Nepečené dobroty na poslední chvíli

20. 12. 2015
Nestihli jste napéct tolik druhů, kolik jste zamýšleli, a teď už není čas na dlouhé rozležení chutí v cukroví? Nevadí - ještě jsou tady přece nepečené druhy.

Čokokuličky

30 kousků - příprava: 40 minut + tuhnutí

  • 70 g smetany ke šlehání 33%
  • 100 g másla
  • 60 g krupicového cukru
  • 200 g kvalitní čokolády
  • 2 lžíce ořechového likéru
  • 4 lžíce kakaového prášku na obalení

Do kastrůlku nalijte smetanu, přidejte máslo a cukr a za stálého míchání na malém plameni zahřejte, než se vše rozpustí. Sundejte z ohně, přidejte nalámanou čokoládu a míchejte, až se rozpustí. Vmíchejte likér.

Směs uložte do druhého dne v chladničce. Z vychladlé hmoty odkrajujte lžičkou nočky, rychle je zakulaťte v dlaních a ihned obalujte v kakau.


Včelí úly

20–25 kousků - příprava: 50 minut + tuhnutí

  • 180 g drcených kakaových piškotů
  • 120 g moučkového cukru
  • 60 g změklého másla
  • 30 g rozpuštěné čokoládové polevy nebo hořké čokolády
  • 20 g kakaa
  • 3 lžíce tuzemáku
  • mléko podle potřeby

NÁPLŇ:

  • 1 žloutek
  • 50 g třtinového cukru
  • 2 lžíce ořechového likéru
  • 80 g másla
  • 1 lžíce kondenzovaného neslazeného mléka

DOKONČENÍ:

  • moučkový cukr na vysypání formiček
  • 20–25 celých kakaových piškotů
  • kakao

V míse smíchejte všechny suroviny na základní hmotu a podle potřeby po lžičkách přidávejte mléko (hmota nesmí být příliš řídká) a nakonec nechte chvíli rozležet.

Mezitím připravte náplň. V malé kovové misce rozmíchejte žloutek s cukrem a likérem. Misku ponořte do horké vodní lázně a směs šlehejte do zhoustnutí. Pak misku posaďte do mísy s ledovou vodou a dále míchejte, dokud směs nezchladne. Přišlehejte máslo a kondenzované mléko a umíchejte hladký krém.

Formičky na včelí úly vysypte moučkovým cukrem, do každé vmáčkněte kousek těsta a rukojetí vařečky do něj udělejte důlek, který naplňte krémem pomocí cukrářského sáčku. Úly uzavřete vždy piškotem a opatrně vyklepněte z formičky. Na závěr hotové úly posypte kakaem.


Fíkové kuličky

40–45 kousků - příprava: 60 minut

  • 220 g sušených fíků
  • 180 g moučkového cukru
  • 150 g strouhaných vlašských ořechů
  • 50 g loupaných nasekaných mandlí
  • 30 g nasekané kandované citrusové kůry
  • 1 lžíce tuzemáku
  • 1–2 bílky
  • moučkový cukr na podsypání

POLEVA:

  • 100 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • kandovaná citrusová kůra

Fíky umelte. Smíchejte je s ořechy, mandlemi, kůrou, tuzemákem a bílkya vypracujte tuhou hmotu. Udělejte z ní na pocukrovaném prkénku váleček, rozkrájejte ho, utvořte kuličky a nechte zaschnout.

Z bílku a cukru utřete polevu, potřete jíkuličky a ozdobte kandovanou citrusovou kůrou.


Kuličky se sušeným ovocem

40–45 kuliček - příprava: 90 minut

  • 400 g dětských piškotů
  • 100 ml tuzemáku
  • 50 g směsi sušeného ovoce nasekaného nadrobno
  • 200 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce kakaa

OZDOBENÍ:

  • 100 g tmavé čokoládové polevy
  • 100 g bílé čokoládové polevy
  • loupané lískové oříšky nebo mandle
  • kokosová moučka
  • čokoládová rýže

Piškoty rozdrťte, polijte tuzemákem a smíchejte je s nasekaným sušeným ovocem. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem, vanilkovým cukrem a kakaem do krému (trochu si dejte vychladit stranou na zdobení). Krém vmíchejte do piškotové hmoty, tvořte kuličky a dejte je do chladu ztuhnout.

Polovinu kuliček potom namáčejte v rozpuštěné tmavé čokoládové polevě a do půlky je obalte v kokosové moučce. Zbytek namáčejte do bílé čokoládové polevy a do půlky je obalte v čokoládové rýži. Na vršek každé kuličky ještě nastříkněte kopeček krému a vtlačte oříšek nebo mandli.

Kuličky uložte do papírových košíčků a uchovávejte na chladném místě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v příloze časopisu F.O.O.D. Vánoční cukroví.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Budete zřejmě muset řešit pracovní problémy a kariéru. Měli byste tedy být více vidět, chodit do společnosti, snažit se v práci více prosadit. Do cesty vám přijde osoba, která ovlivní vaši…

Nejčtenější články