Nepříjemné pachy mohou způsobovat noční můry

Nepříjemné pachy mohou způsobovat noční můry

Pokud jste ve spánku vystaveni nepříjemným pachům, je velká pravděpodobnost, že budete mít noční můru. Platí ale i opak. Například dobrovolníci, kteří ve spánku vdechovali vůni růží, měli sny převážně pozitivní. Vědci z Nadace pro léčbu a výzkum chutí a pachů v Chicagu užívali jako nepříjemný zápach zkažená vejce, ale nejspíš by podobně zafungovala i smradlavá ponožka.

Čich má vliv na naše chování v mnoha směrech. Například "nebezpečný" zápach, když cítíme, že někde něco hoří, způsobí v těle takřka okamžitě "únikovou" reakci a zvýšenou hladinu adrenalinu. Některé pachy jsou zase sexuálně stimulující.

Vědci zkoumali levandule i bonbóny Dr. Alan Hirsch z chicagské nadace vybral jako potenciální kandidáty 30 různých příjemných vůní a předpokládal, že budou působit nejen na nos, ale i další části těla. Jak uvádí server MSNBC, Hirsch měřil u mužů vystavených různým vůním průtok krve penisem.

Ukázalo se, že nejvíce stimulující byla vůně levandule a dýňového koláče. Tyto vůně zvýšily prokrvení mužského orgánu o 40 procent. Vůně koblih a černé lékořice skončila na druhém místě s 31,5 procentním nárůstem prokrvení. Brusinky skončily beznadějně poslední. Takže dámy, pokud se chystáte svádět nějakého muže, raději je vynechejte.

Hirsch také studoval vliv vůní na ženy a měřil jejich sexuální reakce. Kombinace bonbónů Good and Plenty a okurky vedla ke třináctiprocentnímu nárůstu v prokrvení vagíny a umístila se spolu s dětským pudrem na prvním místě. Na druhém místě se umístily levandule a dýňový koláč. Alespoň na něčem se tedy ženy s muži shodnou.

Doporučujeme

Články odjinud