Nepostradatelné železo – jak ho doplnit a lépe vstřebat? | Zdroj: PR

Zdroj: PR

Nepostradatelné železo – jak ho doplnit a lépe vstřebat?

O významu pestré a vyvážené stravy nepochybuje asi nikdo, kdo dbá o své zdraví. Víte ale, že skladbou menu můžete přispět k tomu, aby tělo živiny z jídla co nejlépe vstřebalo? Pojďme se podívat, jak dopřát tělu dostatek železa a jak zbytečně nesnižovat jeho takzvanou biologickou dostupnost.

Tělo dospělého člověka obsahuje přibližně 3,5 až 5 gramů železa. Nejvíce se ho nachází v červeném krevním barvivu hemoglobinu. Červené krvinky potřebují hemoglobin, aby mohly správně fungovat, tedy zajišťovat zásobování všech tělesných buněk kyslíkem. Naše tělo si železo neumí vytvořit a potřebuje ho průběžně doplňovat. Ve stravě denně přijímáme přibližně 10 až 15 mg tohoto stopového prvku, z toho naše tenké střevo vstřebá jen 10 až 15 %. Zbytek se vyloučí.

Klepněte pro větší obrázek

Jak železo doplnit?

Nejlépe vstřebatelné, tzv. biologicky dostupné, je hemové železo, které je obsaženo v mase. Velmi bohatá na železo jsou játra, ale také červené maso, například libové hovězí. Cenným zdrojem železa, i když v hůře vstřebatelné formě, jsou potraviny rostlinného původu, například ořechy, luštěniny, obiloviny, broskve, meruňky, hroznové víno a rozinky, mořské řasy nebo datle.

Vstřebávání železa můžete skladbou jídelníčku podpořit. Příznivý vliv má, pokud spolu se zdrojem železa konzumujete zdroj vitamínu C, ať už jde o ovoce či zeleninu bohaté na tento vitamín nebo o sklenici pomerančové nebo citrónové šťávy, kterou si dáte k jídlu. V případě doplňků stravy patří k velmi dobře vstřebatelné formě glukonát železnatý, tedy organické železo, které obsahuje Floradix® Železo+, v němž nechybí ani vitamín C a ovocné šťávy zajištující příjemnou chuť bez rizika zácpy a zažívacích potíží. Tekutý doplněk stravy Floradix® Železo+ obsahuje například šťávu z hrušky, hroznového vína, černého rybízu, ostružiny či citrónu.

Klepněte pro větší obrázek

Naopak tanin, který obsahuje například čaj nebo káva, biologickou dostupnost železa snižuje, a proto byste se těmto nápojům ihned po jídle bohatém na železo měli vyhnout. K látkám, které snižují vstřebávání železa, patří také fytin, který se vyskytuje například v obilovinách, rýži a sóje, kyselina šťavelová obsažená například ve špenátu a rebarboře nebo vápník v mléčných výrobcích.

Tip pro vás:

K doplnění železa je určený doplněk stravy Floradix® Železo+ vyrobený z přírodních surovin. Obsahuje tekuté organické železo, jehož vstřebatelnost podporují vitamín C a výtažky z ovocných šťáv. Nechybí ani další tělu prospěšné látky, jako jsou vitamíny skupiny B a výtažky z bylin, mezi které patří kopřiva, špenát, fenykl nebo květ ibišku. Ty aktivují metabolismus a posilují organismus. Tekutá forma a unikátní technologický postup zaručují kvalitu a stabilitu výrobku i bez použití konzervačních a přídatných látek a barviv. Slazen je výhradně ovocným cukrem, medem a ovocnými šťávami. Více na www.floradix-zelezo.cz

Klepněte pro větší obrázek

Doporučujeme

Články odjinud