Neplaťte zbytečně více aneb Jak snížit výdaje na domácnost

Neplaťte zbytečně více aneb Jak snížit výdaje na domácnost

Vaříte doma, do restaurací chodíte jenom minimálně a oblečení kupujete až tehdy, kdy je to opravdu potřeba. Takto vypadá běžný způsob šetření většiny českých domácností. Náklady na její provoz ale můžete snížit i dalšími způsoby. Máme pro vás pár tipů.

Říkáte si, že nejvíce ušetříte na běžných věcech a výstřelcích, které si jednoduše můžete odpustit. Režijní náklady na domácnost v podobě energií, různých pojištění či spoření berete jako nutné zlo a smířili jste se s tím, že zatěžují váš rodinný rozpočet. Ale přesně na těchto položkách můžete do rodinné kasy uspořit několik stovek měsíčně.

Přepočítejte si povinné ručení

Pokud vlastníte vozidlo, bez povinného ručení se neobejdete. Nemusíte za něj platit ale víc, než je potřeba. Jste-li se současnou částkou nespokojení, použijte online kalkulačku a srovnejte si přehledně nabídky jednotlivých pojišťoven.

Při srovnání povinného ručení přes internet, získáte objednáním minimálně 5% slevu. Navíc ušetříte čas za obcházení kamenných poboček.


5 tipů, jak ušetřit za energie

  • Vypínejte ze zásuvky i všechny nabíječky – mobilního telefonu, baterií apod.
  • Perte prádlo při nízkých teplotách a na šetrné programy.
  • Při vaření používejte pokličky (snížíte spotřebu až o 30 %).
  • Nenechávejte kapat kohoutky, zvláště s teplou vodou: 10 kapek teplé vody za minutu znamená přibližně 40 litrů za týden.
  • Při čištění zubů nebo holení nenechávejte puštěnou vodu

Pojistěte si domácnost

Na první pohled se vám může zdát, že tímto způsobem určitě neušetříte. Ale opak je pravdou. V případě, že dojde k živelné katastrofě, obyčejné nehodě (např. prasklé trubky), nebo vás někdo vykrade, nepřijdete úplně o všechno. Pojišťovna vám vyplatí finanční náhradu. Na nové vybavení tak budete mít dostatek peněz.

Abyste ušetřili i na samotném pojištění domácnosti, sjednejte si ho online. Nejenom, že získáte podrobný přehled o nabídkách jednotlivých pojišťoven, navíc vás sjednání pojištění online vyjde minimálně o 10 % levněji.

Naučte se žít úsporně

Částky za energie, jako elektrika, plyn a voda, nás straší i v noci. Jestli chceme žít jako lidé, platit je musíme. Avšak i zde můžete ušetřit, stačí, když se naučíte žít lehce úsporně. Zbytečně nesplachujte, naučte se po sobě zhasínat, perte až větší množství prádla, pořiďte si kvalitní spotřebiče, které nejsou tak náročné na spotřebu energie.

Některé činnosti mohou být lehce omezující, po nějaké době si na ně zvyknete.

Plaťte v hotovosti

V reklamách sice banky tvrdí něco jiného. Karty jsou pohodlné, máte přehled o tom, kolik jste utratili. To je sice pravda, ale mnohdy utratíte víc, než byste si sami přáli. Když si vezmete do obchodu částku v hotovosti, utratíte jednoduše jenom to, co máte k dispozici.

A rozhodně nechoďte nakupovat hladoví. V košíku se vám najednou objeví něco, co byste jindy nekoupili nebo co vůbec nepotřebujete.

Máte vlastní tipy a triky, které vám šetří peníze v rodinném rozpočtu?

Doporučujeme

Články odjinud