstát, aby se rozpustila, a metličkou vyšlehejte tuhý krém. Vmíchejte růžovou vodu. Nalijte do misky a nechte ztuhnout v ledničce – ideálně přes noc. Hmotu vyndejte z ledničky a nechte trochu povolit. Pistácie a oříšky nasekejte najemno. Rukama tvořte kuličky, obalte je v oříškové drti a napíchněte na lízátkové tyčky (nebo ozdobné špejle). Skladujte v ledničce.
redakce
20. prosince 2024
Sušenkové kostky s kokosem
15–20 kousků – příprava: 35 minut + tuhnutí
- 150 g máslových sušenek
- 100 g strouhaného kokosu
- 100 g sušeného mléka
- 1 plechovka Salka
- 200 g mléčné čokolády
- 50 g mandlí
- moučkový cukr
Máslové sušenky nadrťte skoro na prach. Smíchejte je s kokosem, sušeným mlékem a Salkem a vypracujte tuhé těsto. Podle potřeby přidejte ještě kokos nebo sušenky. Formu vyložte potravinovou fólií, do ní rozetřete těsto do výšky asi 1 cm. Nechte ztuhnout v ledničce, ideálně přes noc. Čokoládu rozpusťte. Ztuhlé těsto nakrájejte na kostky, máčejte je v čokoládě, poprašte mletými mandlemi a moučkovým cukrem a nechte ztuhnout na mřížce.
Náš TIP: Místo klasického Salka použijte karamelizované. Stejně tak můžete máslové sušenky vyměnit za skořicové, karamelové nebo ovesné. Použít můžete i rozlámané cukroví!
F.O.O.D.
20. prosince 2015
Čokoládovo-karamelové řezy
12–16 kousků – příprava: 20 minut + tuhnutí
- 75 g rozinek
- 100 g mléčné čokolády
- 200 g hořké čokolády
- 90 g másla
- 150 g třtinového sirupu nebo medu
- 125 g karamelek
- 125 g loupaných lískových oříšků
- 100 g loupaných mandlí
- 70 g pekanových ořechů
Formu o rozměrech 20 x 20 cm vyložte potravinovou fólií. Rozinky zalijte horkou vodou. Obě čokolády rozpusťte ve vodní lázni a vmíchejte k nim máslo a třtinový sirup (ten seženete v obchodech s britskými potravinami, říká se mu také golden syrup – oproti medu má tu výhodu, že tolik neztuhne a neztvrdne). Do čokolády vmíchejte nasekané karamelky, ořechy a scezené rozinky. Nalijte do formy, uhlaďte a nechte ztuhnout – hodinu až dvě. Krájejte na kostičky.
Velký rohlíčkový speciál: Znáte sousedský festival Hudba pomáhá? Nepeče na to ani letos a jeho 14. rohlíčkový ročník pomůže s nákupem pomůcek speciálním školám. Přispět na ně můžete i vy, a to koupí symbolické vstupenky nebo třeba slušivých rohlíčkových ponožek. Odměnou vám bude nejen hřejivý pocit na nohou, ale i u srdce, rodinný recept na skvělé vanilkové rohlíčky a adventní koncert těch nejhezčích vánočních písní, které zazní pro radost všem 19. prosince od 19:00 živě na www.mall.tv. Více dobrých zpráv přináší rohlíčkový web ZDE.
redakce
15. prosince 2021
redakce
16. prosince 2024