Nepříjemná inkontinence

Nepříjemná inkontinence

Stud, obavy, omezení v různých oblastech života. To je inkontinence, nechtěný únik moči, který představuje nejen zdravotní, ale také sociální nebo hygienický problém.

Nepříjemná inkontinence

Stud, obavy, omezení v různých oblastech života. To je inkontinence, nechtěný únik moči, který představuje nejen zdravotní, ale také sociální nebo hygienický problém.

Inkontinence většinou začíná nenápadně. Zpočátku uniká jen pár kapek, postupem času a věku jich však přibývá, až nezbývá přiznat si, že se jedná o skutečný problém. Nemáte se samozřejmě za co stydět, ale čím dřív něco podniknete, tím lépe. Inkontinence se totiž dá nejen léčit

  1. můžete jí i aktivně předcházet.

Obecně inkontinence vzniká jako následek poruchy vypuzovacího a uzávěrového mechanismu dolních cest močových, přičemž rozlišujeme čtyři základní druhy tohoto problému.
Tzv. stresová inkontinence je nejčastější ve věkové skupině mezi 45 a 55 roky. V tomto případě se jedná o pasivní únik moči, který je důsledkem zvýšeného tlaku v dutině břišní (např. při poskoku, ohnutí se apod.)
Starších žen se týká urgentní inkontinence, která často souvisí také s poklesem hladiny ženského hormonu estrogenu. Projevuje se náhlým, silným nucením k močení.
V případě, že dojde ke kombinace stresové a urgentní inkontinence, hovoříme o inkontinenci smíšené.
Léčba reflexní inkontinence spíše než do rukou urologů a gynekologů patří do ordinací neurologů, protože zde příčiny mnohdy souvisejí s onemocněním centrálního nervového systému.

Stejně jako existuje několik typů inkontinence, k dispozici je i několik způsobů, jak ji léčit. Mnoho žen i mužů trpících inkontinencí se obává, že jejich problém budou chtít lékaři řešit operativně. To je však až ta poslední možnost - vedle chirurgického zákroku a léků totiž existuje také řada cviků na posílení svalstva pánevního dna. První pomocí jsou hygienické prostředky - inkontinenční vložky a plenky umožňující bez obav vyjít do společnosti. Rozhodně je ale na místě svěřit se s výše popisovaným problémem lékaři co nejdříve, aby včas mohla být doporučena vhodná terapie. Vždy mějte na paměti, že pasivitou rozhodně nic nevyřešíte.

Pro odbornou radu nebo pomoc se můžete obrátit nejen na svého gynekologa, ale také na lékaře z některých urogynekologických center po celé České republice.

Další informace získáte také na adrese www.inco-forum.cz . Inco forum je expertni seskupení lékařů při České společnosti podpory zdraví, jehož snahou je mimo jiné zvýšit povědomí o inkontinenci.

Autor: Denisa Vítková

Doporučujeme

Články odjinud