Nepečené dobroty na poslední chvíli

20. 12. 2015
Nestihli jste napéct tolik druhů, kolik jste zamýšleli, a teď už není čas na dlouhé rozležení chutí v cukroví? Nevadí - ještě jsou tady přece nepečené druhy.

Čokokuličky

30 kousků - příprava: 40 minut + tuhnutí

  • 70 g smetany ke šlehání 33%
  • 100 g másla
  • 60 g krupicového cukru
  • 200 g kvalitní čokolády
  • 2 lžíce ořechového likéru
  • 4 lžíce kakaového prášku na obalení

Do kastrůlku nalijte smetanu, přidejte máslo a cukr a za stálého míchání na malém plameni zahřejte, než se vše rozpustí. Sundejte z ohně, přidejte nalámanou čokoládu a míchejte, až se rozpustí. Vmíchejte likér.

Směs uložte do druhého dne v chladničce. Z vychladlé hmoty odkrajujte lžičkou nočky, rychle je zakulaťte v dlaních a ihned obalujte v kakau.


Včelí úly

20–25 kousků - příprava: 50 minut + tuhnutí

  • 180 g drcených kakaových piškotů
  • 120 g moučkového cukru
  • 60 g změklého másla
  • 30 g rozpuštěné čokoládové polevy nebo hořké čokolády
  • 20 g kakaa
  • 3 lžíce tuzemáku
  • mléko podle potřeby

NÁPLŇ:

  • 1 žloutek
  • 50 g třtinového cukru
  • 2 lžíce ořechového likéru
  • 80 g másla
  • 1 lžíce kondenzovaného neslazeného mléka

DOKONČENÍ:

  • moučkový cukr na vysypání formiček
  • 20–25 celých kakaových piškotů
  • kakao

V míse smíchejte všechny suroviny na základní hmotu a podle potřeby po lžičkách přidávejte mléko (hmota nesmí být příliš řídká) a nakonec nechte chvíli rozležet.

Mezitím připravte náplň. V malé kovové misce rozmíchejte žloutek s cukrem a likérem. Misku ponořte do horké vodní lázně a směs šlehejte do zhoustnutí. Pak misku posaďte do mísy s ledovou vodou a dále míchejte, dokud směs nezchladne. Přišlehejte máslo a kondenzované mléko a umíchejte hladký krém.

Formičky na včelí úly vysypte moučkovým cukrem, do každé vmáčkněte kousek těsta a rukojetí vařečky do něj udělejte důlek, který naplňte krémem pomocí cukrářského sáčku. Úly uzavřete vždy piškotem a opatrně vyklepněte z formičky. Na závěr hotové úly posypte kakaem.


Fíkové kuličky

40–45 kousků - příprava: 60 minut

  • 220 g sušených fíků
  • 180 g moučkového cukru
  • 150 g strouhaných vlašských ořechů
  • 50 g loupaných nasekaných mandlí
  • 30 g nasekané kandované citrusové kůry
  • 1 lžíce tuzemáku
  • 1–2 bílky
  • moučkový cukr na podsypání

POLEVA:

  • 100 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • kandovaná citrusová kůra

Fíky umelte. Smíchejte je s ořechy, mandlemi, kůrou, tuzemákem a bílkya vypracujte tuhou hmotu. Udělejte z ní na pocukrovaném prkénku váleček, rozkrájejte ho, utvořte kuličky a nechte zaschnout.

Z bílku a cukru utřete polevu, potřete jíkuličky a ozdobte kandovanou citrusovou kůrou.


Kuličky se sušeným ovocem

40–45 kuliček - příprava: 90 minut

  • 400 g dětských piškotů
  • 100 ml tuzemáku
  • 50 g směsi sušeného ovoce nasekaného nadrobno
  • 200 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce kakaa

OZDOBENÍ:

  • 100 g tmavé čokoládové polevy
  • 100 g bílé čokoládové polevy
  • loupané lískové oříšky nebo mandle
  • kokosová moučka
  • čokoládová rýže

Piškoty rozdrťte, polijte tuzemákem a smíchejte je s nasekaným sušeným ovocem. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem, vanilkovým cukrem a kakaem do krému (trochu si dejte vychladit stranou na zdobení). Krém vmíchejte do piškotové hmoty, tvořte kuličky a dejte je do chladu ztuhnout.

Polovinu kuliček potom namáčejte v rozpuštěné tmavé čokoládové polevě a do půlky je obalte v kokosové moučce. Zbytek namáčejte do bílé čokoládové polevy a do půlky je obalte v čokoládové rýži. Na vršek každé kuličky ještě nastříkněte kopeček krému a vtlačte oříšek nebo mandli.

Kuličky uložte do papírových košíčků a uchovávejte na chladném místě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v příloze časopisu F.O.O.D. Vánoční cukroví.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Hlavně se nenechte unášet přehnaným optimismem. Investovat do nejistých projektů může jen nezodpovědná osoba, jíž vy naštěstí nejste. Přesto vás bude svrbět ruka, když vám bude někdo nutit…

Nejčtenější články